Hoeveel overdrachtsbelasting betaal je als je een huis koopt?

Als je een woning koopt, krijg je te maken met bijkomende kosten, zoals de kosten koper (k.k.). Onder kosten koper valt onder andere de overdrachtsbelasting die je aan de overheid moet betalen. Hoeveel overdrachtsbelasting je moet betalen, is van verschillende factoren afhankelijk. In dit artikel leg ik je alles uit over overdrachtsbelasting, hoe dit precies werkt én hoeveel overdrachtsbelasting je moet betalen als je een huis koopt.

Wat is overdrachtsbelasting en waarom betaal je het?

Overdrachtsbelasting is de belasting die je betaalt als je een stuk grond, een woonhuis, een vakantiewoning of een bedrijfspand koopt of geschonken krijgt. De overheid gebruikt deze belasting onder andere om onderhoud van wegen en de gezondheidszorg te bekostigen. Er zijn verschillende tarieven voor de overdrachtsbelasting. Ook is er voor bepaalde doelgroepen vrijstelling mogelijk. De notaris zorgt ervoor dat de belasting bij je geïnd wordt en draagt dit over aan de overheid, dus in praktische zin merk je hier weinig van. Je hoeft het alleen maar te betalen 😉 Je moet het dus wel bij de aankoopprijs van een woning optellen om een realistisch beeld te krijgen van de totale kosten.

Hoeveel overdrachtsbelasting moet je betalen?

Het standaardtarief aan overdrachtsbelasting in Nederland is momenteel 2%. Dit betekent dat iedereen die een woning koopt voor eigen, permanente, bewoning 2% van de koopsom moet betalen aan overdrachtsbelasting.

In sommige situaties gelden andere tarieven. Als je een stuk grond, een bedrijfspand (inclusief winkelpanden en kantoorpanden), een vakantiewoning of een woonhuis waarin je niet zelf gaat wonen koopt, dan betaal je 8% overdrachtsbelasting. De overheid is van plan dit tarief per 1 januari 2023 te verhogen naar 10,4%.

Vrijstelling overdrachtsbelasting

Er is ook vrijstelling mogelijk. Om starters te helpen mag iedereen die jonger is dan 35 jaar één keer gebruik maken van de startersvrijstelling. Als je jonger bent dan 35 en je koopt een woning met een aankoopprijs van maximaal 400.000 euro k.k., dan hoef je geen vrijstelling te betalen. Per 1 januari 2023 wordt de grens van de aankoopprijs verhoogd naar 440.000 euro k.k..

Ook als je eigenaar wordt van een woning omdat je trouwt of een geregistreerd partnerschap met iemand aangaat die eigenaar is van een woning, hoef je geen overdrachtsbelasting te betalen. En ook als je een woning krijgt via een erfenis of als je je partner uitkoopt na een echtscheiding ben je vrijgesteld van overdrachtsbelasting.

Wat als de woning binnen 6 maanden weer wordt verkocht?

Als een woning binnen 6 maanden opnieuw wordt verkocht is er ook vrijstelling van toepassing. Er hoeft dus slechts één keer per halfjaar overdrachtsbelasting over dezelfde woning te worden betaald. Als een woning voor een hogere prijs wordt verkocht binnen 6 maanden, moet over de waardestijging wél overdrachtsbelasting worden betaald.

En als de twee kopers niet hetzelfde tarief aan overdrachtsbelasting hoeven te betalen, bijvoorbeeld omdat de tweede koper een belegger is, dan wordt berekend hoeveel overdrachtsbelasting er in een normale situatie verschuldigd zou zijn. De reeds betaalde overdrachtsbelasting wordt hier vanaf gehaald, zodat alleen het meerdere nog betaald hoeft te worden.

Vaak wordt in de koopovereenkomst vastgelegd dat koper het belastingvoordeel uitkeert aan verkoper. Omdat de verkoper binnen 6 maanden besluit de woning opnieuw te verkopen, profiteert deze op deze manier van het belastingvoordeel.

Heb je een woning gekocht om er zelf in te gaan wonen en heb je 2% overdrachtsbelasting betaald of gebruikgemaakt van de startersvrijstelling? Dan mag je de woning eigenlijk niet zomaar binnen 6 maanden weer doorverkopen. Als je dat wel doet, kan het zijn dat je alsnog het verhoogde tarief van 8% aan overdrachtsbelasting moet betalen. Alleen als er sprake is van onvoorziene omstandigheden blijft het bij de overdracht betaalde percentage van toepassing. Onder onvoorziene omstandigheden vallen bijvoorbeeld een relatiebreuk of het moeten verhuizen vanwege werk of familieomstandigheden.

Over Lydia

Lydia is makelaar van beroep en heeft twee jonge kinderen. Daarnaast werkt zij als tekstschrijver en belegt zij samen met haar man in vastgoed, ETF’s en aandelen met als doel het behalen van financiële vrijheid. Ze heeft dus een passie voor financiën en voor vastgoed, en ze deelt haar kennis graag met anderen! De andere blogs van Lydia vind je hier.

Wil je meer Financequeen of Financequeen supporten?

Vind je Financequeen leuk en wil je ons op eenvoudige wijze supporten? De blogs bevatten geregeld affiliatelinks. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvangt Financequeen een kleine commissie. Uiteraard heb jij hier geen nadeel van. Ook kun je onze partnerlink gebruiken als je iets bij bol.com wilt bestellen. Alvast heel erg dank hiervoor!

Volg Financequeen op Instagram, Facebook of Pinterest.
Word lid van de online community van Financequeen of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Hi, ik ben Sabine

Ik ben van jongs af aan gefascineerd door persoonlijke financiën. Hoe kun je slimmer met je geld omgaan en waarom maken mensen bepaalde keuzes zijn vragen die me altijd blijven interesseren. Toen ik bij ING ging werken leerde ik alle theorie over sparen, beleggen, hypotheken en verzekeren. En kon ik de hele dag met klanten over mijn favoriete onderwerp praten; FINANCIEN!

Op financequeen.nl geef ik inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Ook deel ik daar mijn ontdekkingstocht naar simpele manieren om je leven duurzamer in te richten. Dus niet; je mag nooit meer vliegen, maar wel; is er een alternatief voor het kopen van een nieuw product of kun je een duurzamere keuze maken? Het mooie is dat dat vaak hand in hand blijkt te gaan met geld besparen.

Volg Finance Queen

Gratis inpaklijst
Gratis inpaklijst




Finance Queen

Het platform met inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Privacy statement
Disclaimer
Favorieten

Bedrijfsgegevens Financequeen.nl

Jan de Beijerhof 28
1191 EP Ouderkerk aan de Amstel
sabine@financequeen.nl
Kvk-nummer: 81113544

Volg Finance Queen