Hoeveel vermogen kun je opbouwen met 100 euro per maand?

Sparen en investeren zijn dé manier om financiële vrijheid te behalen. Zelfs kleine bedragen kunnen na verloop van tijd aanzienlijk groeien, met name door de kracht van samengestelde rente. 100 euro per maand is een bedrag dat veel mensen kunnen missen en waarmee je iets heel moois kunt opbouwen. Vandaag laten we jou zien hoe je op verschillende manieren vermogen op kunt bouwen met 100 euro per maand.

Sparen vs. beleggen: de basis

Als je vermogen op wil bouwen heb je in feite twee opties: sparen en beleggen. Je kunt natuurlijk altijd een beetje van allebei doen, maar als je een goede verdeling wil maken, moet je wel weten wat de verschillende opties inhouden en wat dit doet met je rendement.
Sparen, zoals aangeboden door banken zoals BUNQ en Distingo Bank, biedt doorgaans een lagere rendement dan beleggen, maar met een hogere mate van veiligheid. Je kunt ook sparen bij je standaard ‘huisbank’, maar met een rentepercentage van 2,46% bij BUNQ en 3,31% bij Distingo, groeit je vermogen al een stuk harder dan met de rentepercentages die de reguliere banken momenteel aanbieden. Het voordeel van sparen is dat je vermogen relatief stabiel blijft en geleidelijk wordt vermeerderd door de rente.
Aan de andere kant heb je beleggen, dat historisch gezien een hoger rendement heeft opgeleverd dan sparen, maar ook gepaard gaat met meer risico’s. Een gemiddeld jaarlijks rendement van 7% wordt vaak gebruikt als een algemene schatting voor langetermijnbeleggingen in aandelen, ETF’s en obligaties.
Over een langere periode is de verwachting dat je met (index)beleggen een hoger rendement maakt dan met sparen. Dit omdat dit in het verleden altijd zo is geweest. Helaas geeft dit geen garantie voor de toekomst. Op korte termijn geeft beleggen wel meer risico omdat koersen flink op en neer kunnen gaan. Het is daarom belangrijk een lange horizon te hebben als je belegt.

Een rekenvoorbeeld: vermogensopbouw over verschillende periodes

Laten we eens kijken hoeveel vermogen je kunt opbouwen met 100 euro per maand over een periode van 10, 20 of 30 jaar, rekening houdend met de bovengenoemde spaar- en beleggingsopties.

Banner 728x90

10 jaar

  • Op een spaarrekening met 2,46% rente (BUNQ) zou je na 10 jaar ongeveer 13.689 euro hebben gespaard.
  • Op een spaarrekening met 3,31% rente (Distingo Bank) zou je na 10 jaar ongeveer 14.325 euro hebben gespaard.
  • Met beleggen met een gemiddeld rendement van 7% zou je na 10 jaar ongeveer 15.624 euro hebben opgebouwd.

20 jaar

  • Op een spaarrekening met 2,46% rente (BUNQ) zou je na 20 jaar ongeveer 29.682 euro hebben gespaard.
  • Op een spaarrekening met 3,31% rente (Distingo Bank) zou je na 20 jaar ongeveer 33.435 euro hebben gespaard.
  • Met beleggen met een gemiddeld rendement van 7% zou je na 20 jaar ongeveer 40.479 euro hebben opgebouwd.

30 jaar

  • Op een spaarrekening met 2,46% rente (BUNQ) zou je na 30 jaar ongeveer 49.389 euro hebben gespaard.
  • Op een spaarrekening met 3,31% rente (Distingo Bank) zou je na 30 jaar ongeveer 64.741 euro hebben gespaard.
  • Met beleggen met een gemiddeld rendement van 7% zou je na 30 jaar ongeveer 103.933 euro hebben opgebouwd.

Optimaal profiteren van het rente-op-rente-effect

Het verschil tussen sparen en beleggen wordt na verloop van tijd steeds groter, vanwege het hogere rentepercentage én het rente-op-rente-effect. Doordat je ook rente krijgt op de rente die je al ontvangen hebt, wordt het verschil in vermogensopbouw steeds groter bij een hoger rentepercentage. Hoewel sparen een veilige optie is, kan beleggen hierdoor op de lange termijn aanzienlijk hogere rendementen opleveren. Zoals je in bovengenoemd voorbeeld kunt zien, kun je met 100 euro per maand al een hele mooie spaarpot opbouwen op de lange termijn.

Disclaimer: beleggen kent risico’s

Beleggen brengt altijd risico’s met zich mee en historische rendementen zijn geen garantie voor toekomstige resultaten. Het is altijd verstandig om goed onderzoek te doen en te zorgen dat je begrijpt waar je in belegt.
Bij indexbeleggen beleg je goed gespreid, over duizenden bedrijven, waaronder de allergrootste ter wereld. Omdat je zo spreidt beperk je het risico enorm. Het is dan ook een heel andere manier van beleggen dan het kopen van een paar losse aandelen.

Deze blogs vind je vast ook interessant

7 vragen over indexbeleggen beantwoord
Waarom je zou moeten beleggen voor de studie van je kind
Sparen bij BUNQ of Trade Republic; wat levert meer rente op?
Dit zijn de voordelen van beleggen op de lange termijn

Disclaimer

In dit artikel worden affiliatelinks gebruikt waarvoor Financequeen mogelijk een vergoeding ontvangt.

Wil je meer Financequeen?

Volg Financequeen op Instagram, Facebook of Pinterest.
Word lid van de online community van Financequeen of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Over Lydia

Lydia is makelaar van beroep en heeft twee jonge kinderen. Daarnaast werkt zij als tekstschrijver en belegt zij samen met haar man in vastgoed, ETF’s en aandelen met als doel het behalen van financiële vrijheid. Ze heeft dus een passie voor financiën en voor vastgoed, en ze deelt haar kennis graag met anderen! De andere blogs van Lydia vind je hier.

Hi, ik ben Sabine

Ik ben van jongs af aan gefascineerd door persoonlijke financiën. Hoe kun je slimmer met je geld omgaan en waarom maken mensen bepaalde keuzes zijn vragen die me altijd blijven interesseren. Toen ik bij ING ging werken leerde ik alle theorie over sparen, beleggen, hypotheken en verzekeren. En kon ik de hele dag met klanten over mijn favoriete onderwerp praten; FINANCIEN!

Op financequeen.nl geef ik inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Ook deel ik daar mijn ontdekkingstocht naar simpele manieren om je leven duurzamer in te richten. Dus niet; je mag nooit meer vliegen, maar wel; is er een alternatief voor het kopen van een nieuw product of kun je een duurzamere keuze maken? Het mooie is dat dat vaak hand in hand blijkt te gaan met geld besparen.

Volg Finance Queen

Gratis inpaklijst
Gratis inpaklijst




Finance Queen

Het platform met inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Privacy statement
Disclaimer
Favorieten

Bedrijfsgegevens Financequeen.nl

Jan de Beijerhof 28
1191 EP Ouderkerk aan de Amstel
sabine@financequeen.nl
Kvk-nummer: 81113544

Volg Finance Queen