Hoge spaarrente bij Distingo bank; hoe veilig en betrouwbaar is dat?

Distingo Bank biedt de hoogste rente op een vrij opneembare spaarrekening binnen Europa. Tijd om deze spaarrekening eens goed onder de loep te nemen en te bekijken hoe veilig en betrouwbaar Distingo Bank is.

Hoeveel rente betaalt Distingo Bank?

Allereerst het belangrijkste; de rente! Op deze vrij opneembare spaarrekening ontvang je 3,26% spaarrente. Omdat de rente per kwartaal uitgekeerd wordt krijg je ook rente op de eerder ontvangen rente. Daarmee komt de werkelijke rente op 3,3% uit. Dit is het verschil tussen de nominale en effectieve rente.

Wat zijn de voorwaarden?

Het gaat hier om een vrij opneembare spaarrekening. Dit betekent dat je op elk moment bij je geld kunt en je geld dus niet vast staat. Wel moet je er rekening mee houden dat het een paar dagen kan duren tot het geld op je betaalrekening staat. Zorg er dus voor dat je altijd een kleine reserve voor noodgevallen achter de hand houdt op een spaarrekening die direct aan je betaalrekening gekoppeld is.

De spaarrekening is kosteloos te openen via Raisin, een platform voor het openen van spaarrekeningen in Europa.

Wat is Distingo Bank?

Distingo Bank is een Franse Bank. Interessant weetje; Distingo Bank is de Franse tak van de Nederlandse autofabrikant Stellantis waar onder andere Opel en Peugeot toe behoren.
Auto(lease)bedrijven richten zich vaker op de spaarmarkt; denk aan Leaseplan Bank en Renault Bank. Het is voor deze partijen een goedkopere manier om geld aan te trekken dan dit via een lening te doen.

Banner 728x90

Wat is Raisin?

Raisin is een bemiddelaar voor Europese spaarrekeningen. Net als vele andere banken is Distingo Bank bij Raisin aangesloten. Dit betekent dat Raisin ook jouw eerste aanspreekpunt is en je dus niet hoeft te vrezen voor ingewikkelde Franse communicatie.

Is het veilig om via Distingo Bank te sparen?

Ja! Zowel Raisin als Distingo zijn betrouwbare partijen. Omdat we het hier over een spaarrekening bij een buitenlandse bank hebben, is het belangrijk om op een paar zaken te letten die niet voor Nederlandse spaarrekeningen gelden.

Waar moet je op letten als je spaart in het buitenland?

De twee belangrijkste zaken om in de gaten te houden als je spaart in het buitenland zijn het depositogarantiestelsel en de bronbelasting. Het eerste gaat over de garantie op jouw spaargeld als de bank failliet gaat.

Depositogarantiestelsel

We hebben een Europees depositogarantiestelsel. Dat staat gelijk aan het Nederlandse depositogarantiestelsel. Dit betekent dat er tot 100.000 euro per rekeninghouder gegarandeerd wordt bij een eventueel faillissement van de bank. Dit is niet anders in andere Europese landen.
Sinds het Icesave-debacle in 2008 is er een hoop veranderd en is de regelgeving een stuk strenger geworden. Zo is er inmiddels een enorm Europees fonds aangelegd waaruit geput kan worden als er een bank omvalt.
Mocht dat onverhoopt onvoldoende zijn, dan is het land waar de bank gevestigd is, verantwoordelijk. In dit geval dus Frankrijk; een land met een AA-rating en een heel groot inwonersaantal waar de last eventueel over verdeeld wordt. Een heel ander verhaal dan met het Ijslandse Icesave dus.
Het kan geen kwaad om naar de rating van een land te kijken, want als de rating flink lager is dan de Nederlandse is je risico wel iets hoger.

Depositogarantiestelsel in vreemde valuta

Daarnaast kun je naar de valuta kijken. Als je je geld stalt in een land waar de euro niet gevoerd wordt pakt de garantie mogelijk iets anders uit. Bij een faillissement wordt het garantiebedrag soms in de lokale munteenheid uitgekeerd. Er kan dan meer of minder dan jouw spaargeld in euro’s uitgekeerd worden; dit is afhankelijk van de wisselkoers op dat moment.
Let op: Zweden heeft het depositogarantiestelsel aangepast waardoor het spaartegoed in Euro’s vergoed wordt.
Bij Distingo Bank heb je sowieso geen probleem met vreemde valuta omdat de bank in Frankrijk gevestigd is, waar de euro gevoerd wordt.

Bronbelasting

In sommige landen wordt bronbelasting geheven. Soms kan dit verrekend worden of is er een vrijstelling voor Nederlanders. Er zijn ook landen waar geen bronbelasting geheven wordt, zie de afbeelding hieronder.
Raisin geeft heel duidelijk aan of er bronbelasting geheven wordt en je weet dus precies waar je aan toe bent.
In Frankrijk wordt geen bronbelasting geheven, wat ik ideaal vind omdat je dan sowieso geen gedoe hebt op dit vlak.

Landen zonder bronbelasting Raisin

Welke voorwaarden hanteert Distingo Bank?

Je kunt al een spaarrekening openen met een inleg vanaf 1 euro. Het maximum is 100.000 euro. De rente is 3,26% die effectief 3,3% wordt doordat de rente per kwartaal uitgekeerd wordt.

Hoe werkt Raisin?

Zoals gemeld is Raisin een platform dat bemiddelt tussen klanten en spaarbanken. Je opent een rekening bij Raisin en daarna een rekening bij de partnerbank, in dit geval Distingo.
Je kunt meerdere rekeningen via Raisin openen en die allemaal via hun app beheren.
Dat kan handig zijn als je veel spaargeld hebt dat je over meerdere banken wil spreiden. Of als je een deel van je spaargeld vast wil zetten in een deposito en een deel op een vrij opneembare spaarrekening.

Mijn ervaring

Ik heb al een aantal jaar een spaarrekening via Raisin. Ik startte met een rekening bij het Franse Renault Bank. Toen Renault Bank op enig moment de rente niet meer verhoogde, of zelfs verlaagde, besloot ik een rekening bij Distingo Bank te openen.
De rekening van Renault heb ik nog steeds, er staat weliswaar geen geld op, maar dat geeft me wel een goed overzicht van het hebben van meerdere spaarrekeningen via Raisin. Ik kan niet anders zeggen dan dat het er overzichtelijk uitziet.

Als je echt niet in het buitenland wil sparen

Als je ondanks dit positieve verhaal écht niet in het buitenland wil sparen, laat je geld dan niet bij je huisbank staan omdat de rente daar bedroevend laag is. Kies in dat geval liever voor BUNQ.
En als het alleen koudwatervrees hebt kun je ook een rekening via Raisin openen en daar 10 euro op storten zodat je jezelf tijd geeft om vertrouwd te raken met deze manier van sparen.

Disclaimer

Dit artikel bevat affiliatelinks. Dit betekent dat Financequeen mogelijk een vergoeding ontvangt als jij op een link klikt. Uiteraard heb jij hier geen nadeel van.




Hi, ik ben Sabine

Ik ben van jongs af aan gefascineerd door persoonlijke financiën. Hoe kun je slimmer met je geld omgaan en waarom maken mensen bepaalde keuzes zijn vragen die me altijd blijven interesseren. Toen ik bij ING ging werken leerde ik alle theorie over sparen, beleggen, hypotheken en verzekeren. En kon ik de hele dag met klanten over mijn favoriete onderwerp praten; FINANCIEN!

Op financequeen.nl geef ik inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Ook deel ik daar mijn ontdekkingstocht naar simpele manieren om je leven duurzamer in te richten. Dus niet; je mag nooit meer vliegen, maar wel; is er een alternatief voor het kopen van een nieuw product of kun je een duurzamere keuze maken? Het mooie is dat dat vaak hand in hand blijkt te gaan met geld besparen.

Volg Finance Queen

Gratis inpaklijst
Gratis inpaklijst




Wil je meer Financequeen?

Volg Financequeen op Instagram, Facebook of Pinterest.
Word lid van de online community van Financequeen of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Finance Queen

Het platform met inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Privacy statement
Disclaimer
Favorieten

Bedrijfsgegevens Financequeen.nl

Jan de Beijerhof 28
1191 EP Ouderkerk aan de Amstel
sabine@financequeen.nl
Kvk-nummer: 81113544

Volg Finance Queen