Hoge spaarrente in het buitenland; hoe veilig is dat?

De renteverhogingen vliegen je om de horen; de spaarrente zit in de lift! Zelf spaar ik al jaren in het buitenland en profiteer dus al van de hogere spaarrente. Er zijn wel wat zaken waar je op moet letten als je spaart in het buitenland. En de vraag hoe veilig sparen in het buitenland is beantwoord ik ook uitgebreid in deze blog.

Hoe veilig is sparen in het buitenland?

Als je spaart bij een bank binnen de Europese Unie heb je te maken met het Europees Depositogarantiestelsel. Dit garantiestelsel is gelijk aan het Nederlandse Depositogarantiestelsel en vergoedt tot 100.000 per rekeninghouder per bank.

Elk land moet deze garantie zelf waar kunnen maken. Sinds een aantal jaar zijn landen verplicht een fonds op te richten waar banken geld in storten om de garantie waar te maken. In 2024 zullen deze fondsen volledig gevuld zijn. Dit houdt in dat er miljarden achter de hand zijn om uit te putten bij een faillissement én de overheid van het betreffende land garant staat.

Waar moet je op letten als je bij een buitenlandse bank spaart?

Met de veiligheid zit het dus wel goed zoals je hierboven kunt lezen. Natuurlijk is het slim om sowieso niet meer dan 100.000 euro per rekeninghouder te sparen op een spaarrekening. Bij een en/of rekening geldt dus het dubbele bedrag.
Extra veiligheid bouw je in door te sparen in landen die een goede rating hebben. Polen heeft een andere rating qua kredietwaardigheid dan Frankrijk of Duitsland.
Sommige landen heffen bronbelasting. Als Nederlands ingezetene kun je dat weer terugvragen, anders betaal je mogelijk dubbel belasting. Het schijnt heel makkelijk te zijn, maar zelf kies ik ervoor om alle gedoe te voorkomen en te sparen bij een bank die geen bronbelasting heft.
Let ook op de valuta van het land waar je spaart. De depositogarantie geldt namelijk tot een bedrag van 100.000 euro, maar in lokale valuta. Dus als jij in een niet-euroland spaart en de bank gaat failliet, dan krijg je je geld wel terug, maar heb je te maken met de wisselkoers. Dat kan natuurlijk positief en negatief uitpakken.
Zweden is een voorbeeld van een land buiten de eurozone. Dit land heeft wel een AAA-rating, dus écht zorgelijk vind ik dit niet, maar wel belangrijk om je te realiseren.

Banner 468x60

Open Bank

Het Spaanse Open Bank biedt mooie rentes op dit moment. Nieuwe klanten kunnen voor de eerste zes maanden een rente van 3,65% tegemoet zien. Na die zes maanden zak je terug naar de reguliere spaarrente die op dit moment 2,75% is.
In Spanje wordt in principe wél bronbelasting geheven, maar bij het openen van een rekening bij Open Bank kun je aangeven dat je Nederlands ingezetene bent waardoor dit direct voorkomen wordt. Check dit wel goed als je een rekening opent!

Raisin

Raisin is een platform dat bemiddelt voor spaarrekeningen in allerlei Europese landen. De hoogste spaarrente op vrij opneembare spaarrekeningen wordt betaald door het Franse Distingobank (3,31%).
Sparen in Frankrijk vind ik ideaal want het is een groot land met een goede rating dat de euro voert én geen bronbelasting heft.

NL Savings 728x90

Trade Republic

Trade Republic is geen typische spaarbank, maar richt zich in principe op beleggers. Veel beleggers houden geld achter de hand bij hun broker op een zogenaamde cashrekening om snel te kunnen handelen. Op de cashrekening van Trade Republic wordt nu 4% rente vergoed.
Je hoeft helemaal geen plannen te hebben om te beleggen om hier een rekening te openen, je kunt dit puur als een spaarrekening zien. Een uitgebreide toelichting op sparen bij Trade Republic lees je in deze blog.

Disclaimer

Dit artikel bevat affiliatelinks. Dit betekent dat Financequeen mogelijk een vergoeding ontvangt als jij op een link klikt. Uiteraard heb jij hier geen nadeel van.

Hi, ik ben Sabine

Ik ben van jongs af aan gefascineerd door persoonlijke financiën. Hoe kun je slimmer met je geld omgaan en waarom maken mensen bepaalde keuzes zijn vragen die me altijd blijven interesseren. Toen ik bij ING ging werken leerde ik alle theorie over sparen, beleggen, hypotheken en verzekeren. En kon ik de hele dag met klanten over mijn favoriete onderwerp praten; FINANCIEN!

Op financequeen.nl geef ik inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Ook deel ik daar mijn ontdekkingstocht naar simpele manieren om je leven duurzamer in te richten. Dus niet; je mag nooit meer vliegen, maar wel; is er een alternatief voor het kopen van een nieuw product of kun je een duurzamere keuze maken? Het mooie is dat dat vaak hand in hand blijkt te gaan met geld besparen.

Volg Finance Queen

Gratis inpaklijst
Gratis inpaklijst




Wil je meer Financequeen?

Volg Financequeen op Instagram, Facebook of Pinterest.
Word lid van de online community van Financequeen of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Finance Queen

Het platform met inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Privacy statement
Disclaimer
Favorieten

Bedrijfsgegevens Financequeen.nl

Jan de Beijerhof 28
1191 EP Ouderkerk aan de Amstel
sabine@financequeen.nl
Kvk-nummer: 81113544

Volg Finance Queen