Nog even en de WOZ-aanslag valt weer op de mat. Voor veel mensen een tegenvaller, want zowel de huizenprijzen als de tarieven zijn de afgelopen jaren flink gestegen. Maar wist je dat je van een hoge WOZ (Waarde Onroerende Zaken) ook kunt profiteren? Wij leggen je uit hoe je juist gebruik kunt maken van een hogere WOZ en waarom je daar dus helemaal niet van hoeft te balen. Door de hogere waarde van je woning slim in te zetten kun je namelijk heel wat geld besparen!
Wat houdt de risico-opslag in?
Veel mensen moeten als ze een hypotheek afsluiten een risico-opslag betalen. De bank brengt een risico-opslag in rekening om zichzelf in te dekken. Hoe meer geld je leent ten opzichte van de waarde van je huis, hoe meer risico de bank loopt en dus hoe meer risico-opslag je moet betalen. Het bedrag dat je leent ten opzichte van de waarde je woning wordt ook wel de loan to value (LTV) genoemd.
Om een duidelijk overzicht te hebben hoeveel risico-opslag je moet betalen, heeft de bank verschillende risicoklasses bepaald. Zo betaal je de hoogste opslag als je bijvoorbeeld 90 tot 100% van de waarde van je woning hebt geleend en betaal je een stuk minder als je maar 60% van de woningwaarde als hypotheek hebt. Hoe meer overwaarde, hoe lager de risico-opslag dus.
De risicoklasses verschillen per bank en gelden niet voor NHG-hypotheken!
De WOZ gebruiken om je risico-opslag te verlagen
Als je overwaarde toeneemt, kan het dus zijn dat je in een lagere risicoklasse terechtkomt. De risico-opslag die je betaalt kan in dat geval dus ook naar beneden. Banken doen dat echter niet vanzelf, dus als je geen actie onderneemt, verandert er niets aan de risico-opslag die je betaalt. Er zijn dan ook een aantal dingen die je kunt doen om je risico-opslag te verlangen. Een daarvan is het inzetten van de hogere WOZ zodra deze bekend is.
Hoe werkt het inzetten van de WOZ om je risico-opslag te verlagen?
Veel banken nemen genoegen met de WOZ-beschikking om de risico-opslag te verlagen of te laten vervallen. De WOZ moet dan natuurlijk wel hoog genoeg zijn om in een lagere risicoklasse terecht te komen. Om zeker te weten of jouw bank hieraan meewerkt, kun je het beste even hun voorwaarden checken. Bij de meeste hypotheekverstrekkers kun je dit heel makkelijk online vinden. Is dit bij jouw bank niet het geval, neem dan even contact op met de klantenservice.
Daarnaast kan het handig zijn om alvast uit te rekenen welke woningwaarde je nodig hebt om één of misschien zelfs wel meerdere risicoklasses lager uit te komen.
Je kunt het jezelf ook makkelijk maken en direct de klantenservice bellen, dan hoef je zelf niet te rekenen.
Wat als de WOZ niet hoog genoeg is om de risico-opslag te verlagen?
Het kan natuurlijk best zo zijn dat de WOZ van jouw woning nog niet hoog genoeg is om in een lagere risicoklasse te komen. In dat geval kun je verschillende dingen doen. Je kunt bijvoorbeeld extra aflossen, of je kunt je woning laten taxeren.
Extra aflossen om je risico-opslag te verlagen
Als het verschil niet heel groot meer is, kun je ervoor kiezen om wat extra af te lossen. Bij de meeste hypotheekverstrekkers mag je jaarlijks tot 10% van de oorspronkelijke hypotheeksom boetevrij aflossen. Door wat extra af te lossen vergroot je de overwaarde en dus ook de kans dat je risico-opslag omlaag kan.
Je woning laten taxeren om de risico-opslag te verlagen
Ook een taxatie kan helpen om je risico-opslag te verlagen. Met een taxatie kun je namelijk aantonen dat je woning een bepaalde waarde heeft. Vaak is de marktwaarde hoger dan de WOZ, dus uit een taxatie kan zomaar een hogere waarde komen, waardoor de kans van slagen groter is. Een taxatie is echter niet gratis en kost je al snel zo’n 600 tot 800 euro.
Voordat je een taxateur inschakelt is het dus fijn om al een goed beeld te hebben van de waarde van je woning én om te weten welke waarde je nodig hebt. Zo kun je inschatten of het zin heeft om een taxatie uit te laten voeren en of je deze kosten er op termijn uit zult halen.
Sommige banken accepteren overigens desktoptaxaties, die kosten maar enkele tientallen euro’s. Laat je dus goed voorlichten!
Deze blogs vind je vast ook interessant
Stappenplan om je pensioen structureel goed te regelen
Hoeveel levert extra aflossen op je hypotheek op?
Hoge rente: sparen via Trade Republic
Dit zijn de voordelen van beleggen op de lange termijn
Disclaimer
In dit artikel worden affiliatelinks gebruikt waarvoor Financequeen mogelijk een vergoeding ontvangt.
Wil je meer Financequeen?
Volg Financequeen op Instagram, Facebook of Pinterest.
Word lid van de online community van Financequeen of schrijf je in voor de nieuwsbrief.
Over Lydia
Lydia is makelaar van beroep en heeft twee jonge kinderen. Daarnaast werkt zij als tekstschrijver en belegt zij samen met haar man in vastgoed, ETF’s en aandelen met als doel het behalen van financiële vrijheid. Ze heeft dus een passie voor financiën en voor vastgoed, en ze deelt haar kennis graag met anderen! De andere blogs van Lydia vind je hier.