Hogere spaarrente met een depositoladder; zo werkt het

Voor vermogensopbouw op de langere termijn ben ik een groot voorstander van een goed gespreide beleggingsportefeuille. Als je niet wil beleggen of het geld binnen een paar jaar nodig hebt ben je bijna veroordeeld tot een spaarrekening met een waardeloze rente. Om die rente iets op te krikken kun je je geld in een deposito stallen.

Wat is een deposito
Een deposito is een spaarrekening met een vaste rente en looptijd. Omdat jij je committeert je geld daar te laten staan ontvang je meestal een hogere rente van de bank. Soms zijn er uitzonderingen waarbij je het geld wel eerder op kunt nemen zoals bij ontslag, echtscheiding of overlijden. Check dit bij de aanbieder waar je een deposito af wil sluiten.

Voor- en nadelen
Het voordeel is natuurlijk dat je een hogere rente ontvangt dan bij een reguliere spaarrekening. Op dit moment is die rente ook niet mega, maar alle beetjes helpen natuurlijk.
Het nadeel is dat je niet bij je geld kunt voordat je looptijd verstreken is.

Depositoladder opbouwen
Om van de hogere rente van een deposito gebruik te kunnen maken en toch enige mate van flexibiliteit te behouden kun je een depositoladder opzetten. Hierbij stapel je deposito’s van verschillende looptijden zodat er elke 3 maanden geld vrijkomt en je je geld dus niet lang kwijt bent. Vaak ziet een depositoladder er als volgt uit:

Deposito 1:     3 maanden
Deposito 2:     6 maanden
Deposito 3:     9 maanden
Deposito 4:    12 maanden
Eventueel aangevuld met een 5e en 6e deposito met langere looptijden.

Als na 3 maanden deposito 1 vrijvalt kun je dat geld weer voor een jaar vastzetten (en daarmee een hogere rente verdienen).

Op deze manier ben je ervan verzekerd dat je elke 3 maanden weer een bedrag tot je beschikking hebt mocht je het nodig hebben. Als je het geld niet nodig hebt zet je dat deel weer voor een jaar vast
Zo heb je de zekerheid van sparen en ontvang je toch iets meer rente dan bij een vrij opneembare (reguliere) spaarrekening.
Belangrijk hierbij is natuurlijk dat je voldoende buffer achter de hand hebt om tegenvallers op te vangen. Al je geld vastzetten in een deposito of in beleggingen is nooit een goed idee.

Elke maand inleggen
Je kunt ook elke maand een bedrag in een deposito van een jaar storten. Na 12 maanden heb je 12 deposito’s en valt er elke maand een bedrag vrij. Voorwaarde hierbij is dat je voldoende buffer achter de hand hebt om te kunnen wachten tot het eerste bedrag pas na 12 maanden vrijkomt.

Waar sluit je een deposito af
Belangrijk is dat je je geld onderbrengt bij een bank die onder het depositogarantiestelsel valt. Dit is voor heel Europa gelijk, daarom kun je je geld prima onderbrengen bij een buitenlandse bank. Op www.raisin.nl worden ook buitenlandse banken getoond en kun je dus goed vergelijken om een goed rendement te behalen.

Finance Queen

Het platform met inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Privacy statement
Disclaimer
Favorieten

Bedrijfsgegevens Financequeen.nl

Jan de Beijerhof 28
1191 EP Ouderkerk aan de Amstel
sabine@financequeen.nl
Kvk-nummer: 81113544

Volg Finance Queen