Inzicht in je financiële situatie hebben is belangrijk. Het zorgt ervoor dat je weet of je voldoende buffer hebt om tegenvallers op te vangen. Ook zorgt dit inzicht ervoor dat je weet waar je geld naartoe gaat en of daar niks fout gaat en of je je geld besteedt aan de zaken die jíj belangrijk vindt. De opbouw van je vermogen maak je helder. En tot slot draagt het bij aan je gemoedsrust; als je weet dat je financiële situatie op rolletjes loopt geeft dat een gevoel van vrijheid, rust en vertrouwen. Genoeg redenen om hiermee aan de slag te gaan toch? Met deze vijf stappen krijg je inzicht in je financiële situatie.
Stap 1: hoeveel geld komt er binnen?
Inkomsten verschillen vaak per periode en daardoor kan het lastiger zijn om het overzicht te bewaren. Zet al je netto jaarinkomsten eens op een rij. Salaris en alle extra uitkeringen zoals vakantiegeld, bonus, 13e maand etcetera.
Daarnaast ontvang je wellicht toeslagen of een uitkering. Kinderbijslag, huurtoeslag- zet al deze inkomsten er ook bij.
Vul het ten slotte aan met overige inkomsten. Krijg je altijd veel geld voor je verjaardag, verkoop je veel geld tweedehands, heb je een side hustle, verhuur je je huis via Airbnb- al die inkomsten noteer je ook.
Stap 2: hoeveel geld geef je uit en waaraan?
Het allerbelangrijkste is natuurlijk dat je niet meer geld uitgeeft dan er binnenkomt. Daarnaast is het heel nuttig om te weten waar je geld naartoe gaat. Zo check je eenvoudig of er incasso’s zijn die onterecht zijn, je dubbele verzekeringen of abonnementen hebt en weet je simpelweg waar je geld blijft.
Het kan confronterend zijn om te zien hoeveel geld je uitgeeft aan boodschappen. Als je niet bijhoudt waar je je geld aan uitgeeft of een boodschappenbudget hebt, durf ik te wedden dat je (veel) meer aan boodschappen uitgeeft dan je denkt.
Als je weet hoeveel je uitgeeft kun je bepalen of je dat nog wel wil, of je het wel waard vindt. Prima om elke maand 80 euro bij de Action uit te geven, 850 euro aan boodschappen of 250 euro aan koffietjes en lunches buiten de deur- maar check bij jezelf of jij dat (nog steeds) prima vindt of dat je dat geld, of een deel daarvan, liever ergens anders aan besteedt.
Stap 3: hoe gaat het met je spaardoelen?
Als je regie neemt over je financiën heb je ook je spaardoelen helder. Die dure vakantie over twee jaar, je kind dat over 11 jaar gaat studeren, zorgen voor voldoende buffer, je pensioen, het vervangen van je auto- noem maar op.
Ieders spaardoelen zijn natuurlijk anders dus neem even de tijd om hierover te filosoferen. Wat zijn je wensen en hoeveel kosten die wensen? Kijk vervolgens hoeveel geld je opzij zou moeten zetten om dat doel te behalen.
Schrijf maandelijks automatisch geld over naar je spaarpotjes en check geregeld of je nog op schema loopt.
Voor doelen op de korte termijn zorg je natuurlijk voor een spaarrekening die een fatsoenlijke rente geeft! Want geld dat je krijgt hoef je niet in te leggen en kun je ergens anders voor gebruiken.
Stap 4: Hoeveel zijn je beleggingen nu waard?
Net als met spaargeld kun je ook beleggen met een specifiek doel. Dat is voornamelijk voor doelen die verder in de toekomst liggen. Voor je pensioen moet je absoluut overwegen om te beleggen in plaats van sparen. Door de lange looptijd zit er een enorm verschil in vermoedelijk eindkapitaal. Bereken hier hoe dat precies voor jouw situatie zit.
Ook andere doelen in de verdere toekomst zijn prima met beleggen te behalen; de studie van je kind, de aflossing van je hypotheek of gewoon geld ‘voor later’ waarvan je nu nog niet precies weet wat je ermee wil doen.
Als je belegt, check dan ook maandelijks hoe je beleggingen ervoor staan.
Stap 5: Totaaloverzicht van je vermogen
Als je vermogen opbouwt is het heel leuk om je netto waarde te volgen. Je netto waarde is al je bezittingen min al je schulden.
Onder je bezittingen vallen bijvoorbeeld je huis, al je spaar- en beleggingsgeld, je inboedel en je auto. Onder schulden vallen je hypotheek en alle schulden of zaken die je nog moet (terug)betalen.
Of je nou aflost op je hypotheek, geld belegt of spaart; het draagt allemaal bij aan de groei van jouw netto vermogen.
Zo maak je het jezelf makkelijk
Het Track your Finance-pakket bevalt een sheet om je inkomsten en uitgaven in bij te houden. Het rekent automatisch de jaarbedragen door zodat je ook op de langere termijn ziet waar je geld naartoe gaat. Het kan immers per maand verschillen.
Daarnaast bevat dit pakket een netto waarde tracker zodat je ook stap 5 direct mee kunt nemen.
Disclaimer
Dit artikel bevat affiliatelinks. Dit betekent dat Financequeen mogelijk een vergoeding ontvangt als jij op een link klikt. Uiteraard heb jij hier geen nadeel van.