Het is een veelgestelde vraag door mensen die nog niet beleggen; is dit het juiste moment om te beginnen met beleggen? Het antwoord is volmondig ja! Maar dat antwoord heeft natuurlijk wat nuance nodig, lees gauw verder zodat je begrijpt waarom je beter vandaag kunt starten met beleggen dan morgen.
Verschillende vormen van beleggen
Beleggen komt in vele soorten en maten voor. Ik beperk me, met het grootste deel van mijn vermogen, tot indexbeleggen. Indexbeleggen is passief beleggen en dat betekent dat je niet continu nieuwe beslissingen neemt. Zoals in welk bedrijf je wel of niet wil investeren en ook niet of het wel of niet het juiste moment is om te beleggen. Doe je dat wel, dan ben je actief aan het beleggen.
De conclusie is dat je voor passief beleggen amper tot geen kennis nodig hebt waardoor het perfect is voor beginnende beleggers. En eerlijk gezegd; ook voor meer ervaren beleggers. Het is namelijk een manier van beleggen die geen tijd kost, lagere kosten kent dan actief beleggen en in de meeste gevallen een hoger rendement oplevert. Klinkt bijna te mooi om waar te zijn toch?
Actief beleggen is geschikt voor mensen die geïnteresseerd zijn in beleggen en er lol in hebben om na te denken over de volgende investeringen die ze kunnen doen. In deze blog lees je uitgebreid wat het verschil is tussen actief en passief beleggen.
Belangrijk kenmerk van passief beleggen
Een belangrijk kenmerk van passief beleggen is dat je je niet bezighoudt met de vraag of het een goed moment is om (extra) te beleggen. Dat is een van de belangrijkste verschillen tussen actief en passief beleggen; de actieve belegger stelt zich deze vraag namelijk wél. Een actieve belegger probeert het ultieme moment en de ultieme kans te selecteren om een zo goed mogelijk rendement te maken.
Het ironische is dat dit zelden lukt. Er was bijvoorbeeld niemand die de coronacrisis voorspelde en dat de koersen van luchtvaartmaatschappijen extreem zouden dalen. Terwijl de koersen van supermarktketens zouden stijgen. Je kunt je nog zo goed inlezen en analyses maken; de markt laat zich slecht voorspellen.
Dat is het prettige aan passief beleggen; je hebt eenmaal een plan gemaakt, bijvoorbeeld dat je tien jaar lang 100 euro per maand inlegt, en blijft dat trouw doen. Het maakt voor jou dan niet uit of er een recessie of crisis is, je houdt je aan je plan. Natuurlijk kun je je plan aanpassen als er iets in jouw persoonlijke omstandigheden wijzigt, maar je laat je niet leiden door berichten in de krant.
Dit alles doe je met het doel om over die tien jaar een gemiddeld rendement te halen dat vaak beter is dan dat van de actieve belegger.
Rendementen uit het verleden geven geen garantie voor de toekomst
We kennen de disclaimer allemaal; rendementen uit het verleden geven geen garantie voor de toekomst. En dat is zeker waar, er is geen zekerheid te geven over de toekomst. Wel kan het verleden een indicatie geven voor de toekomst.
Bij indexbeleggen beleg je in honderden of zelfs duizenden bedrijven tegelijk. Door het grote aantal bedrijven wordt jouw rendement het gemiddelde rendement van al deze bedrijven. En dat kun je vergelijken met dat gemiddelde rendement uit het verleden Een verleden waarin ook allerlei crises, oorlogen en rampen plaatsvonden en het zeker niet altijd rozegeur en maneschijn was.
Als je in één bedrijf investeert ben je 100% afhankelijk van de prestaties van dat ene bedrijf. En daar kan een boekhoudschandaal opduiken dat niemand had voorzien of een gigantische productiefout met mogelijke schadeclaims waardoor de koers drastisch daalt.
Als je belegt in één bedrijf kun je absoluut zeggen dat rendementen uit het verleden geen garantie geven voor de toekomst. Sterker nog; misschien zegt het zelfs vrij weinig. Maar als het gaat om het gemiddelde rendement van duizenden bedrijven dan zeggen de resultaten uit het verleden een stuk meer!
De koersen gaan op en neer
Ook met passief beleggen golven de koersen op en neer. Hoe hard de koersen op en neer gaan hangt onder andere af van het risicoprofiel dat je kiest. Bij het hoogste risicoprofiel, waarin je 100% in aandelen belegt, kan een daling van 20% voorkomen. Dit is niet veelvoorkomend, dan moet je denken aan het eerste coronajaar. Gelukkig wordt dat naar verwachting weer gecompenseerd door de goede jaren waardoor het gemiddelde rendement per jaar op 7% uitkomt. Maar dat gemiddelde is dus opgebouwd uit (soms grote) verliezen en winsten.
De markt is niet te timen
Zoals ik al eerder schreef; bij passief beleggen houd je je niet bezig met de vraag of ‘dit het juiste moment is om (extra) te beleggen’. Die vraag is namelijk achteraf pas te beantwoorden. In de afbeelding hieronder zie je de cyclus van beleggingen met daarbij (mogelijke) gedachten van een belegger.
Voor het beste rendement stap je in op het allerlaagste punt en verkoop je op het hoogste punt. Alleen weet niemand vantevoren wanneer het hoogte- of dieptepunt bereikt is. Net als jij denkt dat het niet lager kan, daalt de koers nog veel verder. En andersom idem dito. De markt is niet te timen!
Bij passief beleggen blijf je precies doen wat je altijd deed, bijvoorbeeld door elke maand hetzelfde bedrag in te leggen. Soms koop je tegen een hoge koers, soms tegen een lage koers en uiteindelijk koop je tegen de gemiddelde koers. Dit maakt je beleggingen stabieler. Net als de grote spreiding over het aantal bedrijven dat ervoor zorgt dat je niet afhankelijk bent van de resultaten van één bedrijf of één moment waarop je beleggingen koopt.

Hoe en wanneer begin je met beleggen?
Wanneer je begint weet je nu: liever vandaag dan morgen. De markt is niet te timen en hoe langer je de tijd hebt om te beleggen, hoe hoger het verwachte rendement zal zijn.
Hoe je begint met beleggen heb ik uitgebreid beschreven in deze blog. Daarin licht ik ook toe welke keuzes je hebt en hoe je bepaalt wat voor jou belangrijk is.
Mijn persoonlijke ervaring
Zelf beleg ik al een aantal jaar bij Brand New Day. Ik heb, al lang voordat ik met Financequeen startte, voor dit bedrijf gekozen om een aantal redenen. Allereerst de lage kosten, want een klein verschil in kosten maakt een enorm verschil in rendement op de lange termijn. Daarnaast is het een betrouwbare partij die goede rendementen maakt en heel toegankelijk is. Je kunt ze bijvoorbeeld gewoon bellen en staat niet ellenlang in de wacht en je wordt ook niet afgewimpeld door chatbots. Je kunt zelfs een belafspraak met ze inplannen om uitleg te krijgen over de verschillende mogelijkheden!
Daarnaast werkt Brand New Day met risicoprofielen waardoor je ook gebruik kunt maken van de unieke automatische risico-afbouw en automatisch herbalanceren. Een groot pluspunt om zorgeloos te kunnen beleggen, je hebt dan écht nergens omkijken naar.
Welkomstaanbieding
Soms heeft Brand New Day een welkomstaanbieding voor nieuwe klanten. Check hier of er op dit moment een aanbieding geldt.
Disclaimer
Dit artikel is geschreven in samenwerking met Brand New Day. Uiteraard is de inhoud 100% Financequeen. Als je via een linkje in dit artikel een rekening opent bij Brand New Day ontvangt Financequeen een vergoeding, hier heb jij uiteraard geen nadeel van. De grafieken en tabellen in deze blog komen van de website van Brand New Day.
Beleg alleen met geld dat je langere tijd kunt missen en als het past bij je persoonlijke situatie!