Is het nu handig om over te stappen van energieleverancier?

De energiemarkt is voortdurend in beweging en heeft de afgelopen jaren nogal wat veranderingen doorgemaakt. Dit heeft ervoor gezorgd dat veel mensen actie hebben ondernomen en zijn overgestapt of hun woning hebben verduurzaamd. Maar is het op dit moment ook handig om over te stappen van energieleverancier? Of kun je beter even blijven zitten waar je zit? In deze blog leggen we je precies uit wat er van invloed kan zijn op deze beslissing.

De concurrentie neemt toe

De concurrentie op de energiemarkt is de afgelopen jaren aanzienlijk toegenomen. Er zijn nu veel meer energieleveranciers beschikbaar, waardoor er een breed scala aan contractvormen en tarieven mogelijk is.
Deze toegenomen concurrentie kan voordelig zijn voor jou als consument, omdat het kan leiden tot lagere prijzen én betere voorwaarden. Als je huidige energieleverancier niet kan concurreren met de tarieven en voorwaarden die door andere aanbieders worden aangeboden, kun je veel geld besparen door over te stappen van energieleverancier.

Duurzame energie is in opkomst

Duurzame energie is tegenwoordig een hot topic, en veel energieleveranciers hebben hun aanbod uitgebreid met groene energie-opties. Als je graag je steentje bij wilt dragen aan een duurzamere toekomst en het milieu, kan overstappen naar een leverancier die 100% groene energie aanbiedt een aantrekkelijke optie zijn. Groene energie wordt steeds competitiever in prijs en kan daarom prima een verstandige keuze zijn voor zowel het milieu als je portemonnee.

Daarnaast kun je natuurlijk ook zelf je steentje bijdragen, door je woning te verduurzamen (dit kan ook als je in een huurwoning woont) of bijvoorbeeld zonnepanelen te leggen. En daarmee kun je dan ook nog eens flink besparen op je energierekening.

Einde van contract of variabele tarieven

Een goede reden om over te stappen van energieleverancier is wanneer je huidige contract afloopt. Vaak word je na het verstrijken van de contracttermijn automatisch overgezet naar variabele tarieven, die meestal hoger zijn dan de tarieven die in een vast contract worden aangeboden. In zo’n geval kan het overstappen naar een nieuwe energieleverancier met voordelige vaste tarieven je beschermen tegen prijsstijgingen en dus tegen onverwachte kosten.
Ook als de prijzen van een vast contract juist hoger zijn dan van een variabel contract, ben je beschermd tegen eventuele prijsstijgingen als de vraag naar gas toeneemt of er iets in de wereld gebeurt waardoor gas schaarser wordt.

Zoek naar het beste aanbod

Het vinden van het beste energieaanbod kan best wel wat tijd en moeite kosten. Het vergelijken van tarieven, voorwaarden en reviews van andere klanten kan je wel helpen om een weloverwogen beslissing te nemen. Gelukkig zijn er verschillende vergelijkingssites beschikbaar die het overstappen van energieleverancier een stuk makkelijker maken en heel makkelijk verschillende energieleveranciers voor je op een rijtje zetten. Zorg er wel voor dat je de tijd neemt om de voorwaarden goed te bekijken voordat je de overstap maakt.
Goede vergelijkingssites zijn Easyswitch en Gaslicht.com.

Let op eventuele opzegvergoedingen

Voordat je besluit over te stappen, is het belangrijk om je huidige contract te controleren op eventuele opzegvergoedingen. Sommige energieleveranciers brengen namelijk kosten in rekening als je voortijdig je contract beëindigt. Als dat zo is, is het belangrijk om te weten hoe hoog deze kosten zijn en of dit opweegt tegen het voordeel van het overstappen.
Let op: opzegvergoedingen gelden meestal per product. Dit betekent dat er dus een vergoeding in rekening gebracht voor gas én voor elektra.

Is het verstandig om nú over te stappen van energieleverancier?

Het overstappen van energieleverancier kan een verstandige keuze zijn, vooral als je op zoek bent naar een beter tarief, duurzame energie-opties of als je huidige contractperiode afloopt. Of het ook verstandig is om dat op dit moment te doen, hangt volledig af van jouw persoonlijke situatie. Het is daarom altijd belangrijk om verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken en goed naar de voorwaarden te kijken.

Welke energieleverancier of contractvorm voor jou het beste is, hangt bijvoorbeeld af van je je gezinssamenstelling, het huis waar je in woont en hoe je met energie omgaat. Want voor de één kan een dynamisch contract de beste optie zijn, terwijl voor een ander dat juist helemaal niet zo aantrekkelijk is. Vaar dus niet blind op wat andere zeggen, maar bekijk eerst goed wat je verbruik is, op welke momenten je de meeste energie verbruikt en wat je per aanbieder daarvoor per maand kwijt zou zijn.

De prijs is niet altijd het belangrijkste

Bij het overstappen van energieleverancier is niet alleen de prijs belangrijk. De goedkoopste energieleverancier hoeft zeker niet de beste te zijn. Je wilt immers niet dat je te maken krijgt met een energieleverancier die failliet gaat op een moment dat de gasprijzen torenhoog staan, of dat er niet voldoende geld in kas is om je terug te betalen als je geld terug zou moeten krijgen bij je eindafrekening.

Disclaimer

Dit artikel bevat affiliatelinks waardoor Financequeen mogelijk een vergoeding ontvangt als jij op die link klikt. Uiteraard heb jij hier geen nadeel van.

Deze blogs vind je vast ook interessant

Deze producten helpen je energie besparen
De energiebespaarlening: wat is dat nou precies?
Zo verlaag je je energieverbruik tijdens het koken
Zo bespaar je op energie in de zomer

Over Lydia

Lydia is makelaar van beroep en heeft twee jonge kinderen. Daarnaast werkt zij als tekstschrijver en belegt zij samen met haar man in vastgoed, ETF’s en aandelen met als doel het behalen van financiële vrijheid. Ze heeft dus een passie voor financiën en voor vastgoed, en ze deelt haar kennis graag met anderen! De andere blogs van Lydia vind je hier.

Wil je meer Financequeen of Financequeen supporten?

Vind je Financequeen leuk en wil je ons op eenvoudige wijze supporten? De blogs bevatten geregeld affiliatelinks. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvangt Financequeen een kleine commissie. Uiteraard heb jij hier geen nadeel van. Ook kun je onze partnerlink gebruiken als je iets bij bol.com wilt bestellen. Alvast heel erg dank hiervoor!

Volg Financequeen op Instagram, Facebook of Pinterest.
Word lid van de online community van Financequeen of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Hi, ik ben Sabine

Ik ben van jongs af aan gefascineerd door persoonlijke financiën. Hoe kun je slimmer met je geld omgaan en waarom maken mensen bepaalde keuzes zijn vragen die me altijd blijven interesseren. Toen ik bij ING ging werken leerde ik alle theorie over sparen, beleggen, hypotheken en verzekeren. En kon ik de hele dag met klanten over mijn favoriete onderwerp praten; FINANCIEN!

Op financequeen.nl geef ik inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Ook deel ik daar mijn ontdekkingstocht naar simpele manieren om je leven duurzamer in te richten. Dus niet; je mag nooit meer vliegen, maar wel; is er een alternatief voor het kopen van een nieuw product of kun je een duurzamere keuze maken? Het mooie is dat dat vaak hand in hand blijkt te gaan met geld besparen.

Volg Finance Queen

Finance Queen

Het platform met inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Privacy statement
Disclaimer
Favorieten

Bedrijfsgegevens Financequeen.nl

Jan de Beijerhof 28
1191 EP Ouderkerk aan de Amstel
sabine@financequeen.nl
Kvk-nummer: 81113544

Volg Finance Queen