Je huis verhuren via Airbnb: hoe zit dat met de belasting?

Je huis verhuren via Airbnb kan heel lucratief zijn. Met name in grote steden en toeristische gebieden zijn er steeds meer mensen die wat bijverdienen door hun huis of een deel daarvan te verhuren van Airbnb. Maar hoe zit het met de belasting als je je huis verhuurd via Airbnb? Moet je BTW rekenen en hoeveel van je Airbnb-inkomsten moet je afdragen aan de Belastingdienst? Wij zochten het voor je uit.

Je huis geheel of gedeeltelijk verhuren

Om te beginnen kun je ervoor kiezen je hele huis te verhuren via Airbnb of een deel daarvan. Je kunt bijvoorbeeld je huis verhuren als je zelf op vakantie bent en zo je vakantie, of een deel daarvan terugverdienen. Maak je geen zorgen, het is echt niet zo dat mensen de intentie hebben om je huis te vernielen of te vervuilen, ze zijn gewoon op zoek naar een fijne plek om te verblijven tijdens hun vakantie of zakenreis. Meer antwoorden op eventuele bezwaren vind je hier.
Je kunt natuurlijk ook een kamer verhuren terwijl je zelf gewoon thuis bent, of een ruimte in een bijgebouw. Of een leuke, gepimpte pipowagen achterin je tuin!
Of je ervoor kiest je huis geheel of gedeeltelijk te verhuren via Airbnb maakt voor de belasting die je moet betalen in principe niet uit.

Lees ook eens: Lucratief: Een deel van je huis verhuren via Airbnb

Korte of langdurige verhuur

Als we het hebben over verhuur via Airbnb, gaat het eigenlijk altijd over korte verhuur. Bij langdurige verhuur kun je een kamer verhuren aan een student bijvoorbeeld, die voor een langere periode in een gedeelte van jouw huis komt wonen. Voor dit soort langdurige verhuur van een gedeelte van je woning gelden andere belastingregels dan voor kortstondige verhuur aan bijvoorbeeld toeristen.
Verhuur je een ruimte in je huis voor langere tijd? Dan valt dit onder kamerverhuur. De opbrengsten uit kamerverhuur van een onzelfstandige woning die bij je eigen woning hoort zijn in 2024 tot een bedrag van 5.998 euro per jaar vrijgesteld van belasting. We richten ons in dit artikel verder op verhuur van korte duur, omdat het daar bij Airbnb over het algemeen over gaat.

Welke huurinkomsten moet je opgeven aan de Belastingdienst?

Verhuur je je woning geheel of gedeeltelijk tijdelijk aan toeristen via Airbnb? Dan moet je deze inkomsten doorgeven bij je aangifte inkomstenbelasting. Je vult hierbij het totaalbedrag aan huurinkomsten in, min de kosten die je af kunt trekken. De Belastingdienst houdt vervolgens 70% van de opgegeven inkomsten aan. Het bedrag wat overblijft is het bedrag dat wordt gezien als inkomsten uit tijdelijke verhuur van je woning. 30% van de opbrengst na kosten is dus vrijgesteld van belasting.

Kosten aftrekken

Gelukkig mag je ook je onkosten aftrekken. Dat is wel zo eerlijk natuurlijk. Zo mag je de kosten voor advertenties, provisie en de kosten voor het elektriciteits- en gasverbruik van de huurder aftrekken. Daarnaast mag je ook de kosten die je maakt voor de service die je aan huurders verleent, zoals schoonmaakkosten en kosten voor het wassen van handdoeken en beddengoed, aftrekken.
Voeg je extra diensten toe, zoals het verzorgen van ontbijt, het geven van rondleidingen als gids of het ophalen en wegbrengen van mensen naar het vliegveld? Dan worden deze diensten gezien als werk. De inkomsten die je hieruit ontvangt worden dan ook gezien als ‘inkomen uit overig werk’ en dienen ook onder die noemer te worden opgegeven bij je aangifte inkomstenbelasting.

Is het rendabel om je huis te verhuren via Airbnb?

Het kan zeker heel lucratief en rendabel zijn om je huis te verhuren via Airbnb. Je moet je inkomsten dus wel opgeven, maar er blijft zeker ook nog een leuk bedrag over. Zolang je er in het bepalen van je prijzen maar rekening mee houdt dat je ook kosten zult maken en dat je de inkomsten op moet geven aan de Belastingdienst.

Waar moet je allemaal rekening mee houden als je je huis gaat verhuren via Airbnb?

Als je je huis verhuurt via Airbnb, zijn er natuurlijk een aantal zaken waar je rekening mee moet houden en dingen die je moet regelen. Om het jou wat makkelijker te maken, hebben wij dit allemaal samengevoegd in het Airbnb Startpakket. Voor slechts 23 euro krijg jij alles wat je nodig hebt om je huis te gaan verhuren via Airbnb. Denk hierbij aan een duidelijk e-book, diverse checklists en handige templates waarmee je zelf een informatiemap voor jouw gasten kunst samenstellen. Met behulp van dit startpakket kun je een hoop tijd besparen en heb je alles wat je moet weten als je je huis via Airbnb gaat verhuren.

Startbedrag voor verhuren via Airbnb

Als je besluit je woning via Airbnb te verhuren ontvang je 23 euro zodra de eerste gast geweest is. Mooi meegenomen toch? Alle informatie over het verhuren van je woning via Airbnb via je hier.

Wat doe je met de inkomsten van de verhuur?

Je kunt goed verdienen met de verhuur van je woning via Airbnb. Sabine verhuurde haar voormalige rijtjeswoning tijdens de zomervakantie voor maar liefst 250 euro per nacht! Reken maar uit wat dat in twee of drie weken zomervakantie op kan leveren!
Je kunt dit geld gebruiken voor veel doelen; verduurzaming van je woning bijvoorbeeld of ga ermee beleggen zodat het bedrag flink rendeert op de lange termijn. Ook is dit een geweldige manier om je pensioen aan te vullen.

Deze blogs vind je vast ook interessant

Side hustles: hoe vind je iets wat bij je past?
Creëer extra inkomsten met deze apps
8 tips om slimmer met je geld om te gaan
Dit zijn de voordelen van beleggen op de lange termijn

Disclaimer

In dit artikel worden affiliatelinks gebruikt waarvoor Financequeen mogelijk een vergoeding ontvangt.

Wil je meer Financequeen?

Volg Financequeen op Instagram, Facebook of Pinterest.
Word lid van de online community van Financequeen of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Over Lydia

Lydia is makelaar van beroep en heeft twee jonge kinderen. Daarnaast werkt zij als tekstschrijver en belegt zij samen met haar man in vastgoed, ETF’s en aandelen met als doel het behalen van financiële vrijheid. Ze heeft dus een passie voor financiën en voor vastgoed, en ze deelt haar kennis graag met anderen! De andere blogs van Lydia vind je hier.




Hi, ik ben Sabine

Ik ben van jongs af aan gefascineerd door persoonlijke financiën. Hoe kun je slimmer met je geld omgaan en waarom maken mensen bepaalde keuzes zijn vragen die me altijd blijven interesseren. Toen ik bij ING ging werken leerde ik alle theorie over sparen, beleggen, hypotheken en verzekeren. En kon ik de hele dag met klanten over mijn favoriete onderwerp praten; FINANCIEN!

Op financequeen.nl geef ik inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Ook deel ik daar mijn ontdekkingstocht naar simpele manieren om je leven duurzamer in te richten. Dus niet; je mag nooit meer vliegen, maar wel; is er een alternatief voor het kopen van een nieuw product of kun je een duurzamere keuze maken? Het mooie is dat dat vaak hand in hand blijkt te gaan met geld besparen.

Volg Finance Queen

Gratis inpaklijst
Gratis inpaklijst




Finance Queen

Het platform met inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Privacy statement
Disclaimer
Favorieten

Bedrijfsgegevens Financequeen.nl

Jan de Beijerhof 28
1191 EP Ouderkerk aan de Amstel
sabine@financequeen.nl
Kvk-nummer: 81113544

Volg Finance Queen