Kun je beter een dubbele of enkele meter gebruiken voor elektriciteit?

Natuurlijk kun je besparen door je energieverbruik te verminderen. Lees hier de blog waar ik tips geef om je energieverbruik omlaag te brengen. Daarnaast kun je besparen door te kiezen voor het juiste contract. Inmiddels heeft meer dan 50% van de huishoudens een slimme meter en daarmee kun je een slimme besparing op je energierekening realiseren. Als je een slimme meter hebt wordt namelijk automatisch je piek- en daltarief bijgehouden. Piek- en daltarief komt in vele benamingen voor; dag- en nachttarief, normaal- en daltarief; het komt allemaal op hetzelfde neer. Kies de juiste contractvorm en bespaar automatisch!

Piek- en daltarief

Het daltarief geldt grofweg ’s nachts en in het weekend. De precieze tijden verschillen per regio. In Limburg en Brabant start het daltarief om 21.00 uur en duurt tot 7.00 uur. In de overige regio’s start het daltarief om 23.00 uur en eindigt om 7.00 uur. En dus ook de hele zaterdag en zondag.
Dit komt uiteraard omdat ’s nachts de meeste mensen thuis minder energie verbruiken en veel bedrijven ’s nachts op een lager pitje produceren. Door het daltarief lager te maken worden mensen verleid hun verbruik deels te verplaatsen naar de daluren. Daardoor kunnen energiecentrales gelijkmatiger produceren, wat efficiënter is.

Lees ook: Met deze simpele bespaar je op je energierekening

Hoe kies je het juiste tarief?

Bij de meeste energieleveranciers kun je kiezen of je twee verschillende tarieven wil betalen, dus hoog overdag en laag ’s nachts óf voor één gelijkmatig tarief. Als je voor het gelijkmatige tarief kiest ligt dat tarief in het midden van het dag- en nachttarief.

Om te weten wat voor jouw huishouden gunstig is pak je je laatste energie-afrekening erbij. Deze ontvang je meestal per mail, dus je vindt ‘m zo terug in je mailbox. Het gaat om het aantal kilowattuur (kwh).
Is het aantal kwh dat je verbruikt in de daluren hoger dan of gelijk aan de piekuren? Dan is het gunstiger om twee tarieven aan te houden. Verbruik je meer overdag, dan ben jij beter af met één tarief. Zo simpel is het.
Als je contract nog loopt kun je je leverancier bellen om te vragen dit aan te passen. Ook bij een variabel contract kun je dit aanpassen. En bij een overstap kun je hier vanaf de start rekening mee houden. Als ik wil overstappen doe ik dat het liefst via
Easyswitch.

Uiteraard kun je ook proberen je verbruik te verplaatsen zoals wassen in het weekend, of ’s nachts via uitgestelde start bijvoorbeeld. Per keer is de besparing dan minimaal en alleen aan te raden als je hier een goede routine in op kan bouwen. Anders moet je je afvragen of het de moeite waard is hier steeds over na te denken. De beste instelling van je tarief levert je een continue besparing op waardoor het aan het einde van het jaar wel verschil maakt.

Finance Queen

Het platform met inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Privacy statement
Disclaimer
Favorieten

Bedrijfsgegevens Financequeen.nl

Jan de Beijerhof 28
1191 EP Ouderkerk aan de Amstel
sabine@financequeen.nl
Kvk-nummer: 81113544

Volg Finance Queen