Kun je beter je hypotheek aflossen of beleggen?

Het aflossen van je hypotheek en beleggen zijn beide prima opties om vermogen op te bouwen. Het is niet in het algemeen te benoemen wat beter is, dat hangt namelijk van verschillende omstandigheden af. In deze blog zetten we daarom de voor- en nadelen van beleggen én van het aflossen op je hypotheek op een rij.

Persoonlijke omstandigheden

Voordat je beslist wat je met geld doet is het belangrijk om je persoonlijke situatie in kaart te brengen. Met stip op één de vraag; ‘Wat wil ik uiteindelijk met het geld doen of bereiken?’.
Geld is namelijk slechts een middel, het is belangrijk om het doel erachter helder te hebben. Wil je eerder stoppen met werken, is het voor je pensioen, heb je het geld ‘over’ of heb je iets anders in gedachten?
Bij het aflossen op je hypotheek kan ook meespelen dat je het prettig vindt om geen of een lagere schuld te hebben. Dat kan een prima argument zijn, zorg alleen wel dat je helder hebt dat het in dit geval om je gevoel gaat. Dat helpt je om de zaken goed op een rij te zetten.
Daarnaast spelen andere zaken mee zoals;

– Ben je van plan in de toekomst naar een andere koopwoning te verhuizen waar je een hypotheek voor nodig hebt?
– Hoeveel hypotheekrente betaal je?
– Verwacht je het geld tussentijds mogelijk nodig te hebben?
– Ontvang je toeslagen?

Hypotheek aflossen: de voor- en nadelen

Het grote nadeel van het aflossen van je hypotheek is de inflexibiliteit. Eenmaal afgelost krijg je het geld lastig weer in handen. Daarnaast geef je mogelijk een stukje hypotheekrente-aftrek op door af te lossen. Dat is op zich niet erg, want je bespaart altijd meer op de rente dan je misloopt aan hypotheekrente-aftrek.
Aflossen op je hypotheek zorgt voor een kleinere kans op een restschuld. Als je al veel overwaarde hebt is dat minder van belang. Houd ook rekening met een mogelijke verhuizing in de toekomst. Als je later naar een duurdere woning verhuist moet je mogelijk een hypotheek afsluiten voor het deel dat je nu afgelost hebt. Dat is vervelend als je in de oude situatie een (veel) lagere hypotheekrente betaalt dan in de nieuwe situatie. Soms kun je namelijk je huidige hypotheekrente meeverhuizen.
Let ook goed op dat je voldoende buffer overhoudt voor tegenvallers

Natuurlijk zijn er ook voordelen aan het (deels) aflossen van je hypotheek. Je bespaart rente. hoeveel dat is verschilt uiteraard per situatie. Als je 5,5% rente betaalt is het sneller interessant om af te lossen dan als je 1,4% rente betaalt. Je voordeel wordt daarnaast gedempt als je hypotheekrente-aftrek verliest.
Een ander voordeel is zekerheid. Je weet precies hoeveel geld je bespaart en waar je aan toe bent.
Wat ook voordelig kan zijn is dat het geld dat je aflost op je hypotheek vrijgesteld is van vermogensbelasting. Dit is een voordeel voor mensen met een spaar- en/of beleggingssaldo van minimaal 57.000 euro per persoon.
Denk ook na over je pensioen! Een kleinere of afgeloste hypotheek zorgt voor lagere maandlasten, maar je kunt er geen boodschappen van doen. Als je een krap pensioeninkomen hebt had je achteraf misschien liever een iets hogere maandlast gehad en daarnaast een lekker spaarsaldo om leuke dingen mee te doen.

Als je aflost op je hypotheek kom je mogelijk in een lagere renteklasse terecht waardoor je wellicht een lagere rente betaalt over je hele hypotheek. Dit gaat om de schuldmarktwaardeverhouding (SMV).

Beleggen: de voor- en nadelen

Beleggen is een stuk flexibeler dan het aflossen van je hypotheek. Hoewel ik bij beleggen altijd benadruk dat je een lange horizon moet hebben, is het niet zo dat je geld vast staat. De intentie moet zijn dat je het geld langere tijd niet nodig hebt om het risico op verlies enorm te beperken. Maar als het nodig is kun je altijd bij je geld. (Bij pensioenbeleggen is dat een ander verhaal, in dit geval gaat het om vrij beleggen).

Het verwachte rendement van beleggen is meestal ook hoger dan bij het aflossen van je hypotheek. Op de lange termijn kun je met indexbeleggen uitgaan van gemiddeld minimaal 7% rendement per jaar.

Het nadeel van beleggen is dat je er vermogensbelasting over betaalt als je meer dan 57.000 euro per persoon bezit. Ook is het rendement niet gegarandeerd. Wel is het zo dat het risico van beleggen op de lange termijn een stuk lager is. In deze blog lees je daar meer over.

Disclaimer

Dit artikel bevat affiliatelinks. Dit betekent dat Financequeen mogelijk een vergoeding ontvangt als jij op een link klikt. Uiteraard heb jij hier geen nadeel van.

Hi, ik ben Sabine

Ik ben van jongs af aan gefascineerd door persoonlijke financiën. Hoe kun je slimmer met je geld omgaan en waarom maken mensen bepaalde keuzes zijn vragen die me altijd blijven interesseren. Toen ik bij ING ging werken leerde ik alle theorie over sparen, beleggen, hypotheken en verzekeren. En kon ik de hele dag met klanten over mijn favoriete onderwerp praten; FINANCIEN!

Op financequeen.nl geef ik inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Ook deel ik daar mijn ontdekkingstocht naar simpele manieren om je leven duurzamer in te richten. Dus niet; je mag nooit meer vliegen, maar wel; is er een alternatief voor het kopen van een nieuw product of kun je een duurzamere keuze maken? Het mooie is dat dat vaak hand in hand blijkt te gaan met geld besparen.

Volg Finance Queen

Gratis inpaklijst
Gratis inpaklijst




Wil je meer Financequeen?

Volg Financequeen op Instagram, Facebook of Pinterest.
Word lid van de online community van Financequeen of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Finance Queen

Het platform met inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Privacy statement
Disclaimer
Favorieten

Bedrijfsgegevens Financequeen.nl

Jan de Beijerhof 28
1191 EP Ouderkerk aan de Amstel
sabine@financequeen.nl
Kvk-nummer: 81113544

Volg Finance Queen