Sparen of beleggen? Dat is een vraag die veel mensen bezighoudt. Vrijwel iedereen spaart of wil wat vermogen opbouwen. Gewoon om een buffertje achter de hand te hebben, om te sparen voor iets bijzonders of om vermogen op te bouwen voor je pensioen.
Of je beter kunt sparen of beleggen is afhankelijk van verschillende factoren die zich vooral in jouw persoonlijke leven afspelen.
Persoonlijke afwegingen
Om te weten of sparen of beleggen beter is voor jouw situatie, moet je je eerst afvragen hoeveel kennis je hebt en hoeveel risico je bereid bent om te nemen. Sparen is vrijwel zonder risico, maar het rendement is lager dan het verwachte rendement bij beleggen.
Als je belegt is de kans dus groot dat je over 10 of 20 jaar een hoger rendement hebt behaald dan wanneer je hetzelfde bedrag gespaard had.
Omdat de beleggingskoersen op en neer gaan is het belangrijk dat je alleen belegt met geld dat je lange tijd kunt missen.
Je moet je dus afvragen of je bereid bent om wat meer risico te nemen en hoe makkelijk je het geld kunt missen. Als het gaat om een buffer van enkele duizenden euro’s die je nodig hebt voor een kapotte wasmachine of auto, dan kun je dit bedrag beter sparen, zodat je er makkelijk bij kunt en je niet het risico loopt dat je je geld op moet nemen als de aandelenmarkt in een flinke dip zit.
Beleggen kan op vele manieren. Voor beginnende beleggers is het slim om dat via een fonds te doen. Indexbeleggen is hier een goed voorbeeld van. In deze blog lees je daar meer over.
En het leuke is dat het heel makkelijk is, de kosten laag zijn, de rendementen goed én dat je alles kunt automatiseren waardoor je er geen omkijken meer naar hebt. Klinkt bijna te te mooi om waar te zijn ;).
Een andere goede manier van beleggen is door te kiezen voor ETF’s, daar moet je echter wel wat meer moeite voor doen om ze te begrijpen.
Vervolgens heb je nog allerlei andere vormen van beleggen. Van individuele aandelen en opties tot crypto, sprinters en turbo’s. Dit is wat ons betreft alleen weggelegd voor (ver)gevorderde beleggers die het leuk vinden om zich actief met beleggen bezig te houden.
De hoogte van de spaarrente
Jarenlang was de spaarrente zo goed als 0. Dat wil zeggen, dat je spaargeld niet echt meer waard werd. Tel daar een hoge inflatie bij op, waardoor je in een paar jaar tijd voor 100 euro ineens een stuk minder kon kopen dan voorheen, en je spaargeld werd zelfs minder waard. In die tijd is beleggen aanzienlijk populairder geworden, omdat de winsten daarmee vele malen groter waren dan als je je geld op een spaarrekening liet staan.
Inmiddels is de spaarrente weer wat gestegen. Daardoor is het verschil tussen sparen en beleggen kleiner geworden, maar beleggen levert, mits je het verstandig doet, gemiddeld genomen op de lange termijn nog steeds een hoger rendement op.
Verstandig beleggen betekent dat je niet te veel risico neemt. Dit doe je door te zorgen voor een goede spreiding in zowel beleggingsproducten (bijvoorbeeld aandelen, ETF’s en obligaties) als in bedrijven waarin je investeert. Op deze manier kun je de risico’s beperken.
Indexbeleggen voldoet aan alle criteria die hierboven genoemd zijn.
Sparen in het buitenland
Het is altijd verstandig om niet ál je geld te beleggen, maar ook een buffer achter de hand te houden voor noodgevallen. Voor wie dit doet of voor iedereen die gewoon liever kiest voor zekerheid, is sparen de beste optie. Wil je toch een hoger rendement behalen dan bij je huisbank? Dan kun je ervoor kiezen om te gaan sparen bij een buitenlandse bank.
Want hoewel de spaarrente ook in Nederland weer wat gestegen is, is deze nog steeds relatief laag. De online banken, zoals bijvoorbeeld Bunq, bieden al een wat hogere rente dan de reguliere banken, maar in het buitenland kan de spaarrente nog wat hoger zijn. Bijvoorbeeld bij Trade Republicen via Raisin zijn hogere spaarrentes beschikbaar.
Hier lees je alle informatie die wij hebben over sparen.
Dit bericht op Instagram bekijken
Deze blogs vind je vast ook interessant
Waarom je moet stoppen met eindeloos sparen en niet beleggen
Dit is belangrijk om op te letten bij beleggen
Dit is het geheim van succesvol beleggen
Oplichting met spaargeld (bij BUNQ); hoe voorkom je dat?
Disclaimer
In dit artikel worden mogelijk affiliatelinks gebruikt waarvoor Financequeen mogelijk een vergoeding ontvangt.
Wil je meer Financequeen?
Volg Financequeen op Instagram, Tiktok of Facebook.
Word lid van de online community van Financequeen of schrijf je in voor de nieuwsbrief.