Leer je kind sparen met deze tips

Het is belangrijk dat kinderen leren sparen. En dan niet alleen voor die spelcomputer die ze misschien graag willen hebben. Maar ook sparen voor het onbekende. Als volwassene moet je namelijk ook altijd geld achter de hand hebben voor tegenvallers. Niemand vindt het leuk om geld te sparen voor een lekkage, verkeersboete of een wasmachine die na twee jaar al vervangen moet worden. En toch hebben we allemaal vroeg of laat een keer domme pech. En dus kun je je kind meer beter aanleren dat je niet alleen spaart voor bekende zaken, maar vooral ook voor het onbekende. Iets met jong geleerd en oud gedaan 😉 Hoe je je kind leert sparen lees je in deze blog.

Zakgeld

Geef je kind zakgeld. Het liefst al vanaf zes jaar. Stel daar in het begin geen regels aan, maar voeg die stap voor stap toe als je kind er aan toe is. Geef ze bijvoorbeeld zelf een budget voor cadeautjes binnen het gezin. Of als ze iets ouder zijn kan je kind zelf de kapper betalen bijvoorbeeld. Zo leert een kind plannen en niet al z’n geld uit te geven.

Evalueer uitgaven

Ik vind dat kinderen hun zakgeld mogen uitgeven aan alles wat ze leuk vinden. Behalve budgetten die je later eventueel instelt, zoals die voor cadeautjes. Laat ze die tachtigste knuffel kopen of weer een tijdschrift terwijl hij de vorige amper ingekeken heeft. Ten eerste; wie zijn wij om te bepalen wanneer iets het ‘waard’ is om je geld aan uit te geven? In de volwassen wereld hebben de meeste mensen ook meer spullen in een bepaalde categorie dan anderen. Zoals veel boeken, gereedschap, nagellakjes of gadgets. Wij denken ook weleens bij elkaar: ‘Heb je er echt nog meer van nodig?!’.
En ten tweede is het belangrijk dat je kind leert regie te hebben, verantwoordelijkheid te dragen én fouten te maken. Want wij kunnen wel ‘weten’ dat die tachtigste knuffel misschien zonde is. Je kind heeft recht op zijn of haar eigen proces om dit te leren.
Je kunt je kind helpen door aankopen te evalueren. Vraag na een paar dagen eens of hij nog steeds zo blij is met die aankoop. Of bespreek het als zo’n prul na een paar dagen kapot in een hoek ligt. Best kans dat je kind nog steeds zegt blij te zijn met die aankoop, maar ondertussen gaan ze er wel over nadenken.

Lees ook eens: Financiële opvoeding: zo leer je je kind goed met geld omgaan

Help ze met geld verdienen

Geld leren verdienen is een belangrijke skill. Natuurlijk omdat je dan heel veel dingen leert tijdens dat baantje. Maar ook om de waarde van geld te leren. Als je alles krijgt en zelf niet werkt leer je de waarde van geld minder snel.
Geld verdienen kan al van jongs af aan. Ga samen spullen verkopen op een rommelmarkt bijvoorbeeld. En het oudhollandse heitje voor karweitje blijft een mooie leerschool. Of moedig je kind aan om iets te leren en daar geld mee te verdienen. Mijn zoon handelt bijvoorbeeld soms in Pokemonkaarten. En denk ook eens aan computerskills; animatiefilmpjes maken, coderen of ontwerpen in Canva. Reken maar dat je tiener daar leuk mee kan verdienen!

Zet een percentage opzij

Als je kind iets ouder is kun je hem of haar helpen budgetteren en plannen. Spreek bijvoorbeeld een vast spaarpercentage af. Bijvoorbeeld door 10 of 20% van alle inkomsten opzij te zetten. Zo wordt automatisch sparen een gewoonte. Ik denk dat je dit percentage niet te hoog moet maken. Dan heeft je kind mogelijk niet het gevoel van controle dat je wel wil bereiken. Van de overgebleven 80 of 90% kan hij of zij altijd nog meer sparen. Zeker als je kind een duur spaardoel heeft zal er waarschijnlijk een hoger percentage gespaard moeten worden. Wat mij betreft zou dat een extra zijn op basis van vrijwilligheid.

Bespreek jouw overwegingen

Neem je kind mee in jouw financiële reilen en zeilen. Hoe gedetailleerd je dat doet bepaal je natuurlijk zelf. Laat zien welke afwegingen je maakt om iets wel of niet te kopen. Of je besluit om te wachten met kopen omdat je later meer geld hebt of verwacht korting te kunnen krijgen.
Als je kind nog ouder is; bespreek eens hoeveel vaste lasten je hebt en misschien zelfs hoeveel geld je verdient. Heel leerzaam voor je zoon of dochter!

Teach by example

Wijzelf zijn natuurlijk een belangrijk voorbeeld voor onze kinderen. Als jij je inkomsten en uitgaven maandelijks bijhoudt is de kans groter dat je kind dit ook gaat doen. Als jij aan het einde van de maand een dinertje afzegt omdat je geld op is neemt je kind dit over. En als jij je best doet om te besparen op boodschappen leert je kind daarvan.
Natuurlijk hoef je niet meerdere supermarkten af te gaan om je kind het goede voorbeeld te geven. Je hoeft uiteraard niet perfect te leven, voor zover dat al kan, om een goed voorbeeld te geven.

Kijk naar je kind

Kijk natuurlijk goed naar de situatie van je kind. Wat raadzaam is om te doen verschilt per karakter, leeftijd, inkomen van het kind, situatie van de ouders. En (on)mogelijkheden zoals het moeten of kunnen nemen van de bus naar school. Er is geen one size fits all.

Hi, ik ben Sabine

Ik ben van jongs af aan gefascineerd door persoonlijke financiën. Hoe kun je slimmer met je geld omgaan en waarom maken mensen bepaalde keuzes zijn vragen die me altijd blijven interesseren. Toen ik bij ING ging werken leerde ik alle theorie over sparen, beleggen, hypotheken en verzekeren. En kon ik de hele dag met klanten over mijn favoriete onderwerp praten; FINANCIEN!

Op financequeen.nl geef ik inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Ook deel ik daar mijn ontdekkingstocht naar simpele manieren om je leven duurzamer in te richten. Dus niet; je mag nooit meer vliegen, maar wel; is er een alternatief voor het kopen van een nieuw product of kun je een duurzamere keuze maken? Het mooie is dat dat vaak hand in hand blijkt te gaan met geld besparen.

Volg Finance Queen

Gratis inpaklijst
Gratis inpaklijst




Wil je meer Financequeen?

Volg Financequeen op Instagram, Facebook of Pinterest.
Word lid van de online community van Financequeen of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Finance Queen

Het platform met inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Privacy statement
Disclaimer
Favorieten

Bedrijfsgegevens Financequeen.nl

Jan de Beijerhof 28
1191 EP Ouderkerk aan de Amstel
sabine@financequeen.nl
Kvk-nummer: 81113544

Volg Finance Queen