Lucratief: besparen op vaste lasten

Het verlagen van je vaste lasten is ontzettend interessant omdat je niet in hoeft te leveren op een leuk leven. Want zeg nou zelf; minder geld uitgeven aan horeca, shoppen of vakantie doet altijd een beetje pijn. Daarnaast werken besparingen op je vaste lasten door. Je bespaart niet één keer 15 euro, maar elke maand opnieuw. En zo loopt de besparing op tot 180 euro per jaar. Ik ken niet veel manieren om makkelijker geld te besparen dan door je vaste lasten te verlagen, dus let’s go!

Wat valt onder je vaste lasten?

Vaste lasten zijn voor mij de automatische afschrijvingen die elke maand, of soms iets minder vaak, voorkomen. Sommige mensen rekenen boodschappen hier ook onder. Daar kun je over twisten, want ja, je moet elke maand geld uitgeven aan boodschappen. Aan de andere kant kun je op dat gebied keer op keer keuzes maken terwijl dat voor de echte vaste lasten niet geldt.

Hoe vaak moet je je vaste lasten bekijken?

Het liefst bekijk je je vaste lasten elk jaar. Er zijn zoveel makkelijke manieren om te besparen dat het zonde is om het minder vaak dan één keer per jaar te checken. Laat het in ieder geval niet jarenlang versloffen, want dan ben je echt een dief van je eigen portemonnee!

Oude keuzes zijn niet altijd beter!

Vooral bij verzekeringen houden veel mensen graag vast aan het oude vertrouwde. Want dat is toch goed? Dat is helaas niet het geval. Verzekeraars passen geregeld hun voorwaarden aan. Daarnaast verandert jouw situatie waarschijnlijk; aanpassingen aan je woning, gezinsuitbreiding, andere zorgbehoefte en verandering in je financiële situatie. Wat ooit de beste match was, is dat nu waarschijnlijk al lang niet meer.

Mobiele telefoon

Kies jij ieder(e twee) jaar voor een nieuwe telefoon of doe je er langer mee? Bespaartip nummer één is natuurlijk langer met je toestel doen. Kijk ook eens voor een refurbished toestel.
Qua abonnement zijn er vele keuzes te maken. Sluit niet klakkeloos een abonnement met veel data af, maar bekijk hoeveel data jij in werkelijkheid verbruikt. Zonde om onnodig bijvoorbeeld 10 euro per maand te betalen voor data die je nooit gebruikt.
Een sim only abonnement in combinatie met een zelf gekocht toestel is de goedkoopste combinatie. Al hangt het natuurlijk wel van je toestelkeuze af.

Tv, internet en bellen

Dit is zo’n fijne categorie om op te besparen, want er zijn vele mogelijkheden. Kijk als eerste wat je nu hebt en wat je daarvan gebruikt. Kijk je nog wel lineaire televisie? En heb je een uitgebreid zenderpakket nodig? Zo nee, schrappen maar!
Overstappen kan enorm lonen! Maar daar heeft niet iedereen zin in omdat dat in dit geval met wat aanpassingen in huis komt. Zeker als je dit kan doen mét gratis monteur zou ik dit overigens absoluut overwegen. Maar wil je dit echt niet, bel dan de afdeling opzeggingen en meld hen dat je jouw abonnement te duur vindt. 95% kans dat je een heel mooi aanbod krijgt met 6 maanden 25 euro korting per maand of iets dergelijks. Dan verdien je in vijf minuten 150 euro, katsjing!
Zelf heb ik geen televisie-abonnement meer, maar ik kijk via NlZiet. Dat kost maar 8,95 euro per maand, of 7,95 euro als je per jaar betaalt. Je ontvangt de bekendste Nederlandse zenders. Je kunt dit gratis uitproberen, zou ik zeker doen, naast je huidige televisie-abonnement! In deze blog lees je meer over NLZiet.

Energierekening

Je kunt flink op je energierekening besparen door je energieverbruik te verlagen, maar zeker ook door overstappen van leverancier!
Lange tijd was dit niet aantrekkelijk, of zelfs onmogelijk, maar nu zijn er weer opties. Vul jouw verbruik in via een vergelijkingssite en check hoeveel je kunt besparen!
Veel aanbieders bieden weer cashback aan. Als nieuwe klant ontvang je dan een korting van 100 of 150 euro op je energierekening. Als je vergelijkt via deze site is de korting al in het jaarbedrag verwerkt, dat is dan ook de overzichtelijkste manier om op prijs te vergelijken.

Zorgverzekering

Het is superbelangrijk om je zorgverzekering ieder jaar te checken. Niet alleen omdat dat veel geld kan schelen, ook omdat deze markt flink in beweging is en voorwaarden geregeld wijzigen. Zo zijn er nog nauwelijks aanbieders die zorg bij alle aanbieders vergoeden. Het is daarom belangrijk dat jij weet hoe dat zit met jouw verzekering. Een behandeling bij een zorgverlener zonder contract kan je een vette rekening opleveren. Zonde!

Je kunt overstappen van zorgverzekering van half november tot 1 januari. Je kunt tot 31 januari een nieuwe zorgverzekering afsluiten, maar dan moet je de oude wel voor 1 januari opgezegd hebben. Alle blogs over zorgverzekeringen vind je hier.

Verzekeringen

De zorgverzekering werd apart genoemd omdat die op veel punten afwijkt van andere verzekeringen. Ook je inboedel-, auto- en reisverzekering kunnen een
regelmatige checkup gebruiken. Voorwaarden wijzigen en premies voor slapende klanten kunnen de pan uit rijzen. Een betere optie dan zelf vergelijken: maak gebruik van de unieke samenwerking die Financequeen met een verzekeringsadviseur heeft.

En dan?

Ben je lekker in de weer geweest om je vaste lasten te verlagen? Bedenk dan goed wat je met het bespaarde bedrag gaat doen. Laat het niet zomaar op je betaalrekening staan, want dan is de kans groot dat het geld ‘verdwijnt’. Kies een goede spaarrekening, beleg het of vul je pensioen er mee aan.

Disclaimer

Dit artikel bevat affiliatelinks. Dit betekent dat Financequeen mogelijk een vergoeding ontvangt als jij op een link klikt. Uiteraard heb jij hier geen nadeel van.

Hi, ik ben Sabine

Ik ben van jongs af aan gefascineerd door persoonlijke financiën. Hoe kun je slimmer met je geld omgaan en waarom maken mensen bepaalde keuzes zijn vragen die me altijd blijven interesseren. Toen ik bij ING ging werken leerde ik alle theorie over sparen, beleggen, hypotheken en verzekeren. En kon ik de hele dag met klanten over mijn favoriete onderwerp praten; FINANCIEN!

Op financequeen.nl geef ik inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Ook deel ik daar mijn ontdekkingstocht naar simpele manieren om je leven duurzamer in te richten. Dus niet; je mag nooit meer vliegen, maar wel; is er een alternatief voor het kopen van een nieuw product of kun je een duurzamere keuze maken? Het mooie is dat dat vaak hand in hand blijkt te gaan met geld besparen.

Volg Finance Queen

Gratis inpaklijst
Gratis inpaklijst
Wil je meer Financequeen?

Volg Financequeen op Instagram, Facebook of Pinterest.
Word lid van de online community van Financequeen of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Finance Queen

Het platform met inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Privacy statement
Disclaimer
Favorieten

Bedrijfsgegevens Financequeen.nl

Jan de Beijerhof 28
1191 EP Ouderkerk aan de Amstel
sabine@financequeen.nl
Kvk-nummer: 81113544

Volg Finance Queen