Lucratief: Een deel van je huis verhuren via Airbnb

Je huis verhuren via Airbnb, je hoort er steeds meer over. Maar is dat een beetje de moeite waard? Of is het vooral een grote inbreuk op je privacy? We vertellen je hier alles over de mogelijkheden, de voor- en nadelen van je huis verhuren via Airbnb en wat er allemaal bij komt kijken. Want één ding is zeker: (een deel van) je huis verhuren via Airbnb kan zeker lucratief zijn!

Welk deel van je huis verhuren via Airbnb?

Je kunt je hele huis verhuren via Airbnb, maar je kunt ook kiezen om slechts één kamer of een gedeelte van je woning te verhuren via Airbnb. Als je je hele huis verhuurt moet je zelf wel ergens naartoe kunnen op dat moment, maar dat kan best de moeite waard zijn als je op een goede locatie woont.
Je kunt er ook voor kiezen om een slaapkamer die je toch niet gebruikt te verhuren via Airbnb. In dat geval deel je de rest van je huis, zoals je badkamer en toilet, met je gasten. Dit kan een inbreuk zijn op je privacy, maar misschien is het juist wel heel gezellig als je anders toch maar alleen bent. Je ontmoet nog eens nieuwe mensen van over de hele wereld en wie weet houd je er wel mooie vriendschappen aan over.

Lees ook eens: Deze spullen heb je nodig als je je huis verhuurt via Airbnb

Een bijgebouw verhuren via Airbnb

Heb je liever geen mensen over de vloer? Dan kun je natuurlijk ook een bijgebouw verhuren. Zo zijn wij thuis bezig met de bouw van een garage waar een compleet woongedeelte in komt. Keuken, badkamer, slaapkamer én een leefruimte. Het is niet gigantisch, maar als het moet kunnen de kinderen er ooit wonen, dus verhuren via Airbnb kan ook prima. Op deze manier kunnen we wat extra inkomsten genereren met Airbnb, maar hoeven we niet in te leveren op onze privacy en hoeven we niet steeds onze spullen op te ruimen.
Een andere mogelijkheid is om, mits je tuin groot genoeg is, bijvoorbeeld een leuke pipowagen te pimpen en deze in je tuin te zetten. Zeker als je een beetje vrij woont en een mooi uitzicht hebt kan dit heel lucratief zijn. Denk vooral in mogelijkheden, want je hoeft je echt niet te beperken tot de ruimte waarin je zelf leeft.

Je huis verhuren via Airbnb als je zelf op vakantie bent

Een andere optie is om je huis te verhuren als je op vakantie bent. Sabine doet dit al jaren en dit is een hele leuke manier om je vakantie terug te verdienen. Ruim je huis goed op en zorg dat kostbare spullen uit het zicht zijn. Berg eventuele rommel op op zolder of een kamer die op slot kan en you’re good to go. Afhankelijk van de grootte en de locatie kun je zo met gemak je eigen vakantie terugverdienen terwijl je zelf weg bent. En nog een voordeel: je gasten passen als het ware op je huis, zodat je huis in de vakantieperiode een stuk minder aantrekkelijk is voor inbrekers en je hebt meteen een oppas voor je huisdieren!

Welke prijs kun je vragen voor jouw huis op Airbnb?

Niet geheel onbelangrijk: welke prijs vraag je als je je huis gaat verhuren via Airbnb? Je kunt heel makkelijk uitzoeken of je huis interessant is om te verhuren via Airbnb en welke prijs je zou kunnen vragen. Check op de website van Airbnb de kaart bij jou in de buurt en kijk welk aanbod er is en tegen welke prijzen andere huizen of kamers worden aangeboden. Zorg dat je meer kunt bieden of dat je prijzen net iets gunstiger zijn dan andere, zodat mensen meer geneigd zullen zijn voor jou te kiezen.
Ter info: Sabine verhuurde haar vorige (rijtjes)huis in de zomervakantie voor 250 euro per nacht!

Lees ook eens: Zoveel kun je verdienen door je huis via Airbnb te verhuren

Verhuren via Airbnb en belasting betalen

Natuurlijk moet je belasting betalen over dat wat je verdient met het verhuren van je huis via Airbnb. Dat moet over al het geld dat je verdient, dus ook hierover. Je betaalt belasting over 70% van de inkomsten. Je gaat als volgt te werk:

Tel alle inkomsten bij elkaar op
Trek de uitgaven daar vanaf (energie, schoonmaak, het pakje stroopwafels op tafel)
Neem van dit bedrag 70%
Geef dat bedrag op bij je belastingaangifte.
Je betaalt belasting in box 1, net als over je inkomsten uit arbeid.

Houd hier dus rekening mee bij het bepalen van je prijzen. Kom je niet hoog genoeg uit? Voeg dan waarde toe, door bijvoorbeeld fietsen of een ontbijtje aan te bieden of voor extra luxe en comfort te zorgen. Want ook al moet je belasting betalen, het verhuren van je huis via Airbnb kan zeer lucratief zijn.

Kleine sidenote: sommige steden en gemeenten hebben regels voor het verhuren van je huis via Airbnb. Je mag je huis dan bijvoorbeeld slechts een beperkt aantal dagen per jaar verhuren. Check dit vooraf, zodat je later niet in de problemen komt.

Hulp nodig?

Je kunt je huis prima zelf gaan verhuren via Airbnb, maar er komt wel het een en ander bij kijken. In het handige Airbnb startpakket zit alles wat je nodig hebt om direct van start te kunnen gaan. Van handige checklists tot een template voor het samenstellen van een informatiemap, met behulp van dit startpakket weet je zeker dat niets over het hoofd ziet.

Deze blogs vind je vast ook interessant

Waarom je misschien toch wel je huis wil verhuren via Airbnb
Alle informatie over verhuren via Airbnb
Stappenplan om meer geld te sparen
Creëer extra inkomsten met deze apps

Disclaimer

Dit artikel kan affiliatelinks bevatten waarvoor Financequeen mogelijk een vergoeding ontvangt. Uiteraard heb jij hier geen nadeel van.

Lydia

Lydia is makelaar van beroep en heeft twee jonge kinderen. Daarnaast werkt zij als tekstschrijver en belegt zij samen met haar man in vastgoed, ETF’s en aandelen met als doel het behalen van financiële vrijheid. Ze heeft dus een passie voor financiën en voor vastgoed, en ze deelt haar kennis graag met anderen! De andere blogs van Lydia vind je hier.

Hi, ik ben Sabine

Ik ben van jongs af aan gefascineerd door persoonlijke financiën. Hoe kun je slimmer met je geld omgaan en waarom maken mensen bepaalde keuzes zijn vragen die me altijd blijven interesseren. Toen ik bij ING ging werken leerde ik alle theorie over sparen, beleggen, hypotheken en verzekeren. En kon ik de hele dag met klanten over mijn favoriete onderwerp praten; FINANCIEN!

Op financequeen.nl geef ik inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Ook deel ik daar mijn ontdekkingstocht naar simpele manieren om je leven duurzamer in te richten. Dus niet; je mag nooit meer vliegen, maar wel; is er een alternatief voor het kopen van een nieuw product of kun je een duurzamere keuze maken? Het mooie is dat dat vaak hand in hand blijkt te gaan met geld besparen.

Volg Finance Queen

Wil je meer Financequeen?

Volg Financequeen op Instagram, Facebook of Pinterest.
Word lid van de online community van Financequeen of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Finance Queen

Het platform met inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Privacy statement
Disclaimer
Favorieten

Bedrijfsgegevens Financequeen.nl

Jan de Beijerhof 28
1191 EP Ouderkerk aan de Amstel
sabine@financequeen.nl
Kvk-nummer: 81113544

Volg Finance Queen