Wie wat meer geld over wil houden denkt al snel aan grote veranderingen en besparingen, die vaak lastig door te voeren of zelfs helemaal niet haalbaar zijn. Maar er is ook een andere manier om geld over te houden. Een veel makkelijker manier zelfs, waar je bijna niets van merkt, maar die tóch echt zoden aan de dijk zet: de kaasschaafmethode. De kaasschaafmethode is dé manier om makkelijk geld over te houden.
Wat is de kaasschaafmethode?
De kaasschaafmethode houdt in dat je op heel veel vlakken kleine beetjes bespaart. Je schaaft dus van heel veel kostenposten kleine beetjes af, zoals met een kaasschaaf. En die kleine beetjes, die vormen aan het einde van het jaar best een grote berg. Omdat je per kostenpost maar een klein beetje gaat besparen, merk je bijna niets van het besparen met de kaasschaafmethode.
Besparen op je vaste lasten met de kaasschaafmethode
Je kunt de kaasschaafmethode om te beginnen toepassen op je vaste lasten. Neem regelmatig eens al je verzekeringen onder de loep en kijk of je bij een andere verzekeraar goedkoper uit kunt zijn. Hetzelfde geld voor je energiecontract. Alleen al door over te stappen kun je zo enkele tientjes per jaar besparen, zonder dat je hier iets van merkt of in hoeft te leveren op comfort.
Kun je niet besparen door over te stappen of wil je gewoon niet weg bij je huidige leverancier, verzekeraar of provider? Trek dan de stoute schoenen eens aan en bel ze eens op. Je kunt dan uitleggen dat je een mooie kortingsactie van hen hebt gezien voor nieuwe klanten en dat je daar graag als trouwe klant ook gebruik van zou willen maken. Of je kunt bijvoorbeeld zeggen dat je hebt gezien dat je ergens anders goedkoper uit zou zijn, maar dat je toch wel erg tevreden bent en liever zou blijven. Vaak is er dan best een beetje korting mogelijk.
Schrap kleine kostenposten
Het schrappen van kleine kostenposten is echt iets wat past bij besparen met de kaasschaafmethode. Zonder dat je er al te veel van merkt, kun je vast best wat kleine kostenposten schrappen. Neem eens wat vaker lunch van thuis mee, zorg ervoor dat je altijd een boodschappentas bij je hebt, drink je koffie thuis in plaats van op het station en neem op het terras eens een drankje minder. Dit zijn allemaal voorbeelden van het schrappen van kleine kostenposten, zonder dat je daar heel veel van merkt. En dus perfect voor de kaasschaafmethode.
Besparen op je boodschappen met de kaasschaafmethode
Met behulp van de kaasschaafmethode kun je ook heel gemakkelijk besparen op je boodschappen. Koop alleen dingen die je nodig hebt en laat je niet verleiden tot het kopen van allemaal lekkere dingen, die eigenlijk toch alleen maar ongezond zijn. Dit doe je door thuis een boodschappenlijstje te maken en je hier ook echt aan te houden.
Maak eerst een weekmenu (aan de hand van dat wat je nog hebt liggen in je koelkast, vriezer en voorraadkast en de aanbiedingen) en baseer hier je boodschappenlijstje op. Zorg dat je meteen alle boodschappen doet voor een hele week. Als je namelijk elke dag of bijna dagelijkst in de supermarkt komt, word je elke keer weer verleidt om allerlei dingen mee te nemen die je eigenlijk toch niet nodig hebt.
Ga je in het weekend makkelijk iets te eten halen of bestel je iets via Thuisbezorgd omdat je dan geen zin hebt om te koken? Zorg dan dat je altijd een makkelijke maaltijd in huis hebt, zoals een diepvriespizza bijvoorbeeld. Net zo snel en makkelijk (sneller nog dan thuis laten bezorgen zelfs), maar vele malen goedkoper.
Dit bericht op Instagram bekijken
Deze blogs vind je vast ook interessant
Zo zorg je voor voldoende geld om met pensioen te gaan
Dit zijn de verschillen tussen pensioenopbouw voor ZZP’ers en mensen in loondienst
Dit is het geheim van succesvol beleggen
Zo scoorde ik 125 euro bonus en ook nog rendement!
Disclaimer
In dit artikel worden affiliatelinks gebruikt waarvoor Financequeen mogelijk een vergoeding ontvangt.
Wil je meer Financequeen?
Volg Financequeen op Instagram, Facebook of Pinterest.
Word lid van de online community van Financequeen of schrijf je in voor de nieuwsbrief.
Over Lydia
Lydia is makelaar van beroep en heeft twee jonge kinderen. Daarnaast werkt zij als tekstschrijver en belegt zij samen met haar man in vastgoed, ETF’s en aandelen met als doel het behalen van financiële vrijheid. Ze heeft dus een passie voor financiën en voor vastgoed, en ze deelt haar kennis graag met anderen! De andere blogs van Lydia vind je hier.