Met deze 9 tips verkoop je je spullen het best via Marktplaats

We verzamelen een enorme berg spullen met z’n allen en vaak willen we daar op enig moment weer vanaf. Omdat je huis te vol troep staat of omdat het niet meer nodig is. Tweedehands verkopen is een mooie vorm van duurzaamheid. Jouw ongebruikte product zal weer met plezier gebruikt worden.

En het levert natuurlijk extra geld op en daar zijn we bij Financequeen gek op natuurlijk 😉

In mijn blog over de latte factor schreef ik over de kracht van kleine getallen bij je uitgaven. Uiteraard geldt dit idem dito voor inkomsten. Veel producten van een paar euro leveren samen ook een groot bedrag op.

Het leukste vind ik spullen verkopen samen met de kinderen en sparen voor een doel dat zij ook interessant vinden. Een dagje naar de Efteling bijvoorbeeld. Is meteen een goede stap in de financiële opvoeding. Kinderen leren zo de waarde van geld kennen.
Zelf verkoop ik spullen van een lage waarde het liefst in een lokale verkoopgroep op Facebook. Hoe lager de waarde hoe minder moeite mensen willen doen om het product op te halen. Dit doe ik bijvoorbeeld met kinderspullen zoals kleine boeken en speelgoed.
Voor duurdere of specifiekere (bijvoorbeeld een onderdeel van mechanische ventilatie) spullen gebruik ik liever Marktplaats.

Daarom deel ik hieronder mijn 9 beste tips om met succes op Marktplaats te verkopen.

 1. Foto’s
  Zorg voor goede, duidelijke foto’s, het liefst van meerdere kanten en/of ingezoomd op details van het product. Maak de foto’s bij daglicht en neem even de tijd om je product mooi te presenteren. Een rommelige stapel kleding komt heel anders over dan een uitgehangen jurk op een hangertje aan een mooie kast.
  Voeg de commerciële foto’s toe als het product online nog beschikbaar is. De echte pro slaat meteen de foto’s op als je kinderkleding koopt. Als je de, inmiddels te kleine, kleding een of twee jaar later wil verkopen kun je de professionele foto’s meestal niet meer online vinden.
  Maak ook foto’s van schade of een vlek zodat de koper een eerlijk beeld heeft van het aangeboden product. 
 1. Teksten; opsomming en evt daaronder uitleg leverancier
  Zorg voor een duidelijke tekst, maar niet onnodig lang. Een opsomming van relevante kenmerken zet je bovenaan. Daaronder plaats je eventueel een uitgebreidere omschrijving of plak je de officiële producttekst.
  Benoem een eventuele schade of vlek in de tekst en laat het zien met een foto.
 1. Zoekwoorden
  Je kunt op Marktplaats zoeken door te filteren in categorieën en subcategorieën, maar ook door direct te zoeken bij het vergrootglas. Neem even de tijd om te bedenken op welke termen jouw product gevonden zou kunnen worden. Je kunt onderaan je advertentietekst een opsomming van zoekwoorden maken.
  Denk ook aan synoniemen (jack en jas), aan spelfouten (kinderfiets/ kinder fiets) en diverse vormen van spelling (bureau/buro). Als de koper zoekt met een spelfout ben je in het voordeel omdat er waarschijnlijk minder van jouw concurrenten getoond worden.
 1. Titel
  Maak de titel zo uitgebreid mogelijk. Vooraan zet je de productnaam (herenfiets) en daarachter meerdere kenmerken zoals merk, maat, kleur en staat waarin het verkeert.
 1. Pakketten/ veel tegelijk aanbieden
  Het tegelijk aanbieden van meerdere producten heeft veel voordelen.
 • Je kunt efficiënter handelen met verzenden en reageren op berichten.
 • Je verkopen kunnen elkaar versterken. Je wordt gevonden op product A, de koper klikt op ‘alle advertenties van deze verkoper’ en wordt zo geattendeerd op product B, C en D.
 • Kopers kunnen tijd en verzendkosten besparen, bijvoorbeeld door meerdere setjes kinderkleding tegelijk te kopen.
 • Bij kleding kun je overwegen om setjes te maken zodat kopers kunnen zien wat leuk met elkaar combineert.
 1. Titel
  Hierboven noemde ik al de zoekfunctie ‘alle advertenties van deze verkoper’. Bij het overzicht van jouw producten is de titel heel belangrijk. Hier wil je als koper niet zien ‘spijkerbroek’, maar ‘spijkerbroek + maat + geslacht + merk’ zodat je snel kunt inschatten welke producten voor jou nog meer interessant zijn.
 1. Vraagprijs/bieden/marge
  De belangrijkste opties om je product te prijzen zijn:
 • Vraagprijs
 • Bieden
 • Bieden vanafPersoonlijk ben ik voor duidelijkheid en kies daarom voor vraagprijs. Je kunt daarbij kiezen of mensen ook (lager) mogen bieden en eventueel vanaf welk bedrag.
  Bedenk goed wat het doel van je advertentie is. Wil je zoveel mogelijk geld voor je product krijgen en ben je bereid daar meer tijd in te steken en moeite voor te doen? Of ga je voor de snelle verkoop en wil je vooral zo min mogelijk gedoe? De vraagprijs pas je hier op aan. Of je gaat sneller akkoord met een laag bod, maar dan ben je er maar vanaf.
 1. Tijdstip; weekend of net na het eten
  Door concurrentie van andere advertenties zakt je advertentie snel naar beneden in de zoekresultaten. Daarom is het belangrijk om op een zo goed mogelijk moment te plaatsen. In het weekend en ’s avonds na het eten wordt er veel meer gezocht op Marktplaats. Op die momenten wil je dus het liefst bovenaan de zoekresultaten staan.
 1. Reageer snel
  Als je dan succes hebt van alle stappen die je hierboven genomen hebt is het zonde om de deal mis te lopen omdat je niet of te laat reageert. Start dus alleen een verkoopprojectje op als je ook de tijd hebt om binnen een redelijke termijn te reageren.Veel succes met de verkoop! Ik hoor het graag als jij nog een extra verkooptip hebt.

 

 

Finance Queen

Het platform met inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Privacy statement
Disclaimer
Favorieten

Bedrijfsgegevens Financequeen.nl

Jan de Beijerhof 28
1191 EP Ouderkerk aan de Amstel
sabine@financequeen.nl
Kvk-nummer: 81113544

Volg Finance Queen