Met deze simpele tips bespaar je op je energierekening

Overstappen van  energieleverancier kan de kosten van je energierekening uiteraard flink verlagen. En natuurlijk kun je met zonnepanelen of uitgebreide isolatie flink besparen op je energierekening. Hoewel dat heel goede investeringen zijn gaat het daarbij om flinke bedragen en niet iedereen wil of kan die betalen. Daarom leg ik in deze blog uit hoe je met kleine handelingen of goedkope producten toch je energieverbruik omlaag kunt brengen. Fijn voor je portemonnee én het milieu!

Energie besparen met douchen

Met douchen kan het hard gaan. Een minuut korter douchen bespaart per jaar 24 euro. Stel dat je met 4 personen ieder 3 minuten per dag minder lang doucht dan is de eerste 288 euro in de pocket! Maak er bijvoorbeeld een uitdaging van met het hele gezin en stel een leuk doel om voor te (be)sparen. Door een douchecoach of zandloper te gebruiken kun je je verbruik goed in de gaten houden en eventueel verminderen.
Is korter douchen geen optie dan kun je ook overwegen minder warm te douchen.
Als je nog geen waterbesparende douchekop hebt kan het interessant zijn die aan te schaffen. Bij een dagelijkse douche van 8,5 minuut bespaart dit 62 euro per persoon per jaar.

Verbruik minder water met een perlator


Een perlator (waterbespaarder) is het mondstukje van een kraan die extra lucht toevoegt aan het water waardoor het lijkt of er meer water uit de kraan komt. Prima om handen te wassen en tanden te poetsen bijvoorbeeld.
Een perlator is niet duur in aanschaf en bespaart per jaar 4 euro per persoon. De terugverdientijd is niet lang, hoe lang precies is afhankelijk van de gezinsgrootte.

Het lastige van de aanschaf van een perlator is het technische gedeelte, dus dat leg ik meteen even uit:
Kranen hebben verschillende maten. De makkelijkste manier om de juiste maat te bepalen is de kop van de kraan te schroeven. Met een meetlint of rolmaat kun je eenvoudig de doorsnede meten. En check of jouw kraan buiten- of binnendraad heeft.
De meest voorkomende maten zijn 24mm (M24) als buitendraad en 22mm (M22) als binnendraad. Maar er zijn ook slankere kranen van 18 mm en 16 mm.

Vervang gloei- en halogeenlampen door led-verlichting

Hoeveel je hier kunt besparen hangt uiteraard af van het aantal uren dat de lamp per dag brandt en wat het wattage is.

Bijvoorbeeld
Je vervangt een 40 Watt gloei/halogeenlamp die 4 uur per dag brandt door een ledlamp van 8 watt . De besparing per jaar is dan 10,80 euro (per lamp).
Een veelgehoord argument om niet over te stappen naar led is de hoge aanschafprijs of dat het licht niet mooi is. In deze ontwikkeling zijn echter enorme stappen gemaakt de afgelopen jaren. De prijs is drastisch gedaald en het licht veel mooier geworden.
Kruidvat en Action zijn goede winkels om dit soort lampen goedkoop te scoren. Uiteraard vind je ze ook online.

Verminder sluipverbruik

Veel apparaten staan altijd op stand by en kunnen niet helemaal uit. Dat kan tot sluipverbruik leiden. Hoe groot dit verbruik is hangt natuurlijk af van het apparaat en de leeftijd ervan.
Een tijdschakelaar kan sluipverbruik verminderen. Als je standaard een aantal uur per dag geen gebruik maakt van bepaalde apparaten bespaar je automatisch.
Ook kun je kiezen voor een stekkerblok met aan/uitknop. Als je die uitzet ’s avonds voor je naar bed gaat en weer aanzet als je het apparaat nodig hebt scheelt dat al een stuk. Plaats het stekkerblok bijvoorbeeld vlakbij je televisie. Dan vang je ook meteen het sluipverbruik van de mediabox van je tv (een stroomvreter!) op. En je kunt hier ook de opladers van je smartphone in het stopcontact laten zitten zonder brandgevaar.
En soms moet je gewoon zelf even actie ondernemen. De opladers van je elektrische tandenborstel en scheerapparaat hoeven bijvoorbeeld niet standaard in het stopcontact.

Lees ook: zo verlaag je je energieverbruik tijdens het koken

Schrap onnodig verbruik

Vraag je af welke apparaten je werkelijk gebruikt. Moet de koelkast in de schuur ook in de winter aan of misschien heb je ‘m zelfs helemaal niet nodig? En wordt er nog op de Wii gespeeld of staat die er inmiddels voor de sier? Loop eens langs je stopcontacten en bepaal bij alle stekkers in het stopcontact of ze nog relevant zijn.

Houd de warmte binnen

Gas is het duurste deel van de energierekening en daarom is het heel gunstig om dit verbruik naar beneden te brengen. Als je woning al goed geïsoleerd is is het extra belangrijk om de ruimtes goed te ventileren. Sowieso een heel gezond idee en bovendien is het veel makkelijker om schone lucht te verwarmen.
Check of je kieren en gaten hebt die je kunt dichten, bijvoorbeeld bij de voordeur. Een rubberen strip is zo gekocht bij de bouwmarkt en het plaatsen is ook simpel.
Een brievenbusborstel houdt niet alleen de warmte binnen- het geeft ook veel comfort omdat de tochtstroom beperkt wordt.
Met radiatorfolie zorg je ervoor dat er minder warmte door de muur achter de radiator verdwijnt. Er bestaat ook radiatorfolie die je aan de achterkant van je radiator kunt plakken. Dit is niet alleen mooier, het is ook effectiever omdat de bron direct aangepakt wordt.
Doe de gordijnen ’s avonds dicht als de verwarming aan staat. Hoe dikker de gordijnen hoe groter de besparing. Maar hoe dun de gordijnen ook zijn- ze houden altijd warmte tegen!

Je kunt ook besparen door het juiste tarief te kiezen. Het verschil tussen enkel en dubbel tarief leg ik hier uit.

Wil je meer Financequeen.nl?

Volg Financequeen op Instagram, Facebook of Pinterest.
Word lid van de online community van Financequeen

Finance Queen

Het platform met inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Privacy statement
Disclaimer
Favorieten

Bedrijfsgegevens Financequeen.nl

Jan de Beijerhof 28
1191 EP Ouderkerk aan de Amstel
sabine@financequeen.nl
Kvk-nummer: 81113544

Volg Finance Queen