Met deze tips verkoop je goed tijdens de vrijmarkt

Koningsdag staat voor de deur en dat betekent: vrijmarkt! Als je gaat verkopen, of het nu samen met je kinderen is of niet, kun je er maar beter zoveel mogelijk uithalen. Dat doe je door je goed voor te bereiden, je kraam goed in te richten en je klanten goed te faciliteren. Alle tips om van jouw verkoopmoment op de vrijmarkt een succes te maken staan hier voor je op een rij!

Bereid je goed voor

Een goede voorbereiding draagt absoluut bij aan het verkoopresultaat op de vrijmarkt. Het is niet alleen goed voor het verkoopresultaat, maar ook voor jouw eigen comfort.

 • Begin op tijd met het verzamelen van spullen die verkocht kunnen worden. Loop al je kasten snel door en haal eruit wat verkocht kan worden.
 • Denk alvast na hoe je je kraam of kleedje wil organiseren en tref voorbereidingen. Zie de tips later in dit artikel.

Organiseer je kraam goed

Een goed georganiseerde kraam zorgt 100% voor een hogere opbrengst, dus geef daar zeker aandacht aan. Ik maakte ooit onderstaande foto tijdens een rommelmarkt en wist niet of ik moest lachen of huilen 😉 Kopen deed ik daar in ieder geval niet! Presenteer je kraam netjes want mensen zijn lui en hebben geen zin om lang te zoeken.

 • Maak categorieën van vergelijkbare spullen. Een hoekje met knuffels, boeken, beautyproducten en kleding bijvoorbeeld.
 • Werk met verschillende hoogtes; de kratjes waarin je je verkoopwaar vervoert kun je prima gebruiken om spullen op en tegenaan te zetten.
 • Als je kleding verkoopt; overweeg een kledingrek en een passpiegel neer te zetten.
 • Neem handige spullen mee; papier, karton, stiften, plakband, prijsstickers, touw, knijpers, tasjes, vuilniszakken- je komt gegarandeerd in een situatie terecht die je niet vooraf had bedacht. Dan is het lekker als je spullen bij je hebt om iets aan te kunnen passen.
vrijmarkt

Maak het commercieel

Behalve een prettig ingerichte kraam of kleed kun je meer doen om te verkopen te stimuleren.

 • Zorg voor goede betaalmogelijkheden; neem ruim wisselgeld mee en zorg voor een QR-code van Tikkie. Die laatste kun je uitprinten of op je telefoon tonen. Steeds minder mensen hebben cash, dus een Tikkie is een must. Tegelijk krijgen kinderen vaak cash voor een rommelmarkt, dus wisselgeld is nog steeds nodig.
 • Ben vroeg aanwezig zodat je de beste plek kunt claimen.
 • Zet prijsjes op de spullen die je verkoopt. Of maak vakken met prijzen erop. Als er geen prijzen op staan lopen veel mensen door.
 • Maak mensen hebberig door termen als ‘op=op’ of ‘Nog maar X beschikbaar’.
 • Gebruik het woord ‘gratis’. Zelf geef ik bij elke aankoop iets weg. Dat zijn in mijn geval kleine kinderdingetjes; stuiterballen, kleine poppetjes- zaken die je niet kunt verkopen, maar die kinderen wel leuk vinden.
 • Hanteer een combinatieprijs, bijvoorbeeld 3 x kinderkleding voor 5 euro.

Wat verkoop je?

Natuurlijk verkoop je wat jij aan overbodige spullen in huis hebt staan. Zelf neem ik geen grote spullen mee. Dat is een hoop sjouwen voor mij én voor de persoon die het eventueel koopt. Grote zaken bied ik liever via Marktplaats of Facebook aan.
Dure dingen verkoop ik ook niet; in mijn beleving is de opbrengst op de vrijmarkt lager dan bij online verkopen. Zoiets als Gravitrax zul je mij niet zien verkopen op de vrijmarkt.

 • Oranje artikelen kun je nu perfect kwijt. Helemaal met het EK dat er nog aan komt.
 • Verkoop spullen die passen bij het seizoen. Winterkleding en sleetjes gaan in deze tijd minder hard.
 • Verkoop actuele spullen; vrijwel niemand koopt meer DVD’s en videobanden. Als je echt ruimte over hebt kun je het overwegen, maar anders leidt het alleen maar af van de andere spullen die je aanbiedt.
 • Verkoop snoep. Op vrijmarkten waar veel kinderen zijn verkoopt snoep natuurlijk fantastisch! Zeker als de kinderen zelf spullen verkocht hebben brandt het geld in hun zak en willen ze uitgeven.

Maak het interactief

Een rommelmarkt of vrijmarkt moet natuurlijk heel erg gezellig zijn. Zorg er dus voor dat je vriendelijk bent en niet ongeïnteresseerd op je telefoon staat te kijken.
Een spel organiseren helpt enorm bij de sfeer. Een goed spel veroorzaakt reuring en waar reuring is komen mensen op af en dat draagt weer bij aan je verkopen.

Google eens naar goede spellen en sla twee vliegen in één klap; inkomsten uit een spel en extra inkomsten uit verkopen.

Zorg goed voor jezelf

Lat but not least; zorg goed voor jezelf.

 • Zorg voor geschikte kleding. Bijvoorbeeld laagjes die je uit kunt doen als het later warmer wordt. Of een dikke jas als het fris is.
 • Zonnebrand.
 • Iets om op te zitten. Uren op je benen staan worden de meeste mensen op enig moment zat.
 • Eten en drinken; misschien koop je dat op de rommelmarkt. Denk er in ieder geval over na en neem eventueel zelf iets mee.

Disclaimer

Dit artikel bevat affiliatelinks. Dit betekent dat Financequeen mogelijk een vergoeding ontvangt als jij op een link klikt. Uiteraard heb jij hier geen nadeel van.

Hi, ik ben Sabine

Ik ben van jongs af aan gefascineerd door persoonlijke financiën. Hoe kun je slimmer met je geld omgaan en waarom maken mensen bepaalde keuzes zijn vragen die me altijd blijven interesseren. Toen ik bij ING ging werken leerde ik alle theorie over sparen, beleggen, hypotheken en verzekeren. En kon ik de hele dag met klanten over mijn favoriete onderwerp praten; FINANCIEN!

Op financequeen.nl geef ik inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Ook deel ik daar mijn ontdekkingstocht naar simpele manieren om je leven duurzamer in te richten. Dus niet; je mag nooit meer vliegen, maar wel; is er een alternatief voor het kopen van een nieuw product of kun je een duurzamere keuze maken? Het mooie is dat dat vaak hand in hand blijkt te gaan met geld besparen.

Volg Finance Queen

Wil je meer Financequeen?

Volg Financequeen op Instagram, Facebook of Pinterest.
Word lid van de online community van Financequeen of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Finance Queen

Het platform met inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Privacy statement
Disclaimer
Favorieten

Bedrijfsgegevens Financequeen.nl

Jan de Beijerhof 28
1191 EP Ouderkerk aan de Amstel
sabine@financequeen.nl
Kvk-nummer: 81113544

Volg Finance Queen