‘Met investeren in Lend a Hand maak ik 4,6% rendement.’

Jet Allemekinders, 30 jaar, woont samen met Lucas in Den Bosch
Ze werkt op de kwaliteitsafdeling van een bakkerij. Hierbij zorgt ze er onder andere voor dat de juiste informatie op de etiketten komt. Sinds een aantal jaar investeert Jet in crowdfunding via Lend a Hand en ik mocht haar interviewen om hier meer over te weten te komen.

Je investeert in Lend a Hand, kun je daar iets over vertellen?

Lend a Hand is een crowdfundingplatform. Je investeert dan in ondernemers in ontwikkelingslanden. Veel ondernemers zijn te groot om in aanmerking te komen voor een microfinanciering, maar te klein voor een lening van de bank. Als je investeert help je deze ondernemers dus verder en in ruil daarvoor krijg je een rentevergoeding. De rente verschilt per project en kan oplopen tot 7% per jaar.

Waarom ben je begonnen met investeren in Lend a Hand?

Ik investeerde al in obligaties, maar dat loopt via een kennis van mijn vader, maar ik wilde ook meer zelf aan het stuur zitten. Lend A hand is een mooi en overzichtelijk platform, daarom vind ik het goed voor beginners. En ik vind het belangrijk om een bijdrage te leveren aan de groei van ontwikkelingslanden. Ik vind het fijn om zo de wereld te helpen een beetje mooier te worden. Wat ik ook heel prettig vind is dat je al kunt investeren vanaf 50 euro.

Dat klinkt heel goed! Kun je iets vertellen over het verloop van jouw investeringen tot nu toe?

In 2019 ben ik gestart met investeren in Lend a Hand. Mijn rendement tot nu toe is gemiddeld 4,6%. In totaal heb ik in 46 projecten geïnvesteerd. Meestal investeer ik 50 euro en soms 100 of 200 euro per project.

Wat een mooi rendement en dat voor zo’n mooi doel! Is het ook weleens misgegaan?

Het is een lening dus het kan gebeuren dat je niet terugbetaald wordt als de ondernemer in financiële problemen komt. Tot nu toe zijn bij mij twee projecten vertraagd, maar het geld heb ik uiteindelijk wel ontvangen. Het mooie is dat rente in de tussentijd wel doorloopt. Omdat ik in veel projecten investeer wordt de kans groter dat ik een project tref dat niet terugbetaald wordt. Maar als ik in veel projecten investeer gaat mijn totale rendement niet veel naar beneden als één project niet volledig terugbetaald wordt. Als het al misgaat met een project, dan heb je in de meeste gevallen al een deel rente en aflossing ontvangen, dus ben je niet je hele inleg kwijt.

Helder. Investeer je een vast bedrag, bijvoorbeeld per maand of per project? Hoe ga je daar mee om?

Elke 15e van de maand ontvang ik een storting van Lend a Hand in de wallet op mijn account. Dat geld laat ik staan om te gebruiken voor de volgende investering. Daarnaast leg ik meestal 100 euro per maand extra in om te investeren in nieuwe projecten.

Wat goed zeg! Zo wordt de sneeuwbal steeds groter. Hoe bepaal je in welke projecten je investeert?

Ik vind het echt leuk om de verhalen te lezen van de projecten waar je in kunt investeren. Helemaal onderaan bij de projectinformatie krijg je een toelichting op de financiële positie van die partij. Dat laat ik meewegen bij mijn beslissing.

Ik heb gemerkt dat er soms verschillende projecten aangeboden worden die van dezelfde aanbieder zijn. Daar let ik nu beter op. Ik wil mijn inleg spreiden over verschillende partijen en landen om het risico te verminderen. Daarom wil ik niet inleggen in teveel projecten die tot dezelfde aanbieder behoren.

Voor corona kwamen er veel meer projecten voorbij dan nu. En ze zaten heel snel vol altijd. Ik zette dan mijn wekker om op tijd in te kunnen leggen.

Hoe lang duurt het tot je je geld ontvangt?

De terugbetaling van een project verschilt. Soms is de betaling per maand, maar het kan ook per kwartaal of half jaar zijn. Dit zie je vooraf in de informatie die over een project beschikbaar is.

Lend a Hand heeft een mooi overzicht waarbij je precies ziet hoeveel je gaat ontvangen per maand in de komende jaren. Het ziet er superoverzichtelijk uit en je weet exact wanneer je je geld terug kunt verwachten.

Sabine’s ervaring met Lend a Hand

Ik kwam een tijdje geleden met Jet in contact via Instagram en toen spraken we al af dat ik haar zou interviewen. We hebben het interview bewust wat naar de toekomst verschoven zodat ik zelf ook ervaring op kon doen met Lend a Hand.
Mijn ervaring tot nu toe is heel goed. Zoals Jet al aangaf is het platform ontzettend overzichtelijk, je kunt alle denkbare statistieken bekijken op een overzichtelijke manier.

Overzicht Lend a Hand Sabine

Ik zie dit zelf vooral als een bijdrage aan goede doelen. Het rendement vind ik in dit geval mooi meegenomen. Ik denk dat het goed is om ontwikkelingslanden te stimuleren in de vorm van leningen. In de afbeelding hierboven zie je printscreens uit mijn account. En dus ook hoeveel impact er wordt gemaakt met de projecten waarin ik investeer.

Er zijn verschillen in risico per project. Soms investeer je bijvoorbeeld in een andere valuta. Dat geeft een extra risico omdat de koers tussen beide valuta kan wijzigen.
Ik heb besloten om 50 euro in elk project te investeren dat voorbij komt, ongeacht het risico. Soms raakt een project niet ‘volgeschreven’, dan krijg je je geld weer terug, al is dat bij mij nog niet gebeurd.

Het geeft mij een goed gevoel om bij te kunnen dragen aan een mooiere, gelijkwaardiger wereld en het levert nog rendement op ook. Mooie combi toch?!

Als je ook wil investeren bij Lend a Hand krijg je 25 euro korting op je eerste inleg als je deze code gebruikt: U4RP-FRQF-GFTE
Je kunt je account aanmaken en de code erbij zoeken als je je eerste investering doet. Investeren vanaf 50 euro met 25 euro korting, goede deal toch?

Wil je meer Financequeen?

Volg Financequeen op Instagram, Facebook of Pinterest.
Word lid van de besloten Facebookgroep van Financequeen

Finance Queen

Het platform met inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Privacy statement
Disclaimer
Favorieten

Bedrijfsgegevens Financequeen.nl

Jan de Beijerhof 28
1191 EP Ouderkerk aan de Amstel
sabine@financequeen.nl
Kvk-nummer: 81113544

Volg Finance Queen