Middeling: wat is het precies en hoe werkt het?

Het belastingseizoen is voorbij, maar dat betekent niet dat alle kansen om geld terug te krijgen van de Belastingdienst verkeken zijn. Heb je weleens gehoord van belastingmiddeling? Dit is een interessante optie om geld terug te vragen, vooral als je de afgelopen jaren sterk wisselende inkomsten hebt gehad. Laten we eens dieper ingaan op deze mogelijkheid en ontdekken waarom het nu meer dan ooit relevant zou kunnen zijn.

Wat is belastingmiddeling en hoe werkt het?

Stel je voor dat je in de afgelopen jaren flink schommelende inkomsten hebt gehad in
box 1 (inkomsten uit werk en woning). Misschien ben je zelfstandige en heb je enkele jaren met hoge inkomsten afgewisseld met jaren waarin je inkomen lager was. Of heb je een tijdje minder of niet gewerkt. Of een flinke promotie gemaakt. Hier komt belastingmiddeling om de hoek kijken.
De middelingsregeling houdt in dat je een gemiddeld inkomen berekent over drie opeenvolgende jaren en op basis van dat gemiddelde de belasting berekent die je verschuldigd bent.
Omdat we in Nederlands een progressief belastingsysteem hebben, waarbij je een hoger percentage belasting betaalt naarmate je inkomen hoger is, kan het interessant zijn om belasting te betalen over je gemiddelde inkomen.
Vooral nu, in de nasleep van de coronajaren, kan dit een bijzonder gunstige optie zijn.

Hoe weet je of je in aanmerking komt?

Belastingmiddeling is vooral aantrekkelijk wanneer er aanzienlijke inkomensverschillen zijn. Stel, je hebt opeenvolgende jaarinkomens van 20.000 euro, 40.000 euro en 80.000 euro. Dit zou een situatie kunnen zijn waarin belastingmiddeling lonend is. Je kunt gemakkelijk zelf berekenen of het voor jou interessant is door gebruik te maken van online tools zoals berekenhet.nl. Zorg ervoor dat je je definitieve aangiftes bij de hand hebt om de benodigde gegevens in te voeren.

Je kiest zelf het tijdvak

Je middelt je inkomen over een periode van drie jaar. Als jij in 2021 veel meer of juist minder verdiende dan in andere jaren ga je met dat belastingjaar rekenen. Je kunt dat jaar middelen met 2019 en 2020. Maar ook met 2020 en 2022. Of met 2022 en 2023.
Op berekenhet.nl bereken je heel snel welke periode voor jou het gunstigst is.

De drempel en het proces van aanvragen

Houd er rekening mee dat er een drempel van 545 euro van toepassing is. Dit betekent dat je dit bedrag niet terugkrijgt. Het verschil tussen de belasting die je zou betalen zonder middeling, de belasting die je zou betalen met middeling, en het drempelbedrag is het bedrag dat je daadwerkelijk kunt terugkrijgen. Als het verschil niet boven de drempel uitkomt, heeft het indienen van een aanvraag voor belastingmiddeling geen zin.
Om deze regeling aan te vragen, hoef je alleen maar een paar getallen op een formulier van de Belastingdienst in te vullen en op te sturen.
Ben je ervan bewust dat de Belastingdienst niet actief contact met je opneemt om je op deze mogelijkheid te wijzen. Het initiatief ligt geheel bij jou.

Voor wie is belastingmiddeling interessant?

Belastingmiddeling kan gunstig zijn in verschillende situaties. Bijvoorbeeld voor zelfstandigen en VOF-ondernemers, want ondernemers met schommelende inkomsten kunnen profiteren van belastingmiddeling. Dit geldt ook voor startende ondernemers die nog in de opstartfase van hun bedrijf zitten.
Ook recent afgestudeerden kunnen baat hebben bij belastingmiddeling. Als je net bent afgestudeerd en een baan hebt gevonden, kan dit ook voor jou relevant zijn, vooral als je inkomen de afgelopen jaren heeft gevarieerd.
Ook als je van baan bent gewisseld, van loondienst naar zelfstandigheid bent gegaan, of andere grote veranderingen in je inkomsten hebt ervaren, is dit het moment om uit te zoeken of belastingmiddeling voor jou gunstig kan zijn.
De Belastingdienst legt geen boete op als blijkt dat je uiteindelijk niet in aanmerking komt voor belastingmiddeling. Het is dus echt de moeite waard om dit te onderzoeken en te profiteren van deze tijdelijke kans.

Aftellen naar 2024

De belastingmiddelingsregeling is per 2023 afgeschaft. Dit betekent dat de laatste periode waarover je kunt middelen 2022-2023-2024 is. Als je denkt dat belastingmiddeling voor jou van toepassing kan zijn, is dit het moment om actie te ondernemen.

Met terugwerkende kracht middelen

Je kunt met terugwerkende kracht middelen. Als de belastingaangifte van het laatste jaar definitief is én de bezwaartermijn verlopen is (6 weken later) heb je nog maximaal drie jaar de tijd om je middelingsverzoek in te dienen.

Het geld ligt op straat!

Belastingmiddeling is een interessante mogelijkheid om geld terug te vragen van de Belastingdienst, vooral als je te maken hebt gehad met aanzienlijke schommelingen in je inkomsten. En dit kan zo om honderden of duizenden euro’s gaan!
Met de juiste berekeningen en een eenvoudig formulier kun je mogelijk een aanzienlijk bedrag terugkrijgen. De komende jaren heb je nog de kans om van deze regeling te profiteren, voordat deze wordt stopgezet. Dus waar wacht je nog op? Ga aan de slag en ontdek of belastingmiddeling jou financieel voordeel kan opleveren.

Disclaimer

Dit artikel bevat affiliatelinks waardoor Financequeen mogelijk een vergoeding ontvangt als jij op die link klikt. Uiteraard heb jij hier geen nadeel van.

Deze blogs vind je vast ook interessant

Moet je belasting betalen over je beleggingen?
9 tips om te besparen op de vermogensbelasting in box 3
Verbeter je financiële situatie met de kaasschaafmethode
Extra geld via Euroclix; zo werkt het

Over Lydia

Lydia is makelaar van beroep en heeft twee jonge kinderen. Daarnaast werkt zij als tekstschrijver en belegt zij samen met haar man in vastgoed, ETF’s en aandelen met als doel het behalen van financiële vrijheid. Ze heeft dus een passie voor financiën en voor vastgoed, en ze deelt haar kennis graag met anderen! De andere blogs van Lydia vind je hier.

Wil je meer Financequeen of Financequeen supporten?

Vind je Financequeen leuk en wil je ons op eenvoudige wijze supporten? De blogs bevatten geregeld affiliatelinks. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvangt Financequeen een kleine commissie. Uiteraard heb jij hier geen nadeel van. Ook kun je onze partnerlink gebruiken als je iets bij bol.com wilt bestellen. Alvast heel erg dank hiervoor!

Volg Financequeen op Instagram, Facebook of Pinterest.
Word lid van de online community van Financequeen of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Hi, ik ben Sabine

Ik ben van jongs af aan gefascineerd door persoonlijke financiën. Hoe kun je slimmer met je geld omgaan en waarom maken mensen bepaalde keuzes zijn vragen die me altijd blijven interesseren. Toen ik bij ING ging werken leerde ik alle theorie over sparen, beleggen, hypotheken en verzekeren. En kon ik de hele dag met klanten over mijn favoriete onderwerp praten; FINANCIEN!

Op financequeen.nl geef ik inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Ook deel ik daar mijn ontdekkingstocht naar simpele manieren om je leven duurzamer in te richten. Dus niet; je mag nooit meer vliegen, maar wel; is er een alternatief voor het kopen van een nieuw product of kun je een duurzamere keuze maken? Het mooie is dat dat vaak hand in hand blijkt te gaan met geld besparen.

Volg Finance Queen

Gratis inpaklijst
Gratis inpaklijst
Finance Queen

Het platform met inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Privacy statement
Disclaimer
Favorieten

Bedrijfsgegevens Financequeen.nl

Jan de Beijerhof 28
1191 EP Ouderkerk aan de Amstel
sabine@financequeen.nl
Kvk-nummer: 81113544

Volg Finance Queen