Minder brandstof verbruiken doe je zo

Je kunt besparen op je tankbeurt, maar je kunt natuurlijk ook proberen zo zuinig mogelijk te rijden. Daarmee bespaar je een hoop brandstof tot wel 10%! Uiteraard hangt het er vanaf wat voor auto je hebt en hoe je ‘m gebruikt, maar deze gemiddeldes geven natuurlijk een goede indicatie.

Rijd niet te snel

Harder rijden kost veel meer brandstof. Bij een snelheid van 70 tot 90 kilometer per uur rijd je het zuinigst.
In de stad verbruik je het meest, omdat je daar veel moet remmen en optrekken.
Op de snelweg is er een groot verschil in brandstofverbruik tussen 100 en 130 kilometer per uur. Bij 100 km per uur verbruik je zo’n 15 tot 25 procent minder brandstof dan bij 130. Beter voor je portemonnee én voor het milieu. (Bron: MilieuCentraal)

Rijd vlot

Schakel zo vroeg mogelijk over naar een hogere versnelling tijdens het rijden. En rijd zoveel mogelijk met een constante snelheid. Het gebruik van cruisecontrol kan 5% brandstofverbruik schelen bij (ongeveer) dezelfde snelheid.
Kijk zo ver mogelijk vooruit en anticipeer op het overige verkeer. Zie je dat je snelheid moet minderen of stoppen voor een stoplicht, laat dan op tijd het gas los, trap de koppeling niet in en laat de auto in de versnelling van dat moment uitrollen.

Brandstof besparen

* Bron: Milieu Centraal

Pomp je banden regelmatig op

Pomp je banden elke 2 maanden op: met goed opgepompte banden verbruik je minder brandstof. Je rijdt dan niet alleen zuiniger, maar ook veiliger.
Wat de juiste bandenspanning voor jouw auto is, zie aan de binnenkant van de portier van de bestuurder.
Via gratispompen.nl vind je een punt bij jou in de buurt waar je je banden gratis oppompt.

Gebruik je airco slim en zuinig

Als de airco aanstaat kan het brandstofverbruik 5 tot 20 procent toenemen! Het loont dus echt om hier slim mee om te gaan. Een paar tips:

  • Laat de airco uit tijdens korte ritten (bijvoorbeeld in de stad). De airco zorgt dan in verhouding voor veel extra brandstofverbruik.
  • Is het in de zomer erg warm? Rijd dan eerst een paar minuten met de ramen open, doe daarna de ramen dicht en zet dan pas de airco aan: de airco hoeft dan minder hard te werken om de auto te koelen.
  • Zet de airco een paar minuten eerder uit dan de motor: dan kan er geen bacterie- en schimmelgroei ontstaan door condens en dat voorkomt geurtjes.
  • Gebruik de airco niet op vol vermogen: zet de temperatuur niet te laag en de ventilatorstand niet te hoog.
  • Gebruik de airco minstens één keer per maand om lekkage van het koelmiddel te voorkomen.
  • Zorg dat de airco niet verstopt raakt: houd de roosters vrij van blad en ander vuil.

Gebruik zo min mogelijk extra’s

Naast de airco zijn er meer zaken die je brandstofverbruik negatief beïnvloeden. Denk dan aan stoel-, achterruit- en stuurverwarming. Gebruik die zaken dus zo min mogelijk en let erop dat je ze niet standaard aan laat staan.

Laat de auto niet stationair draaien

Als je even moet wachten, bijvoorbeeld voor een openstaande brug, zet dan de motor uit. De motor opnieuw starten kost minder brandstof dan die minuten stationair laten draaien.

Het wordt door de ANWB afgeraden om je motor te laten draaien als je je ruiten moet krabben. De auto verwarmt niet van een stationair draaiende motor, dit gebeurt pas als je gaat rijden.

Behalve dat het zinloos is, is het ook slecht voor de motor. Omdat de olie nog niet opgewarmd is zorgt dit voor ernstige slijtage aan de motor.
Tot slot zorgt het voor extra veel luchtvervuiling omdat de katalysator niet snel genoeg op temperatuur komt. En dat is niet fijn in woonwijken waar veel mensen in de buurt lopen en fietsen.

Track your finance

Gebruik de ecostand

In een automaat hoef je niet zelf te schakelen, maar kun je wel een ‘stand’ kiezen. Rijd altijd in de eco-, winter- of de normaalstand, dat zorgt voor een zo vroeg mogelijk opschakelen naar hogere versnellingen. Gebruik de sportstand zo min mogelijk.

Weg met de ballast

Neem geen overnodige bagage of andere spullen mee. Ruim de kofferbak op en verwijder je dakkoffer of fietsendrager als je die niet nodig hebt. 100 kilo extra zorgt voor 0,6 liter brandstofverbruik per 100 kilometer.

Een dakkoffer zorgt voor veel extra weerstand en verbruikt daarmee 2 liter brandstof extra per 100 kilometer als je 130 kilometer per uur rijdt.

Plan slimme routes

Vermijd rijden door een stad, maar neem liever een stuk extra snelweg. Stoppen, wachten en optrekken kost meer brandstof dan rijden in hetzelfde tempo.

Combineer ritten

Heb je meerdere korte ritten op een dag, probeer die dan achter elkaar te plannen. Een auto is na een kwartier op temperatuur, dan rijd je dus pas op z’n zuinigst.

Laat je auto uitrollen

Als je ziet dat je in de verte moet stoppen, bijvoorbeeld voor een stoplicht, laat je auto dan zover mogelijk uitrollen. Alle kleine beetjes helpen, nietwaar?

Vermijd files

Files vermijden willen we natuurlijk ook om veel andere redenen, maar ook voor je brandstofverbruik is het beter om file te vermijden. Goed de routeplanner checken dus!

Laat de auto staan

Dit is natuurlijk een open deur, maar wel een die veel mensen te weinig toepassen. Laat de auto vaker staan. De fiets voldoet vaak prima. En carpool ook zodra dat kan!

Deze blogs vind je vast ook interessant

Enquêtewebsites, welke zijn goed?
Waarom meer verdienen niet altijd beter is dan geld besparen
Dit is het geheim van succesvol beleggen
25 manieren om vandaag nog geld te besparen

Disclaimer

In dit artikel worden mogelijk affiliatelinks gebruikt waarvoor Financequeen mogelijk een vergoeding ontvangt.

Wil je meer Financequeen?

Volg Financequeen op Instagram, Tiktok of Facebook.
Word lid van de online community van Financequeen of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Hi, ik ben Sabine

Ik ben van jongs af aan gefascineerd door persoonlijke financiën. Hoe kun je slimmer met je geld omgaan en waarom maken mensen bepaalde keuzes zijn vragen die me altijd blijven interesseren. Toen ik bij ING ging werken leerde ik alle theorie over sparen, beleggen, hypotheken en verzekeren. En kon ik de hele dag met klanten over mijn favoriete onderwerp praten; FINANCIEN!

Op financequeen.nl geef ik inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Ook deel ik daar mijn ontdekkingstocht naar simpele manieren om je leven duurzamer in te richten. Dus niet; je mag nooit meer vliegen, maar wel; is er een alternatief voor het kopen van een nieuw product of kun je een duurzamere keuze maken? Het mooie is dat dat vaak hand in hand blijkt te gaan met geld besparen.

Volg Finance Queen

Gratis inpaklijst
Gratis inpaklijst
Finance Queen

Het platform met inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Privacy statement
Disclaimer
Favorieten

Bedrijfsgegevens Financequeen.nl

Jan de Beijerhof 28
1191 EP Ouderkerk aan de Amstel
sabine@financequeen.nl
Kvk-nummer: 81113544

Volg Finance Queen