Minder voedsel verspillen- zo doe je dat

De uitgaven aan boodschappen zijn een flink deel van de maandelijkse kosten dus dat is een handige categorie om te besparen. Gevalletje grote stappen snel thuis.
Maar misschien nog wel belangrijker; we gooien schrikbarende hoeveelheden voedsel in de vuilnisbak. In Nederland gooien we gemiddeld 34 kilo voedsel weg en daarnaast spoelen we 45 liter drinken door de gootsteen.
Wat mij betreft moeten we ons met z’n allen inzetten om voedselverspilling te verminderen. Als we minder verspillen hoeft er minder geproduceerd te worden en dat betekent minder druk op land, water en klimaat. En het is natuurlijk heel prettig voor je portemonnee. Win win 🙂
Lees hieronder mijn simpele tips om minder voedsel te verspillen.

Gebruik je vriezer

Je kunt het zo gek niet bedenken of je kan het bewaren in de vriezer. Geraspte kaas, verse kruiden, avocado, zuivel en verse sapjes.
Een restantje verse spinazie verdwijnt na een rondje in de vriezer in een smoothie of zelfgemaakte ijsjes. En als bananen dreigen te bezwijken dan bewaar ik ze zonder schil in de vriezer tot ik bananenbrood bak met de kids.
Ook is een ijsblokjesvorm perfect om voedsel te bewaren. Een beetje citroensap, restjes van een smoothie, wijn voor sauzen of kaasfondue en verse pesto- je maakt er allemaal handige bevroren blokjes van. En wat denk je van verse kruiden? Met een beetje olijfolie bewaar je ze ook prima in je vriezer en zit je nooit zonder.

Restjesdag

Als we met het gezin pasta eten en we houden een kleine portie saus over dan vries ik die in. Ideaal voor een later moment als de kids met de oppas eten of het wordt onderdeel van een ratjetoe-maaltijd tijdens restjesdag.
Kijk voor de restjesdag in je koelkast en vriezer, mix dat met een beetje creativiteit en zet iets nieuws op tafel. Een restje pastasaus, een beetje sla die je lekker aankleedt, een stokbroodje of soepje erbij of een flinke bak yoghurt met fruit als toetje. De mogelijkheden zijn eindeloos. Sinds wij dit doen halen we nog maar voor 6 dagen per week boodschappen.

Voorkom dat voedsel bederft

Zet vooraan je koelkast een bakje met een sticker “eet dit eerst” er op. Zo voorkom je dat eten ongemerkt wegrot. Foodhuggers zijn fantastische silliconen vormpjes om aangesneden voedsel te bewaren. Bijvoorbeeld voor komkommer, ui of avocado.

Stel je koelkast op de juiste temperatuur in

Zet je koelkast op 4 graden. Bij deze temperatuur zijn voedingsmiddelen het langst houdbaar.

Plan je boodschappen

Doe je boodschappen met een lijstje, dat voorkomt dat je lukraak allerlei producten koopt die niet goed te combineren zijn tot een maaltijd. Bekijk ook je voorraad thuis voordat je het lijstje maakt en check je agenda om te zien of je wel thuis eet komende week.

Kook niet teveel

Bij producten als rijst en pasta is het eenvoudig om in de gaten te eten hoeveel je nodig hebt voor jouw gezin of huishouden. Voor mijn gezin bijvoorbeeld is een theebeker gevuld met rijst de perfecte hoeveelheid. Gemiddeld kun je voor een volwassene 100 gram pasta en 75 gram ongekookte rijst rekenen. Je schijnt overigens gekookte rijst en pasta ook in de vriezer te kunnen bewaren, als je toch iets overhoudt.

Maak alle verpakkingen goed leeg


Je kunt zoveel meer inhoud uit een verpakking halen als je even doorzet. Een fles ketchup kun je even op z’n kop zetten zodat het restant van de inhoud naar de flessenhals loopt. Of gebruik de good old flessenlikker. Yoghurt, pindakaas en sauzen- uit alle verpakkingen kun je nog veel meer halen met dit handige hulpje. Nee dat is niet suf 😉 Goed voedsel redden van de vuilnisbak en gunstig bezig zijn voor je portemonnee, daar is niks sufs aan.

Gebruik je zintuigen

Bij producten met een tenminste houdbaar tot (THT) datum garandeert de fabrikant dat het product tot ten minste deze datum van goede kwaliteit is. Dit kunnen ongekoelde producten zijn zoals groenteconserven en rijst, maar ook bijvoorbeeld gebak of zuivel.
Sommige producten zijn na het verstrijken van de einddatum nog jaren houdbaar. Ziet het er goed uit en ruikt het nog goed, proef dan een klein beetje. Waarschijnlijk kun je het nog prima eten.
Ook bij bederfelijke producten met een te gebruiken tot (TGT) datum laat ik me meer door mijn zintuigen leiden dan door de houdbaarheidsdatum.

Extra tip: Saskia blogt over duurzaam leven op thegreenlist.nl en schreef dit artikel: 9 budget boodschappentips om minder voedsel te verspillen.

Finance Queen

Het platform met inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Privacy statement
Disclaimer
Favorieten

Bedrijfsgegevens Financequeen.nl

Jan de Beijerhof 28
1191 EP Ouderkerk aan de Amstel
sabine@financequeen.nl
Kvk-nummer: 81113544

Volg Finance Queen