Moet je belasting betalen over je beleggingen?

Een veelgestelde vraag over beleggen: moet je belasting betalen over je beleggingen? Het antwoord daarop is niet zo eenvoudig, het is namelijk ja en nee. Als je kiest voor vrij beleggen hoef je in ieder geval geen belasting te betalen over de uitkering op de eventuele einddatum. Dat is al de ontkrachting van het eerste hardnekkige misverstand. Er zijn belastingen voor verschillende manieren van beleggen. Daarom wijd ik een hele blog aan het wel of niet moeten betalen van belasting over je beleggingen.

Verschillende beleggingen

Het belangrijkste verschil in de manier van belasting heffen zit ‘m in de belastingbox waarin jouw beleggingen vallen. Beleg je met een pensioenclausule, daarover later meer, dan vallen jouw beleggingen in box 1: inkomsten uit werk en woning.

Gaat het om vrije beleggingen , dan vallen die in box 3. Het maakt voor box 3 niet uit of je belegt in aandelen, crypto, sigaren of kiest voor indexbeleggen- dit valt allemaal onder vrij vermogen, net als sparen en valt dus in box 3: inkomsten uit sparen en beleggen.

Sparen en beleggen in box 3

Al het vermogen dat je hebt valt in box 3, op een enkele uitzondering na. Het gaat hier om spaargeld, je beleggingen en tweede woning(en). Over je vermogen in box 3 betaal je vermogensbelasting als je boven de vrijstelling komt.
Het maakt voor box 3 veel uit of je een fiscaal partner hebt of niet omdat de bedragen voor de grondslagen verdubbelen als je samenwoont.

Je betaalt dus jaarlijks vermogensbelasting, als jouw vermogen boven de vrijstelling uit komt. Daarentegen betaal je geen belasting als je het uiteindelijke bedrag op je rekening ontvangt. Het gaat hier om netto vermogen. Jij stopt er netto geld in en je krijgt er uiteindelijk netto geld uit.

Dus over je vrije beleggingen betaal je soms vermogensbelasting over de totale waarde, maar je betaalt niet specifiek over de uitkering. Je bent ook vrij om tussentijds geld op te nemen.

Inkomsten uit werk en woning in box 1: pensioenopbouw

In box 1 betaal je progressief belasting en dat betekent dat het belastingpercentage stijgt naarmate het bedrag aan inkomsten stijgt. Je salaris valt bijvoorbeeld in deze box. Na je pensioenleeftijd betaal je nog steeds belasting in box 1, maar wel een lager percentage. Hieronder zie je de percentages die voor 2023 gelden.

Belastingtarief box 1 2023 voor AOW leeftijd
Belastingtarief box 1 2023 na AOW leeftijd

Als je aanvullend pensioen opbouwt kun je de inleg aftrekken in box 1. Dit betekent dat je naast de opbouw van pensioen ook nog eens korting op je inkomstenbelasting ontvangt. Je kunt je inleg in mindering brengt op je inkomen.

Voorbeeld

Je verdient 50.000 euro per jaar en je legt 5.000 euro in ter aanvulling van je pensioen. Dan betaal je uiteindelijk belasting over 45.000 euro. Als je in loondienst bent heeft jouw werkgever al belasting voor je betaald over 50.000 euro. Bij de aangifte inkomstenbelasting vul je in dat je 5.000 voor je pensioen hebt ingelegd en krijg je de belasting over dat deel terug.

Let op: deze getallen dienen puur als voorbeeld. Om jouw inleg te mogen aftrekken van de inkomstenbelasting moet je voldoen aan de regels van de jaarruimte. Dit betekent kort gezegd dat je een pensioentekort moet hebben.

De pot geld die je hebt opgebouwd voor je pensioen valt ook in box 1 en niet in box 3. Dit betekent dat de waarde van deze pot geld níet meetelt voor de vermogensbelasting.

Wel betaal je belasting over de uitkering van je pensioenpot. Deze uitkering vindt periodiek plaats en is dus inkomen na je pensionering. Zoals je in de afbeelding hierboven ziet betaal je tot €38.703 minder belasting dan voor je pensioenleeftijd. Dit betekent dat je je inleg meestal aftrekt tegen een hoger percentage dan je uiteindelijk betaalt.

Daarnaast heb je dus het voordeel dat je geen vermogensbelasting over dit geld betaalt. Daardoor maak je indirect extra rendement over dit geld.
In deze blog beschrijf ik uitgebreider hoe belastingvoordeel bij pensioenopbouw werkt.

Dividendbelasting

Als je belegt in aandelen en obligaties, wat het geval is bij indexbeleggen, ontvang je mogelijk dividend. Dit geldt dus zowel voor pensioenbeleggen als vrij beleggen. Dividend is eigenlijk niks anders dan een beloning vanuit het bedrijf waarin je belegt, een soort winstdeling.
In Nederland is het zo geregeld dat je 15% dividendbelasting betaalt over de uitkering van dividend. Brand New Day houdt deze 15% automatisch in op alle vrije beleggingsproducten. Dit zijn de reguliere beleggingsrekening en de kinderrekening. Bij pensioenbeleggen wordt geen dividendbelasting ingehouden.

Het unieke aan Brand New Day is dat zij dividendefficiënte fondsen aanbieden. Dit betekent dat de 15% dividendbelasting teruggevraagd kan worden bij de belastingaangifte. Onderaan de streep betaal je dus geen dividendbelasting; bij pensioenbeleggen wordt het helemaal niet ingehouden en bij vrij beleggen wordt het wel ingehouden, maar kun je het terugvragen bij je belastingaangifte.

Bij Brand New Day wordt dividend dat je ontvangt overigens automatisch kosteloos herbelegd. Door het dividend opnieuw te beleggen groeit je vermogen, maak je in de toekomst meer rendement en ontvang je weer extra dividend.

Samenvattend: verschil vrij beleggen en pensioenbeleggen

Zowel bij pensioenbeleggen als vrij beleggen heb je te maken met verschillende vormen van belasting.
Vrije beleggingen vallen in box 3 waar je vermogensbelasting en dividendbelasting moet betalen. Beleg je echter in een dividendefficiënt fonds, zoals bij Brand New Day, dan kun je de dividendbelasting terugvragen bij je belastingaangifte.
Je hebt geen recht op aftrek van je inleg en betaalt niets extra over opnames van het geld.

Pensioenbeleggingen vallen in box 1 waar je geen vermogensbelasting betaalt. Wel kun je je inleg aftrekken voor de inkomstenbelasting, mits je jaarruimte hebt. Daartegenover staat dat je weer (een verlaagd tarief) belasting betaalt over de uiteindelijke uitkering.

Het kan heel interessant zijn om extra pensioen op te bouwen en gebruik te maken van de voordelen van box 1. In de meeste gevallen betaal je nu namelijk een hoger belastingpercentage dan na je pensioen. En dus trek je je inleg af tegen een hoger percentage dan je uiteindelijk over de uitkering betaalt.

Daarnaast is het voordelig dat je rendement maakt over je hele inleg, terwijl je er direct een deel van terugkrijgt. Van de 100 euro die je inlegt krijg je minstens 34 euro terug, terwijl je wel over het volle bedrag rendement maakt. En dat is enorm als je voor lange tijd belegt.
Tot slot betaal je geen vermogensbelasting over dit geld terwijl je dit mogelijk wel zou moeten betalen over je vrije beleggingen.

Al met al dus zeker de moeite waard om hier eens naar te kijken!

Welkomstaanbieding

Soms heeft Brand New Day een welkomstaanbieding voor nieuwe klanten. Check hier of er op dit moment een aanbieding geldt. 

Disclaimer

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Brand New Day. Uiteraard is de inhoud 100% Financequeen. Als je via een linkje in dit artikel een rekening opent bij Brand New Day ontvangt Financequeen een vergoeding, hier heb jij natuurlijk geen nadeel van.
Beleg alleen met geld dat je langere tijd kunt missen en als het past bij je persoonlijke situatie!

Hi, ik ben Sabine

Ik ben van jongs af aan gefascineerd door persoonlijke financiën. Hoe kun je slimmer met je geld omgaan en waarom maken mensen bepaalde keuzes zijn vragen die me altijd blijven interesseren. Toen ik bij ING ging werken leerde ik alle theorie over sparen, beleggen, hypotheken en verzekeren. En kon ik de hele dag met klanten over mijn favoriete onderwerp praten; FINANCIEN!

Op financequeen.nl geef ik inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Ook deel ik daar mijn ontdekkingstocht naar simpele manieren om je leven duurzamer in te richten. Dus niet; je mag nooit meer vliegen, maar wel; is er een alternatief voor het kopen van een nieuw product of kun je een duurzamere keuze maken? Het mooie is dat dat vaak hand in hand blijkt te gaan met geld besparen.

Volg Finance Queen

Gratis inpaklijst
Gratis inpaklijst




Wil je meer Financequeen?

Volg Financequeen op Instagram, Facebook of Pinterest.
Word lid van de online community van Financequeen of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Finance Queen

Het platform met inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Privacy statement
Disclaimer
Favorieten

Bedrijfsgegevens Financequeen.nl

Jan de Beijerhof 28
1191 EP Ouderkerk aan de Amstel
sabine@financequeen.nl
Kvk-nummer: 81113544

Volg Finance Queen