Moet je belasting betalen over verkopen via Vinted?

Je kleding, speelgoed en andere spullen die je niet meer nodig hebt verkopen via Vinted is een leuke manier om een extra zakcentje te verdienen, zeker in deze tijd van het jaar. Maar hoe zit dat met de belasting? Moet je belasting betalen over de spullen die je via Vinted verkoopt? Want als dat zo is, is het dan nog wel zo interessant om je tweedehands spullen te verkopen, of kun je jezelf de moeite dan wel besparen?

Gegevens worden automatisch doorgegeven

In Nederland geldt dat vanaf 30 verkopen per kalenderjaar of wanneer je de grens van 2.000 euro aan omzet per kalenderjaar bereikt, Vinted deze informatie doorgeeft aan de Belastingdienst. Maar dit betekent niet dat je dan ook automatisch belasting moet gaan betalen over het geld dat je verdiende met spullen die je via Vinted verkocht. Het ligt niet zo simpel en dat leggen we graag uit.

Banner 728x90

Ben jij een zakelijke verkoper?

Je moet belasting betalen over je verkopen via Vinted als je door de Belastingdienst wordt gezien als een zakelijke verkoper. Maar wanneer ben je een zakelijke verkoper? Er is een aantal factoren waar de Belastingdienst op let.

Allereerst speelt het type koper een rol. Als je voornamelijk aan particulieren verkoopt, dan ben je over het algemeen minder snel belastingplichtig. Echter, zodra je regelmatig zakendoet met bedrijven, kan de Belastingdienst je beschouwen als een zakelijke verkoper. Dit kan van invloed zijn op de vraag of je belasting moet betalen over je Vinted verkopen.

Daarnaast telt mee of je de concurrentie aangaat met andere verkopers en of het je doel is om winst te maken. Als je op Vinted actief bent met het idee om geld te verdienen en je een bedrijfsmatige benadering hebt, wordt dit gezien als een zakelijke activiteit. In dat geval ben je verplicht om inkomstenbelasting te betalen over de behaalde winst.

Bij het beoordelen of je als zakelijk verkoper wordt beschouwd, kijkt de Belastingdienst dus niet alleen naar de bedragen en de hoeveelheden die je verkoopt, maar vooral ook naar je gedrag en intentie. Als je je voornamelijk bezighoudt met het verkopen van je eigen tweedehands spullen, val je in principe niet onder de noemer ‘zakelijke verkoper’. Het verkopen van persoonlijke bezittingen wordt over het algemeen niet belast, dus geen zorgen als jij gewoon speelgoed of kleding wil verkopen waar je kinderen overheen of uitgegroeid zijn.

Het is goed om te weten dat deze regels niet specifiek voor Vinted gelden, maar ook van toepassing zijn op andere online platforms, zoals Marktplaats. Deze regelgeving is gebaseerd op Europese Unie-regels en is bedoeld om een eerlijke en gelijke behandeling van online verkopers te waarborgen.

Kun je voorkomen dat je belasting moet betalen over je Vinted-verkopen?

Om te voorkomen dat je onverwacht een hoop belasting moet betalen, is het belangrijk om jezelf bewust te zijn van je activiteiten op Vinted en andere tweedehands platforms. Je kunt je verkopen bijhouden, zodat je weet of je de grens van 30 verkopen of 2000 euro nadert. Als je merkt dat je hierbij in de buurt komt, kan het verstandig zijn je verkopen tijdelijk te stoppen en in het nieuwe jaar weer verder te gaan, om zo te voorkomen dat je belasting moet betalen. Maar nogmaals; als je gewoon je eigen gebruikte spullen verkoopt en dit is duidelijk zichtbaar aan je advertenties, is de kans dat je belasting moet betalen over je verkopen via Vinted heel erg klein.
Je kunt dus lekker doorgaan met het verkopen van tweedehands boeken, kleding, speelgoed en huishoudelijke artikelen. En als er af en toe een nieuw beautyproduct bij zit dat je graag wil verkopen, bijvoorbeeld omdat je het cadeau gekregen hebt, maar het niet gaat gebruiken, kan dit ook prima. Biedt je echter alleen nieuwe producten aan die je op grotere schaal inkoopt met het doel er winst op te behalen, dan is het een heel ander verhaal en krijg je te maken met de regels van de Belastingdienst, net als elke bron van inkomen zal dit dan gewoon belast worden.

Disclaimer

Dit artikel bevat affiliatelinks waardoor Financequeen mogelijk een vergoeding ontvangt als jij op die link klikt. Uiteraard heb jij hier geen nadeel van.

Deze blogs vind je vast ook interessant

Met deze tips verkoop jij ook veel tweedehands spullen op Vinted
Dit zijn de leukste schoencadeaus
Met deze 9 tips verkoop je je spullen het best via Marktplaats
Zo doe je al je online aankopen met driedubbele korting

Over Lydia

Lydia is makelaar van beroep en heeft twee jonge kinderen. Daarnaast werkt zij als tekstschrijver en belegt zij samen met haar man in vastgoed, ETF’s en aandelen met als doel het behalen van financiële vrijheid. Ze heeft dus een passie voor financiën en voor vastgoed, en ze deelt haar kennis graag met anderen! De andere blogs van Lydia vind je hier.

Wil je meer Financequeen of Financequeen supporten?

Vind je Financequeen leuk en wil je ons op eenvoudige wijze supporten? De blogs bevatten geregeld affiliatelinks. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvangt Financequeen een kleine commissie. Uiteraard heb jij hier geen nadeel van. Ook kun je onze partnerlink gebruiken als je iets bij bol.com wilt bestellen. Alvast heel erg dank hiervoor!

Volg Financequeen op Instagram, Facebook of Pinterest.
Word lid van de online community van Financequeen of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Hi, ik ben Sabine

Ik ben van jongs af aan gefascineerd door persoonlijke financiën. Hoe kun je slimmer met je geld omgaan en waarom maken mensen bepaalde keuzes zijn vragen die me altijd blijven interesseren. Toen ik bij ING ging werken leerde ik alle theorie over sparen, beleggen, hypotheken en verzekeren. En kon ik de hele dag met klanten over mijn favoriete onderwerp praten; FINANCIEN!

Op financequeen.nl geef ik inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Ook deel ik daar mijn ontdekkingstocht naar simpele manieren om je leven duurzamer in te richten. Dus niet; je mag nooit meer vliegen, maar wel; is er een alternatief voor het kopen van een nieuw product of kun je een duurzamere keuze maken? Het mooie is dat dat vaak hand in hand blijkt te gaan met geld besparen.

Volg Finance Queen

Gratis inpaklijst
Gratis inpaklijst
Finance Queen

Het platform met inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Privacy statement
Disclaimer
Favorieten

Bedrijfsgegevens Financequeen.nl

Jan de Beijerhof 28
1191 EP Ouderkerk aan de Amstel
sabine@financequeen.nl
Kvk-nummer: 81113544

Volg Finance Queen