Mysteryshoppen: Zó vind je opdrachten die bij jou passen!

Eerder schreef ik al over mysteryshoppen in het algemeen en hoe je hier een leuk centje mee kunt bijverdienen. Maar hoe kom je nu precies aan deze opdrachen, welke skills zijn ervoor nodig en hoe vind je opdrachten die goed bij jou passen? Vandaag ga ik dieper in op de verschillende soorten mysteryshopopdrachten die er zijn, zodat jij precies weet welk bedrijf bij jou past en waar jij je aan kunt melden om iets bij te verdienen door te mysteryshoppen.

De aanmeldprocedure

Vrijwel alle bedrijven hanteren dezelfde aanmeldprocedure. Ze laten je namelijk eerst een proefopdracht doen om te zien of je geschikt bent. Soms moet je echt een opdracht uitvoeren in een winkel en soms is deze opdracht fictief. Je krijgt altijd eerst een briefing waarin precies staat wat er van je verwacht wordt en waar je op moet letten. Hierin lees je dus of je foto’s moet maken en welke vragen je eventueel moet stellen. Aan de hand hiervan voer je de opdracht uit en vul je de bijbehorende vragenlijst in. Zorg ervoor dat je uitgebreide antwoorden geeft en dat deze grammaticaal kloppen. Dit is namelijk erg belangrijk want hoe beter je rapporten zijn, hoe meer opdrachten je binnen zult kunnen halen.

Aan de slag!

Als je proefopdracht wordt goedgekeurd kun je aan de slag.  Je komt niet in loondienst bij deze bedrijven, maar je kunt inschrijven op de opdrachten die open staan. Bij sommige bedrijven worden ze dan meteen toegewezen, terwijl je bij andere bureaus moet inschrijven, waarna wordt gekozen welke mysteryshopper de opdracht uit mag gaan voeren. Je voert de opdracht altijd uit op de datum die je zelf hebt opgegeven. In de omschrijving zie je binnen welke periode je de opdracht uit moeten voeren. Zitten er opdrachten bij die je niet liggen of die qua afstand te ver bij je vandaan zijn bijvoorbeeld, dan vraag je ze dus gewoon niet aan. Zo heb je zelf in de hand welke opdrachten je gaat doen en hoeveel.
Vaak wordt er maandelijks betaald, van alle opdrachten die je die maand uitgevoerd hebt. Ook kan het zijn dat je per opdracht naderhand of zelfs vooraf betaald zult worden. Omdat je niet in dienst gaat, kun je op elk gewenst moment stoppen als mysteryshopper. Je zit dus nergens aan vast. Ook hoef je geen zzp’er te zijn om deze werkzaamheden uit te voeren. Je geeft de extra inkomsten gewoon op als ‘inkomen uit overig werk’ bij je belastingaangifte.

Opdrachten op locatie

Vaak worden mysteryshopopdrachten, ook wel mysteryvisits genoemd, uitgevoerd op locatie. Je bezoekt een winkel of horecagelegenheid, volgt het scenario van de briefing en vult vervolgens thuis binnen 24 uur het rapport in. In sommige gevallen moet je na je bezoek met een medewerker in gesprek om feedback te geven. Deze opdrachten kosten meer tijd, maar leveren ook iets meer op. Je kunt dit allemaal vooraf zien, voordat je je inschrijft voor een opdracht. Voor opdrachen in winkel ligt de vergoeding meestal tussen de € 10,- en de € 25,-. Voor horeca-opdrachten geldt vaak dat lunch of diner voor 1 of 2 personen vergoed wordt.

Opdrachten vanuit huis

Er zijn ook regelmatig mysteryshopopdrachten te vinden die je vanuit huis kunt doen. Zeker sinds de coronaperiode zijn dit soort opdrachten steeds vanzelfsprekender. Het is natuurlijk niet gek dat een telefonische klantenservice ook te maken krijgt met mysteryshoppers. Hiervoor bel je een bedrijf volgens het opgegeven scenario en na het gesprek vul je het rapport in.

Zo bel ik bijvoorbeeld weleens met gemeenten en stel ik vragen over het betaald parkeren of wanneer je gratis kunt trouwen. Je let tijdens zo’n gesprek op hoe snel er wordt opgenomen en of de medewerker vriendelijk en duidelijk verstaanbaar is. De belopdrachten brengen meestal maximaal € 10,- op, maar ze kosten ook maar een paar minuten van je tijd.

Ook per e-mail worden dit soort opdrachten uitgevoerd. En ook webshops worden door mysteryshoppers ‘bezocht’. Vaak bestaat zo’n opdracht uit meerdere onderdelen. Je checkt eerst hoe het bestelproces verloopt, vervolgens houd je in de gaten of alles zoals beloofd geleverd wordt, en daarna stuur je het product terug en wacht je af of je netjes je geld terug krijgt. Soms met je tussendoor nog met de klantenservice bellen met een vraag over je bestelling, voor een nog completer plaatje. Deze opdrachten brengen zo’n € 15,- tot € 50,- op.

Waar moet je zijn voor welke opdrachten?

Er zijn in Nederland verschillende bedrijven die namens grote ketens mysteryshoppers inschakelen. Allemaal hebben ze zo hun eigen kenmerken en soorten opdrachten. Om je te helpen een keuze te maken tussen deze bedrijven, zal ik per bureau omschrijven welke opdrachten je er kunt verwachten.

Gapbuster

Gapbuster is een grote speler wereldwijd, maar een kleintje in Nederland. Je vindt er tankstations en electronicabedrijven, die allemaal fysiek bezocht moeten worden. Zowel met als zonder feedback.

Lees ook: Zoveel kun je verdienen door je huis via Airbnb te verhuren

Multi Value

Dit een groot internationaal bedrijf waar je veel opdrachten kunt vinden bij landelijke ketens. Ze voeren voornamelijk winkelbezoeken uit, maar soms hebben ze ook webshop- of mailopdrachten. Mijn ervaring is dat zij veruit de meeste opdrachten aanbieden als het gaat om fysieke winkelbezoeken die voor iedereen geschikt zijn. Van drogisten tot supermarkten en van opticiens tot wasstraten.

Excap

Excap is vergelijkbaar met Multi Value. De werkwijze is ook hetzelfde. Bekende winkelketens en zowel fysieke bezoeken als online opdrachten worden hier aangeboden.

Secret View

Secret View heeft een iets andere aanpak: Ze betalen de vergoeding vooraf. Ze hebben opdrachten bij horecagelegenheden op treinstations, openbare toiletten, kappers en vooral heel veel alcoholcontroles. De alcoholcontroles mogen gedaan worden door jongere shoppers, omdat er gevraagd moet worden om legitimatie. Soms zijn er ook opdrachten die door een volwassene uitgevoerd moeten worden samen met een tiener.

H&S Brands

Hier vind je van alles wat. Een paar winkels, telefonische opdrachten en wat horeca. Fijne opdrachten en een fijne werkwijze, maar het aanbod is wat beperkt.

Helion

Een internationaal bedrijf met opdrachten bij autodealers (zowel online als bezoeken aan showrooms), opslagbedrijven en benzinestations. De communicatie verloopt hier vaak in het Engels.

Opdrachten via een app op je telefoon

Tenslotte zijn er nog opdrachten die je uit kunt voeren via een app op je telefoon. Roamler en Smartspotter zijn apps waarvoor je in winkels checkt of bepaalde promotiematerialen aanwezig zijn en of de schappen er netjes uitzien en goed gevuld zijn. Je beantwoordt een paar vragen en maakt foto’s van de schappen en de promotiematerialen. De vergoeding voor dit soort opdrachten ligt tussen de € 1,50 en de € 15,-, afhankelijk van de hoeveelheid werk. Deze opdrachten kun je ter plaatse accepteren als ze nog open staan en moet je ook ter plaatse invullen en versturen. Vaak moet een opdracht binnen 2 uur uitgevoerd worden, dus je kunt deze opdrachten niet vooraf inplannen.

Over Lydia

Lydia is makelaar van beroep en heeft twee jonge kinderen. Daarnaast werkt zij als tekstschrijver en belegt zij samen met haar man in vastgoed, ETF’s en aandelen met als doel het behalen van financiële vrijheid. Ze heeft dus een passie voor financiën en voor vastgoed, en ze deelt haar kennis graag met anderen! De andere blogs van Lydia vind je hier.

Wil je meer Financequeen of Financequeen supporten?

Vind je Financequeen leuk en wil je ons op eenvoudige wijze supporten? De blogs bevatten geregeld affiliatelinks. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvangt Financequeen een kleine commissie. Uiteraard heb jij hier geen nadeel van. Ook kun je onze partnerlink gebruiken als je iets bij bol.com wilt bestellen. Alvast heel erg dank hiervoor!

Volg Financequeen op Instagram, Facebook of Pinterest.
Word lid van de online community van Financequeen of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Hi, ik ben Sabine

Ik ben van jongs af aan gefascineerd door persoonlijke financiën. Hoe kun je slimmer met je geld omgaan en waarom maken mensen bepaalde keuzes zijn vragen die me altijd blijven interesseren. Toen ik bij ING ging werken leerde ik alle theorie over sparen, beleggen, hypotheken en verzekeren. En kon ik de hele dag met klanten over mijn favoriete onderwerp praten; FINANCIEN!

Op financequeen.nl geef ik inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Ook deel ik daar mijn ontdekkingstocht naar simpele manieren om je leven duurzamer in te richten. Dus niet; je mag nooit meer vliegen, maar wel; is er een alternatief voor het kopen van een nieuw product of kun je een duurzamere keuze maken? Het mooie is dat dat vaak hand in hand blijkt te gaan met geld besparen.

Volg Finance Queen

Finance Queen

Het platform met inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Privacy statement
Disclaimer
Favorieten

Bedrijfsgegevens Financequeen.nl

Jan de Beijerhof 28
1191 EP Ouderkerk aan de Amstel
sabine@financequeen.nl
Kvk-nummer: 81113544

Volg Finance Queen