Eerder schreef ik al over de wetswijzigingen die van toepassing zijn voor mensen die een koopwoning hebben of een woning willen gaan kopen. Maar ook voor huurders en verhuurders is het één en ander veranderd per 1 januari 2023. Daarom vandaag dus meer over de wetswijzigingen die van toepassing zijn op iedereen die een woning huurt of verhuurt.
Huurprijsverhoging vrije sector
Op dit moment is de maximale huurprijsverhoging voor woningen in de vrije sector gemaximaliseerd tot de hoogte van de inflatie + 1%. Om de huurprijsstijgingen wat te matigen, heeft minister Hugo de Jonge besloten de huurprijsstijgingen voor de vrije sector te koppelen aan de loonontwikkelingen.
Dit houdt in dat vanaf 2023 de maximale huurprijsverhoging wordt gemaximaliseerd tot de hoogte van de loonontwikkeling + 1%. Ter verduidelijking: de inflatie was het afgelopen jaar 8,9%, terwijl de loonontwikkeling slechts 3,1% was. Met deze regeling zorgt het kabinet er dus voor dat huurprijzen in de vrije sector niet explosief kunnen stijgen en huurders de huur kunnen blijven opbrengen.
Als de lonen meer zouden stijgen dan de inflatie, geldt dat de maximale huurprijsstijging gelijk is aan de inflatie + 1%. De laagste stijging van deze twee factoren is dus maatgevend. Deze nieuwe regeling geldt in elk geval tot 1 mei 2024, waarna de regeling opnieuw zal worden geëvalueerd.
Lees ook: Nieuwe regels woningmarkt: dit verandert er per 1 januari 2023 voor iedereen met een koopwoning
Huurprijsverhoging sociale sector
Sinds de coronaperiode, tot 1 juli 2022, was de maximale huurprijsverhoging in de sociale sector bevroren (0%). Inmiddels mogen ook de huren in de sociale sector weer verhoogd worden. Van 1 juli 2022 tot 1 juli 2023 is de maximale huurprijsverhoging vastgesteld op 2,3% voor een huurprijs vanaf 300 euro per maand en maximaal 25 euro voor een huurprijs tot 300 euro per maand. Hoe het na 1 juli 2023 zal verlopen is op dit moment nog niet bekend.
Invoering middenhuur
Door de krapte op de woningmarkt, wil de overheid het middensegment van de huurmarkt verder gaan beschermen. Naast de nieuwe regels omtrent de maximale huurprijsverhoging zijn er plannen om een flink aantal woningen bij te bouwen die onder de middenhuur gaan vallen. Daarnaast wil de overheid het puntensysteem op de schop gooien.
Woningen tot maximaal 187 punten vallen dan onder de zogenaamde ‘middenhuur’. Dit houdt in dat voor woningen met minder dan 187 punten, niet meer dan 1.000 euro aan huur per maand mag worden gevraagd (bij nieuwe huurcontracten).
Veel beleggers zijn uiteraard niet blij met deze regeling, omdat zij op dit moment een hogere huurprijs vragen voor deze woningen. De overheid wil de huurders hiermee beschermen, maar het risico is dat deze woningen door beleggers verkocht gaan worden of dermate verbeterd gaan worden, dat ze meer dan 187 punten krijgen, zodat verhuurders weer vrij zijn in het bepalen van hun huurprijzen. In beide gevallen zal het aantal huurwoningen die onder de middenhuur vallen afnemen.
Conclusie
Al met al verandert er dus op het gebied van huurwoningen niet zo heel veel voor huurders, behalve dat de huurprijsstijgingen binnen de perken blijven met de huidige regelgeving. Daarnaast verandert er vooral wat voor verhuurders in de particuliere sector. Die komen er minder rooskleurig vanaf en een deel van hen zal wijzigingen aan gaan brengen in hun beleggingsportefeuille, omdat beleggen in woningen steeds minder aantrekkelijk wordt gemaakt.
De overheid doet dit vanwege de krapte op de woningmarkt en om starters meer kansen te geven. Dit is een goede zaak natuurlijk, want voor starters is het erg lastig een woning te kopen. De tegenhanger is echter dat er erg veel vraag is naar huurwoningen in de vrije sector, terwijl het aanbod beperkt is. Met de nieuwe wet- en regelgeving is er een risico dat dit aanbod nog verder af zal nemen.
Over Lydia
Lydia is makelaar van beroep en heeft twee jonge kinderen. Daarnaast werkt zij als tekstschrijver en belegt zij samen met haar man in vastgoed, ETF’s en aandelen met als doel het behalen van financiële vrijheid. Ze heeft dus een passie voor financiën en voor vastgoed, en ze deelt haar kennis graag met anderen! De andere blogs van Lydia vind je hier.
Wil je meer Financequeen of Financequeen supporten?
Vind je Financequeen leuk en wil je ons op eenvoudige wijze supporten? De blogs bevatten geregeld affiliatelinks. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvangt Financequeen een kleine commissie. Uiteraard heb jij hier geen nadeel van. Ook kun je onze partnerlink gebruiken als je iets bij bol.com wilt bestellen. Alvast heel erg dank hiervoor!
Volg Financequeen op Instagram, Facebook of Pinterest.
Word lid van de online community van Financequeen of schrijf je in voor de nieuwsbrief.