Zoals elk jaar verandert er ook in 2023 weer vanalles als het gaat om de woningmarkt. Om het jou wat makkelijker te maken, hebben wij alle wetswijzigingen per 1 januari 2023 gebundeld, zodat je precies weet wat er dit jaar allemaal voor jou gaat veranderen in het nieuwe jaar. Niet alle regels zullen op iedereen betrekking hebben, maar we geven hier een zo compleet mogelijk overzicht, zodat je zelf kunt bepalen met welke wetswijzigingen jij te maken krijgt in 2023.
Overdrachtsbelasting
Per 1 januari wordt het algemene tarief verhoogd van 8% naar 10,4%. In feite zullen de meeste mensen hier weinig van merken. Als je een woning zelf gaat bewonen, kun je namelijk gebruik maken van het verlaagde tarief van 2%. Eveneens blijft de startersvrijstelling gewoon bestaan in 2023. Dat wil zeggen dat iedereen die jonger is dan 35 jaar en een woning koopt tot €440.000 euro, eenmalig geen overdrachtsbelasting hoeft te betalen. In 2022 was de grens voor deze vrijstelling nog 400.000 euro, maar in verband met de gestegen woningprijzen, heeft het kabinet besloten deze grens per 1 januari te verhogen.
Afschaffing jubelton
De afgelopen jaren konden ouders belastingvrij 100.000 euro aan hun kinderen schenken, als dit geld gebruikt werd voor de aankoop of verbetering van een eigen woning. Dit werd ook wel de jubelton genoemd. Om de markt voor starters met minder vermogende ouders weer wat toegankelijker te maken, wordt deze jubelton afgeschaft. Vanaf 1 januari 2023 mogen ouders nog maximaal 28.947 euro belastingvrij schenken aan hun kinderen. Deze schenking mag ook voor andere zaken worden gebruikt dan de aankoop van een woning.
Leegwaarderatio
Het kabinet wil de percentages van de leegwaarderatiotabel voor verhuurde woningen actualiseren. Dit doen ze om eerlijker belasting te heffen op verhuurde woningen. De leegwaarderatio zorgt ervoor dat de waarde van woningen in verhuurde staat verlaagt wordt voor de inkomstenbelasting, omdat verhuurde woningen op de woningmarkt minder waard zijn dan niet-verhuurde woningen.
Per 1 januari wordt gekeken naar de huurprijs. Als deze meer dan 5% van de WOZ-waarde bedraagt, wordt het percentage van de leegwaarderatio verhoogd naar 100%. Bovendien wordt de leegwaarderatio niet meer toegepast bij woningen met een tijdelijk huurcontract of bij verhuur aan gelieerde partijen, zoals familieleden.
Verhoging NHG-grens
Doordat de woningprijzen gestegen zijn, wordt ook de NHG-grens per 1 januari 2023 weer verhoogd. Nu ligt deze op 355.000 euro. Per 1 januari wordt deze grens verhoogd naar 405.000 euro. Dit houdt in dat je als koper gebruikt kunt maken van NHG (Nationale Hypotheek Garantie) als je een woning koopt van maximaal 405.000 euro, zonder energiebesparende voorzieningen. Met energiebesparende voorzieningen geldt een grens van 429.300 euro. De NHG-premie blijft gelijk, namelijk 0,6% over de hoogte van de hypotheek.
Inkomen partner
Per 2023 mag het tweede inkomen (het inkomen van de minstverdienende partner) volledig worden meegeteld bij een hypotheekaanvraag. Dit houdt dus in dat tweeverdieners straks meer hypotheek kunnen krijgen met hetzelfde inkomen. In 2022 mocht het tweede inkomen slechts voor 90% meegeteld worden.
Hypotheekrenteaftrek
De hypotheekrente wordt verder verlaagd. In 2023 gaat deze van 40% naar 37,05%. Deze wijziging heeft alleen betrekking op mensen die in de hoogste belastingschijf vallen. Sinds 2017 daalt de maximale hypotheekrenteaftrek stapsgewijs van 52% naar 37,05%. In 2023 is dit tarief dus bereikt.
Lees ook: Nieuwe regels woningmarkt: dit verandert er per 1 januari 2023 voor iedereen met een huurwoning
Wet Hillen
De aftrekpost vanwege het hebben van geen of een geringe eigenwoningschuld (Wet Hillen) daalt met 3,33% per jaar. In 2023 daalt de Hillen-aftrek hierdoor van 86,67% naar 83,34%. De Wet Hillen geeft huiseigenaren recht op een extra aftrekpost als het eigenwoningforfait hoger is dan de aftrekbare kosten eigen woning. In 2018 heeft het kabinet besloten om de Hillen-aftrek in 30 jaar af te schaffen, in stappen van 3,33% per jaar. Vanaf 1 januari 2048 vervalt de aftrek helemaal.
Eigenwoningforfait
In 2023 daalt het percentage voor de berekening van het eigenwoningforfait van 0,45% naar 0,35%. Dit geldt voor woningen met een WOZ-waarde tussen de 75.000,- en 1.200.000 euro. Het eigenwoningforfait voor woningen boven de € 1.200.000 blijft wel gelijk, namelijk 2,35%.
Energie
Ook op het gebied van energie zijn er aantal interessante wetswijzigingen. Zo wordt BTW op de levering en plaatsing van zonnepanelen afgeschaft, om verduurzaming verder te stimuleren. De factuurdatum is hiervoor bepalend. De factuur van je zonnepanelen en alles wat daarmee verband houdt moet dus van 1 januari 2023 of later zijn.
Daarnaast kunnen woningeigenaren gebruik maken van de ISDE (Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing). Je kunt als woningeigenaar subsidie aanvragen voor een zonneboiler, een (hybride) warmtepomp, isolatiemaatregelen en aansluiting op een warmtenet. Deze subsidie loopt nog tot 2030.
Over Lydia
Lydia is makelaar van beroep en heeft twee jonge kinderen. Daarnaast werkt zij als tekstschrijver en belegt zij samen met haar man in vastgoed, ETF’s en aandelen met als doel het behalen van financiële vrijheid. Ze heeft dus een passie voor financiën en voor vastgoed, en ze deelt haar kennis graag met anderen! De andere blogs van Lydia vind je hier.
Wil je meer Financequeen of Financequeen supporten?
Vind je Financequeen leuk en wil je ons op eenvoudige wijze supporten? De blogs bevatten geregeld affiliatelinks. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvangt Financequeen een kleine commissie. Uiteraard heb jij hier geen nadeel van. Ook kun je onze partnerlink gebruiken als je iets bij bol.com wilt bestellen. Alvast heel erg dank hiervoor!
Volg Financequeen op Instagram, Facebook of Pinterest.
Word lid van de online community van Financequeen of schrijf je in voor de nieuwsbrief.