Musetta heeft een duurzaam hart en besloot niet meer te vliegen. Maar ze wil wel avontuurlijke reizen blijven maken met haar gezin. Lees hier hoe ze per vrachtschip naar de Baltische staten reisden. En ze deelt slimme duurzame (bespaar)tips!
Musetta Blaauw (38) is getrouwd met Hotze en met hun 4 kinderen (15, 13, 11 en 4 jaar) wonen ze in Groningen.
Samen hebben ze de bedrijven Zon Op Alle Zaken en Zonnescholen. Met deze bedrijven ontwikkelen en adviseren ze over duurzame projecten met name gericht op opwek van duurzame energie voor bijvoorbeeld overheden, maatschappelijke ondernemingen, scholen en energiecoöperaties.
Daarnaast heeft Musetta een duurzame kinderwinkel. Onlangs opende zij een tweede vestiging omdat er door de coronasluiting een enorm overschot aan voorraad was. Door het openen van een tweede vestiging is de afzetmarkt vergroot en hoeft het dus niet gedumpt te worden om het overschot te verkleinen. Naast deze twee vestigingen runt ze de bijbehorende webwinkel musjes.com.
Ze lieten hun gasaansluiting verwijderen..
Het gezin houdt zich niet alleen professioneel bezig met duurzaamheid, ook privé voeren ze dit door. Zo hebben ze inmiddels 25 zonnepanelen en een warmtepomp. Hierdoor konden ze hun gasaansluiting laten verwijderen. Tegenwoordig hoef je daar niet meer voor te betalen, de kosten daarvan worden nu verspreid over alle gebruikers in die regio. Het scheelde Musetta 600 euro!
De doorvoering van deze duurzame maatregelen scheelt enorm in de hoogte van de energierekening. Zo betalen ze nu niks meer voor gas en dus ook geen vastrecht. Daarnaast is de verwachting dat hun energieverbruik volledig gecompenseerd zal worden door de zonnepanelen.
Wat goed dat je een warmtepomp en zoveel zonnepanelen hebt! Doe en laat je nog meer om duurzamer te leven?
Naast de energie-opwek letten we ook erg op ons energieverbruik. Met een energiemeter hebben we gemeten wat het verbruik van diverse apparaten is. Toen bleek dat onze wasmachine en droger ook stroom verbruiken als ze niet in gebruik zijn. Dat komt in totaal op 20 euro per jaar neer. Daarom trekken wij nu de stekker altijd uit deze apparaten als we die niet gebruiken. Als je daar lastig bij komt kun je ook een stekkerblok met schakelaar gebruiken natuurlijk.
Daarnaast hebben we tijdschakelaars geplaatst op apparaten die we ’s nachts niet gebruiken. Daardoor schakelen elke nacht automatisch de boiler en koelkast uit en besparen we veel stroom.
De koelkast?!
Jazeker, als de koelkast niet opengaat, zoals ‘s nachts in principe het geval is, kan die prima een paar uur zonder stroom zonder dat de boel bederft. Ook de vriezer kan rustig een paar uur zonder stroom, mits de deur dicht blijft. Ze raken de kou binnenin niet kwijt door goede isolatie. Anders zou de deur van de vriezer wel koud aanvoelen, toch?
Er zijn zoveel apparaten die veel sluipverbruik kennen. Door schakelaars te plaatsen kun je fors besparen. Denk bijvoorbeeld aan je router en televisie. Ik kan iedereen zo’n apparaatje aanraden, daarmee krijg je inzicht in jouw persoonlijke situatie en kun je keuzes maken die gunstig zijn voor jouw persoonlijke situatie.
Lees ook: Zo verlaag je je energieverbruik tijdens het koken
En hoe ga je om met vervoer?
Natuurlijk fietsen we als we de stad in gaan en nemen we de trein als we ontspannen naar een goed OV-bereikbare plek gaan. We hebben een elektrische auto, die opgeladen wordt door de stroom die we opwekken met onze zonnepanelen. En we hebben besloten niet meer te vliegen, terwijl we wel van reizen houden. Nu zoeken we naar creatieve manieren om het avontuur op te zoeken. Zo zijn we met de trein naar Dresden en Praag gegaan en belandden we 2 jaar geleden op een vrachtschip naar de Baltische Staten.
Vertel vertel! Hier word ik zo enthousiast van!
Via Stena Line boekten we een hut op een vrachtschip. In Duitsland gingen we met onze elektrische auto aan boord en 27 uur later stapten we in Letland van de boot af. Die verbinding wordt in stand gehouden voor vrachtwagens. Die hoeven zo heel veel minder kilometers te rijden. Het scheelt hen heel veel tijd en geld en bovendien is dit veel duurzamer. De laatste hoekjes van het vrachtschip worden opgevuld door toeristen. En het leuke is dat het voor ons ook veel goedkoper was om het op deze manier te doen. Voor ons gezin van 6 personen + auto betaalden wij in totaal 426 euro. Dat is flink goedkoper dan een vliegreis die kant op. En de hele reis met de auto afleggen is 1800km waardoor je zeker 3 dagen onderweg bent.
Wauw wat tof! Hoe hebben jullie de reis verder ingevuld?
We hebben meerdere stops gemaakt in Letland, Litouwen en Estland. Zo bezochten we onder andere Riga en Tallinn. Vanuit Tallinn namen we de boot naar Helsinki en later de boot naar Stockholm. Via Denemarken reden we terug naar huis. Telkens verbleven we ergens een aantal dagen om daar de omgeving te ontdekken. Heel afwisselend dus, want soms zaten we echt in een grote stad en dan weer in uitgestrekt groen landschap.
Een mooie avontuurlijke reis door veel verschillende landen dus! Was het allemaal goed te doen in praktische zin?
Ja, het was zeker goed te doen. Al zou ik achteraf meer snacks meegenomen hebben op het vrachtschip. We konden alleen op gezette tijden eten bestellen en er was natuurlijk geen entertainment aan boord.
En in de Baltische staten blijkt het opladen van elektrische auto’s nog niet bepaald ingeburgerd te zijn. Daardoor moesten we geregeld opladen uit een gewoon stopcontact en dat duurt ontzettend lang. Dus we moesten goed nadenken over de planning van onze trips en de mogelijkheden tot opladen. In Scandinavië ging dat weer prima, de situatie daar is vergelijkbaar met Nederland.
Zijn jouw kinderen ook al helemaal besmet met het duurzame virus?
Mijn oudste dochter van 15 is helemaal gestopt met het eten van vlees vanwege de impact op het klimaat en daarnaast is ze lid van Dwars, de jongerenbeweging van Groenlinks. Mijn middelste twee jongens krijgen het wel mee, maar zijn wat minder actief. Die eten graag bij McDonalds, haha. En mijn jongste is nog wat klein maar krijgt het gedachtengoed met de paplepel ingegoten. Wie weet wat er blijft plakken.
Je hebt zoveel kennis en ervaring op het gebied van duurzaamheid. Heb je nog tips voor de lezers van Financequeen?
Oh ja, zoveel! Het belangrijkste is om je woning te verduurzamen. Als je daar geen geld voor hebt kijk dan op energiebespaarlening.nl naar duurzame leningen. In de meeste gevallen is het zo dat je de rente en aflossing van je lening kunt betalen van de besparing op je energierekening. En dan houd je zelfs nog over! Zodra de lening afgelost is is de hele besparing voor jezelf.
Welke volgorde van verduurzamen raad jij aan?
Als je budget beperkt is: Start met het aanbrengen van goede isolatie, bijvoorbeeld de spouwmuren. Daarmee verdien je elke geïnvesteerde euro het snelst terug en die kan je dan weer inzetten om de volgende aanpassing te doen. Daarmee breng je de gasrekening omlaag, en gas is duur en zal in de toekomst alleen maar duurder worden.
Daarna kan je HR++ glas laten plaatsen, dak- en vloerisolatie etc. Als je huis goed geisoleerd is dan kan je daarna de volgende stap zetten.
De volgende opties zijn zonnepanelen en als laatste een warmtepomp. Met de energiebespaarlening zou ik zonnepanelen en isolatie tegelijk doen. Daarnaast zijn er subsidiemogelijkheden als je 2 isolerende maatregelen tegelijk doet. De SEEH voor woningeigenaren.
Heb je ook nog tips voor kleinere ingrepen om te besparen?
Uiteraard! LED-verlichting is een no brainer. Daarmee bespaar je zo ontzettend veel. Er zijn mensen die dimbare hallogeenlampen gebruiken en dat is zo onzuinig in gebruik. Met het apparaatje dat ik eerder noemde heb je dat heel snel inzichtelijk.
En realiseer je dat een koelkast en vriezer na 5 a 6 jaar alweer verouderd zijn. Omdat deze apparaten meestal 24 uur per dag aan staan loont de verbetering in het energieverbruik al na zo’n korte tijd. Sowieso twee keer per jaar je vriezer ontdooien om het ijs eruit te halen levert een besparing van ca de helft van zijn energieverbruik op.