Overlijdensrisicoverzekering vergelijken: zo lucratief is dat

Denken aan de situatie dat jij en/of je partner overlijdt is natuurlijk niet prettig. Maar helaas ontkomen we er allemaal, vroeger of later, niet aan dat dat gebeurt. Daarom kun je nu maar beter zakelijk naar de situatie kijken die mogelijk ontstaat en zorgen dat je je zaken goed geregeld hebt. Bijvoorbeeld door een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten en vergelijken. Als je al in de emotionele ellende zit zit je al helemaal niet te wachten op financiële sores.
De premies van overlijdensrisicoverzekeringen zijn de laatste jaren spectaculair gedaald, tot wel 70%! Daarom is het vaak lucratief om over te stappen van verzekeraar. Zo kun je flink op de premie besparen. En een vergelijking is in 5 minuten gemaakt!

Wat is een overlijdensrisicoverzekering?

Een overlijdensrisicoverzekering is een levensverzekering, in dit geval een die alleen uitkeert als iemand overlijdt voor een bepaalde datum. Die einddatum bepaal je op het moment dat je de verzekering afsluit.

De premie van een overlijdensrisicoverzekering wordt voor een belangrijk deel gebaseerd op de kans dat je overlijdt- het sterfterisico. Dus hoe langer de verzekering loopt of hoe ouder je bent, hoe hoger de premie wordt. Vrij logisch toch? Hoe ouder de verzekerde persoon, hoe meer risico voor de verzekeraar.

Je kunt de verzekering afsluiten op 1 of op 2 levens. Stel; jij kostwinnaar bent en het is financieel gezien geen probleem als jouw partner overlijdt. Sluit de verzekering dan alleen af op jouw leven, dat is uiteraard de goedkoopste optie omdat de overlijdenskans dan simpelweg kleiner is.

In de meeste gevallen kiezen mensen voor een verzekering op 2 levens. Realiseer je ook dat je wellicht minder tijd hebt om te werken als je partner niet meer voor de kinderen zorgt bijvoorbeeld.

De verzekering eindigt op de einddatum als er geen verzekerde is overleden of op het moment dat een verzekerde overlijdt en het geld uitgekeerd wordt.

Wanneer heb je een overlijdensrisicoverzekering nodig?

Wanneer je een overlijdensrisicoverzekering nodig hebt is afhankelijk van je persoonlijke en financiële situatie en van je persoonlijke wensen.

In principe zou ik alleen een overlijdensrisicoverzekering afsluiten als een partner en/of kinderen financieel afhankelijk zijn van jou. (of jij van je partner) De uitkering zorgt er dan voor dat ze niet in de problemen raken als jouw inkomen wegvalt.

Vaak wordt een overlijdensrisicoverzekering aan een hypotheek gekoppeld. De verzekering wordt afgesloten ter hoogte van het bedrag van de hypotheek of een bepaald gedeelte daarvan. Dat is een prima uitgangspunt, maar wel heel algemeen.

Als je preciezer wil kijken bekijk je hoeveel nabestaandenpensioen jij en je partner ontvangen. Check daarvoor www.mijnpensioenoverzicht.nl. Kijk ook eens hoeveel geld je per maand uitgeeft/nodig hebt. En als er veel spaargeld is, is een overlijdensrisicoverzekering wellicht helemaal niet nodig.

Een overlijdensrisicoverzekering is dus zeker niet alleen voor mensen met een koophuis! Het gaat om de hoogte van het bedrag dat je tekort komt.

Type uitkering

Vrij standaard kiezen mensen voor een gelijkblijvende uitkering. Dus of je nu na één jaar of na tien jaar overlijdt; de uitkering is (bijvoorbeeld) 100.000 euro. Je kunt ook voor een lineair of annuïtair dalende uitkering kiezen, dan neemt het verzekerde bedrag elk jaar af. Dit kan een optie zijn omdat je steeds meer vermogen opbouwt of omdat de kinderen tegen die tijd het huis uit gaan bijvoorbeeld. Dan ben je minder afhankelijk van het inkomen van je partner en ben je sneller in staat je eigen broek op te houden.

Een dalende uitkering is vanzelfsprekend goedkoper en daarmee een heel goede reden om deze optie te overwegen. Een annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering kan een annuïteitenhypotheek perfect volgen. Binnen je hypotheek los je je schuld af waardoor de uitkering van de overlijdensrisicoverzekering ook lager kan zijn.

Een lineair dalende verzekering kan ook de hoogte van de hypotheekschuld volgen, maar net zo goed toegepast worden als je op een andere manier vermogen opbouwt waardoor je minder afhankelijk bent van de overlijdensuitkering.

Lees ook: Overstappen van energieleverancier- een makkelijke maandelijkse besparing!

Premie vergelijken

Neem dus heel even de tijd om te checken hoe het voor jouw situatie uitpakt. Grote kans dat je flink kunt besparen. Zo makkelijk verdien of bespaar je je geld niet snel!

  1. Als je al een overlijdensrisicoverzekering hebt, zoek dan de volgende gegevens erbij:
    – maandelijkse premie
    – einddatum van de verzekering
    – verzekeringsvorm (gelijkblijvend, annuitair dalend of lineair dalend).

2. Ga naar Moneywise.nl, vul je gegevens in en vergelijk de tarieven. Je kunt ook telefonisch contact opnemen met Moneywise als je er niet helemaal uitkomt.

3. Sluit direct online de nieuwe overlijdensrisicoverzekering af. De verzekeraar zal wel enkele medische vragen aan je stellen en op basis daarvan de verzekering accepteren of afwijzen. In sommige gevallen kan een huisartsenkeuring, of een medische keuring vereist zijn. Zeg dus nooit je oude polis op voordat je voor de nieuwe bent geaccepteerd!

Bij het afsluiten van een levensverzekering, dus ook bij een overlijdensrisicoverzekering, moet je altijd betalen om de verzekering af te sluiten. Bij Moneywise is dit €165, het laagste bedrag dat ik heb kunnen vinden. Het is even een investering, maar de kans is groot dat je dat bedrag heel snel terugverdient.

4 Als je geaccepteerd bent door de verzekeraar, zeg dan je oude verzekering op als je die hebt.

En dan mag je nu lekker op de bank ploffen nu je weer een lucratieve besparing gerealiseerd hebt!

Ben jij al lid van de Facebookgroep van Financequeen.nl?

In die groep worden door alle leden financiële en duurzame tips gedeeld en kun je vragen stellen. Ik ben zelf natuurlijk heel vaak aanwezig om op je vraag te reageren. Zie ik je daar? Groep van Financequeen.nl

Finance Queen

Het platform met inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Privacy statement
Disclaimer
Favorieten

Bedrijfsgegevens Financequeen.nl

Jan de Beijerhof 28
1191 EP Ouderkerk aan de Amstel
sabine@financequeen.nl
Kvk-nummer: 81113544

Volg Finance Queen