Overlijdensrisicoverzekering: zo werkt verpanding aan je hypotheek

Veel mensen hebben een overlijdensrisicoverzekering, zeker wanneer ze een koopwoning bezitten. De overlijdensrisicoverzekering kan dan verpand worden aan je hypotheek, zodat er een stuk hypotheek wordt afgelost indien je komt te overlijden. Maar wat is een overlijdensrisicoverzekering nu precies en wat houdt het in als je deze verpandt aan je hypotheek? En is het nu juist wel of niet verstandig om je overlijdensrisicoverzekering aan je hypotheek te verpanden?

Wat is een overlijdensrisicoverzekering?

Wat is een overlijdensrisicoverzekering nu precies? Dit is een vorm van een levensverzekering. Deze verzekering keert een bepaald bedrag uit als je komt te overlijden binnen de looptijd. Overlijd je niet gedurende de looptijd van de verzekering, dan wordt er ook niets uitgekeerd. Het is dus niet zo dat je een potje opbouwt. In deze blog (LINK!) lees je meer over de keuzes die je bij het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering hebt.

Wat houdt het verpanden van je overlijdensrisicoverzekering in?

Het verpanden van je overlijdensrisicoverzekering aan je hypotheek betekent dat er vastgelegd wordt dat je verplicht bent om het bedrag dat uitgekeerd wordt als je komt te overlijden, af te lossen op je hypotheek. Als je komt te overlijden wordt het geld direct overgemaakt aan de hypotheekverstrekker, zodat zij de zekerheid hebben dat de hypotheek volledig of voor een deel wordt terugbetaald. Je nabestaanden blijven dan met een lagere hypotheekschuld achter. Dit is met name erg fijn als er nog een partner in de woning blijft wonen, maar de hoge lasten niet op één inkomen zou kunnen dragen.

Als je overlijdensrisicoverzekering niet aan je hypotheek verpand is, wordt het geld rechtstreeks overgemaakt aan de erfgenaam, bijvoorbeeld je partner. Hij of zij mag dan zelf beslissen waar het bedrag voor gebruikt wordt en het is niet verplicht om hiermee af te lossen op de hypotheek.

Is het verplicht je overlijdensrisicoverzekering aan je hypotheek te verpanden?
Tot 2018 was het verplicht je overlijdensrisicoverzekering aan je hypotheek af te sluiten en te verpanden als je een hypotheek afsloot met NHG (Nationale Hypotheek Garantie) en de hypotheek hoger was dan 80% van de waarde van de woning.

Inmiddels is dit dus niet meer verplicht. Toch kan de hypotheekverstrekker je soms verplichten je overlijdensrisicoverzekering aan je hypotheek te verpanden, bijvoorbeeld als hij het risico te hoog achten. Ook kan het in sommige gevallen gewoon verstandig zijn om je overlijdensrisicoverzekering aan je hypotheek te verpanden. Je voorkomt hier namelijk mee dat je nabestaanden achterblijven met een hoge hypotheek en hoge maandlasten.

Lees ook eens: Overlijdensrisicoverzekering vergelijken: zo lucratief is dat

De voordelen van verpanden

Als je je overlijdensrisicoverzekering aan je hypotheek verpandt, zorg je er dus voor dat na eventueel overlijden er een lagere hypotheekschuld en maandlast overblijft over de nabestaanden. Dit is erg fijn als bijvoorbeeld binnen een gezin iemand komt te overlijden en de andere partner met één salaris de hypotheeklast niet zou kunnen dragen.
Als je de overlijdensrisicoverzekering niet aan je hypotheek verpandt, kun je het bedrag dat wordt uitgekeerd natuurlijk alsnog gebruiken om af te lossen op de hypotheek. Maar bij veel banken kun je maar een bepaald bedrag, bijvoorbeeld jaarlijks 10%, boetevrij aflossen. Ineens een groot bedrag aflossen kan dan hoge kosten met zich meebrengen.

De nadelen van verpanden

Een nadeel van het verpanden van je overlijdensrisicoverzekering is dat je geen vrije keuze hebt over wat er met het uitgekeerde bedrag gedaan wordt. Misschien is het op het moment dat jij of je partner komt te overlijden wel helemaal niet zo interessant om af te lossen op je hypotheek en kun je beter andere dingen doen met het geld. In zo’n geval is het fijn als je zelf kunt beslissen wat er met het uitgekeerde bedrag gedaan wordt.

Wel of niet verpanden?

Moet je nu je overlijdensrisicoverzekering wel of niet aan je hypotheek verpanden? Niemand weet wat de toekomst brengt, dus je weet vooraf niet óf en wanneer er iemand komt te overlijden binnen de looptijd en hoe de gezinssituatie op dat moment in elkaar steekt. Dit is dus een heel persoonlijke beslissing die voor iedereen anders kan zijn. Laat je daarom altijd goed adviseren zodat je de beste keuze kunt maken.

Over Lydia

Lydia is makelaar van beroep en heeft twee jonge kinderen. Daarnaast werkt zij als tekstschrijver en belegt zij samen met haar man in vastgoed, ETF’s en aandelen met als doel het behalen van financiële vrijheid. Ze heeft dus een passie voor financiën en voor vastgoed, en ze deelt haar kennis graag met anderen! De andere blogs van Lydia vind je hier.

Wil je meer Financequeen of Financequeen supporten?

Vind je Financequeen leuk en wil je ons op eenvoudige wijze supporten? De blogs bevatten geregeld affiliatelinks. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvangt Financequeen een kleine commissie. Uiteraard heb jij hier geen nadeel van. Ook kun je onze partnerlink gebruiken als je iets bij bol.com wilt bestellen. Alvast heel erg dank hiervoor!

Volg Financequeen op Instagram, Facebook of Pinterest.
Word lid van de online community van Financequeen of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Hi, ik ben Sabine

Ik ben van jongs af aan gefascineerd door persoonlijke financiën. Hoe kun je slimmer met je geld omgaan en waarom maken mensen bepaalde keuzes zijn vragen die me altijd blijven interesseren. Toen ik bij ING ging werken leerde ik alle theorie over sparen, beleggen, hypotheken en verzekeren. En kon ik de hele dag met klanten over mijn favoriete onderwerp praten; FINANCIEN!

Op financequeen.nl geef ik inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Ook deel ik daar mijn ontdekkingstocht naar simpele manieren om je leven duurzamer in te richten. Dus niet; je mag nooit meer vliegen, maar wel; is er een alternatief voor het kopen van een nieuw product of kun je een duurzamere keuze maken? Het mooie is dat dat vaak hand in hand blijkt te gaan met geld besparen.

Volg Finance Queen

Gratis inpaklijst
Gratis inpaklijst




Finance Queen

Het platform met inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Privacy statement
Disclaimer
Favorieten

Bedrijfsgegevens Financequeen.nl

Jan de Beijerhof 28
1191 EP Ouderkerk aan de Amstel
sabine@financequeen.nl
Kvk-nummer: 81113544

Volg Finance Queen