Overstappen van energieleverancier- een makkelijke maandelijkse besparing!

Overstappen van energieleverancier is volgens mij de meest lucratieve en tegelijk meest eenvoudige manier om te besparen op je vaste lasten. Je investeert een half uurtje en wordt hier meer dan royaal voor beloond- beloofd!

Op het moment dat je nieuwe klant wordt krijg je meestal een welkomstbonus, variërend van 75 tot 300 euro. Je krijgt de bonus meestal aan het einde van je eerste contractjaar, dus daar moet je wel even geduld voor hebben. Daarnaast ontvang je als nieuwe klant over het algemeen gunstiger tarieven voor je gebruik. Dus de prijs per m3 (gas) of kilowattuur (kwh, elektra) is lager. Van die lagere prijs op je gebruik profiteer je natuurlijk wel direct. Het is dus zeer gunstig voor je portemonnee om over te stappen van energieleverancier!

Realiseer je dat energie gewoon energie is. Of bedrijf A of bedrijf B dit levert maakt voor je gebruik thuis níks uit. Het enige verschil is de klantenservice, duurzaamheid, communicatie en uiteraard prijs. Ik beheer meerdere energiecontracten, ook voor woningen die we verhuren, en ben daarom al 100x overgestapt van energieleverancier. Conclusie: de klantenservice heb je zelden tot nooit nodig. Dit vind ik persoonlijk dus geen belangrijk punt om mee te nemen in mijn keuze.

Aan de slag!

  1. Zoek je huidige verbruik op. Check je laatste jaarafrekening(en), bijvoorbeeld door in te loggen op de online omgeving van je energieleverancier. Of zoek ‘m op in je mail. Houd rekening met zachte of strenge winters, dat heeft invloed op je gasverbruik. En uiteraard je persoonlijke omstandigheden- is je gezin uitgebreid of werk je vanaf nu thuis- ga dan gewoon uit van iets hogere aantallen. Als je geen jaaroverzicht hebt kun je het jaarverbruik ook laten schatten op basis van je gezinssituatie. De precieze afrekening volgt altijd achteraf.
    Stel je verbruik niet overdreven hoog in. Een energieleverancier kan namelijk failliet gaan. Mede daarom ben ik er geen voorstander van om veel te hoge voorschotten te betalen, die ben je namelijk kwijt bij een eventueel faillissement. Zorg liever dat je zelf geld achter de hand hebt om een eventueel tegenvallende afrekening op te vangen. Gelukkig gebeurt dit zelden, maar better safe than sorry.

2. Mijn favoriete vergelijkingssite is Easyswitch. Nadat je je verbruik ingevuld hebt, wordt, keurig op prijs gesorteerd, weergegeven wat het bedrag bij je nieuwe leverancier zal zijn op basis van jouw verwachte verbruik.

3. Aan de linkerkant van het menu kun je aangeven dat je alleen leveranciers van groene stroom of groene stroom uit Nederland getoond wil krijgen. In mijn zoekopdracht was groene stroom uit Nederland 4 euro per maand duurder. Een bedrag dat ik persoonlijk graag over heb voor duurzamere stroom. Greenpeace heeft een ranglijst opgesteld van energieleveranciers op basis van duurzaamheid.

4. Kijk bij de prijzen niet naar het bedrag dat je als cashback zal ontvangen. De cashback is namelijk verwerkt in het jaar- en maandbedrag. Door naar het totale bedrag te kijken zie je wat voor jou de goedkoopste optie is.

5. Selecteer de leverancier van je keuze en volg de stappen om je aan te melden. Invullen duurt een paar minuten en je oude contract wordt opgezegd door de nieuwe leverancier.

6. Zet een reminder in je agenda voor volgend jaar zodat je dit trucje kunt herhalen. En noteer eventueel je inloggegevens zodat je tussentijds in kunt loggen om je gebruik te monitoren als je dat nodig vindt. Lees ook mijn blog hoe je nog meer kunt besparen met je agenda.

Gefeliciteerd, vanaf nu behoor jij ook tot de happy few die elk jaar overstapt, dus ontvang je elk jaar een fijne cashback. 🙂

Rendement

Stel dat je 15 euro per maand kunt besparen op je energiekosten, dan is dat 180 euro per jaar. En na 10 jaar 1800 euro! Als je dit met meerdere vaste lasten doet loopt dit bedrag helemaal enorm op. Laat staan als je dit bespaarde geld investeert, bijvoorbeeld door te gaan beleggen. Als je dat spannend vindt daag ik je uit om daarmee te starten met de gerealiseerde besparing op je energierekening. Lees hier alles over beginnen met beleggen.

Gegevens opslaan

Is je overstap geregeld? Noteer meteen de inloggegevens van je nieuwe leverancier zodat je later niet enorm hoeft te zoeken. Sla je jaaroverzichten op om alles bij de hand te hebben als je volgend jaar weer overstapt. Na een jaar ontvang je meestal je welkomstbonus. En vanaf nu dus elk jaar omdat je steeds gaat overstappen. Het geld ligt op straat!

Energieverbruik verlagen

De besparing op je energiecontract is nu geregeld. Er zijn ook veel simpele manieren om je energieverbruik te verlagen. Ik heb al meerdere keren geschreven over het verlagen van je energieleverancier, je vindt al die blogs hier.

 

 

Finance Queen

Het platform met inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Privacy statement
Disclaimer
Favorieten

Bedrijfsgegevens Financequeen.nl

Jan de Beijerhof 28
1191 EP Ouderkerk aan de Amstel
sabine@financequeen.nl
Kvk-nummer: 81113544

Volg Finance Queen