Profiteren van de hogere spaarrente met een depositoladder

De spaarrente stijgt steeds verder en daarmee wordt sparen steeds interessanter. Hoewel beleggen nog steeds een veel hoger verwacht rendement geeft zijn er verschillende redenen om toch voor sparen te kiezen. Als eerste natuurlijk omdat je wakker zou liggen van beleggen en het dat niet waard is. Al zou ik je in dat geval wel willen uitnodigen om het toch eens te proberen, met een heel klein bedrag, en er op die manier wellicht vertrouwd mee te raken terwijl je in de tussentijd meer kennis over beleggen opbouwt. Bijvoorbeeld op deze pagina waar ik alle blogs over beleggen verzameld heb.
Daarnaast is een andere reden dat je horizon beperkt is omdat je het geld nodig hebt voor een doel binnen een paar jaar. Een mooie vakantie, belasting die betaald moet worden of voor de aankoop van een nieuwe woning. In dat geval is sparen the way to go. Om meer rendement te maken op je spaargeld kun je een deposito overwegen. Door voor een depositoladder te kiezen bouw je extra flexibiliteit in. In deze blog leg ik uit hoe je een depositoladder opbouwt.

Vind je het belangrijk om flexibel te zijn of niet?

Als jij spaargeld hebt waarvan je precies weet waarvoor het bedoeld is kun je overwegen om het hele bedrag in een spaardeposito onder te brengen. Geld dat je precies over één jaar nodig hebt en dat je nu al helemaal tot je beschikking hebt- dat kun je helemaal onderbrengen in één spaardeposito. Mits het bedrag lager is dan 100.000 euro, anders is het depositogarantiestelsel een reden om te overwegen om voor meerdere deposito’s te gaan.
Wil jij een deposito afsluiten voor geld waarvan je niet precies weet wanneer je het nodig hebt? Denk aan je spaarbuffer die je hebt opgebouwd om te gebruiken als je ontslagen wordt. Dan kun je een depositoladder opbouwen om zowel flexibel te zijn en te profiteren van een hogere spaarrente.

Depositoladder met spaargeld dat je nu al hebt

Heb jij nu al een bedrag aan spaargeld dat je weg wil zetten in een depositoladder, dan kies je voor verschillende deposito’s met alle een andere looptijd. Jouw depositoladder zou er dan als volgt uit kunnen zien:

25% zet je weg voor drie maanden.
25% zet je weg voor zes maanden.
50% zet je weg voor een jaar.

Natuurlijk kun je hier variaties op maken. Het is belangrijk om je af te vragen wat er zou kunnen gebeuren en hoeveel geld je dan nodig hebt op welk moment. Je kunt ook nog een deel wegzetten voor negen maanden bijvoorbeeld.

Depositoladder met geld dat je nog gaat sparen

Wil jij vooral geld gaan opbouwen in de toekomst, bijvoorbeeld omdat je iedere maand een flink deel van je salaris opzij kunt zetten, dan kun je je depositoladder op een andere manier vormgeven.
Je kunt dan elke maand een deposito voor een jaar afsluiten. Als je dat twaalf keer doet komt er vervolgens iedere maand geld vrij. Als je dan werkloos raakt ben je verzekerd van een maandelijks bedrag waar je twaalf keer over kunt beschikken.

Welke vorm kies je?

Natuurlijk kun je een variant samenstellen die bij jouw situatie past. Ook als je nu al een flink bedrag aan spaargeld hebt kun je kiezen voor de tweede variant en elke maand opnieuw een depositoladder voor een jaar afsluiten.

Banner 468x60

Denk goed na over je doelen

Sparen is belangrijk; als buffer en voor doelen op de korte termijn. Voor alle doelen die vijf jaar of verder in de toekomst liggen wil ik je uitdagen om beleggen te overwegen.
Vind je dat enorm spannend en blijf je het maar voor je uitschuiven? Start dan eens met de inleg van tien euro en kijk wat er gebeurt en wat het met je doet. Of beleg alleen geld dat je verdient met het verkopen van tweedehands spullen, leg vijf euro per maand in of gebruik het geld dat je verdient met cashbacks als inleg op je beleggingsrekening.

Waar vind je de hoogste spaarrente?

Over het algemeen ligt de depositorente hoger dan de spaarrente van vrij opneembare spaarrekeningen. In deze blog vind je de verschillende opties tot sparen en de actuele rentes van vrij opneembare spaarrekeningen.
Depositorentes zijn er in zoveel verschillende varianten; qua periode, voorwaarden en minimale inleg dat ik daar geen actueel overzicht van bij kan houden. Raisin is een platform waarop veel verschillende spaarrentes getoond worden. Ook bij buitenlandse partijen die onder het Europese depositogarantiestelsel vallen. Ik schreef eerder een blog over mijn ervaringen met sparen in het buitenland.

Hi, ik ben Sabine

Ik ben van jongs af aan gefascineerd door persoonlijke financiën. Hoe kun je slimmer met je geld omgaan en waarom maken mensen bepaalde keuzes zijn vragen die me altijd blijven interesseren. Toen ik bij ING ging werken leerde ik alle theorie over sparen, beleggen, hypotheken en verzekeren. En kon ik de hele dag met klanten over mijn favoriete onderwerp praten; FINANCIEN!

Op financequeen.nl geef ik inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Ook deel ik daar mijn ontdekkingstocht naar simpele manieren om je leven duurzamer in te richten. Dus niet; je mag nooit meer vliegen, maar wel; is er een alternatief voor het kopen van een nieuw product of kun je een duurzamere keuze maken? Het mooie is dat dat vaak hand in hand blijkt te gaan met geld besparen.

Volg Finance Queen

Gratis inpaklijst
Gratis inpaklijst




Wil je meer Financequeen?

Volg Financequeen op Instagram, Facebook of Pinterest.
Word lid van de online community van Financequeen of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Finance Queen

Het platform met inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Privacy statement
Disclaimer
Favorieten

Bedrijfsgegevens Financequeen.nl

Jan de Beijerhof 28
1191 EP Ouderkerk aan de Amstel
sabine@financequeen.nl
Kvk-nummer: 81113544

Volg Finance Queen