Geld besparen kan op vele manieren en ieder heeft zijn of haar eigen voorkeur. Zoek vooral uit waar jíj graag op wil besparen en wat bij jou past. Ter inspiratie deel ik mijn favoriete manieren om geld te besparen.
Vaste lasten
Met stip op één; de vaste lasten! Allereerst betekent een besparing op je vaste lasten dat je automatisch elke maand opnieuw bespaart. Denk dus niet; ‘ik bespaar maar zeven euro maar per maand’, maar bekijk op het de lange termijn. 7 euro per maand is 84 euro per jaar en 840 euro na tien jaar. Als je dit geld belegt tegen 7% rendement loopt het op naar ruim 1.200 euro!
Denk je eens in dat je dit met meerdere vaste lasten doet én dat langer dan tien jaar doet; dan bouw je lekker aan je pensioenpotje bijvoorbeeld.
Via deze tool kun je zelf berekenen hoeveel vermogen je opbouwt met een bepaalde inleg per maand.
Ik help je graag met het besparen op je vaste lasten via de gratis e-mails ‘Vergelijk je Rijk‘.
Voorkom impulsaankopen zoveel mogelijk
Toen ik startte met het bijhouden van mijn inkomsten en uitgaven viel me op hoeveel geld ik soms uit had gegeven waarvan ik niet meer precies wist waaraan. Bij de Action, Kruidvat en Bol.com bijvoorbeeld.
Hoe belangrijk is een uitgave geweest als ik een paar weken later al niet meer weet wat het was? Natuurlijk was het regelmatig wel noodzakelijk, maar geregeld zou ik die keuze een paar weken later niet meer gemaakt hebben.
Dit inzicht hielp me het aantal impulsaankopen drastisch verminderen. Ik weet dat ik verleid word door notitieboekjes en herinner mezelf er dan aan dat ik nog een hele stapel heb liggen. Idem dito voor (toilet)tasjes. Hoeveel van die tasjes wil een mens in huis hebben vraag ik mezelf af voor het schap en loop dan weer verder.
Energieverbruik
De energierekening is elke maand een flinke kostenpost. Ik let mede daarom goed op mijn energieverbruik. Uiteraard is duurzaamheid een andere belangrijke reden. Waar let ik zoal op? De wasmachine en vaatwasser draaien bij ons vrijwel altijd op ecostand. Dan doen ze er veel langer over, maar verbruiken veel minder water en stroom. Met uitgestelde start kun je dit prima timen.
Uiteraard let ik er op dat de lichten uitgaan bij het verlaten van de kamer. Iets waar ik bij mijn kinderen op blijf hameren. Het is zo’n belangrijke gewoonte!
Ik heb een energieverbruiksmeter waarmee ik soms test wat het energieverbruik van apparaten is. Zo ontdekte ik dat de elektrische lattenbodems, die mijn zoon uit de inboedel van opa en oma kreeg, 15 euro per stuk per jaar aan sluipverbruik kosten. Stekkers eruit en als hij zijn matras wil kantelen moet hij even de stekker in het stopcontact steken.
Hoewel gedrag bij energieverbruik belangrijk is, maak je de meeste impact met het verduurzamen van je woning. Isolatie, zonnepanelen, warmtepomp; wist je dat je hier in een paar minuten een gratis berekening voor kunt laten maken?
Korting en cashback
Als ik online shop koop ik vrijwel altijd met korting en met cashback. Ik koop cadeaubonnen met korting via Wissel.nl. Het leuke daaraan is dat de winkel dit niet ziet als korting, maar als betaalmiddel. Je kunt het dus combineren met andere kortingen.
Mijn favoriete cashbacksite is CashbackXL. Er zijn er echter meer, met elk voor- en nadelen. Je leest er alles over in deze blog.
Tweedehands kopen
Ik koop graag tweedehands, maar vind het nog weleens lastig omdat het meestal meer tijd kost dan nieuw kopen. Mijn voornemen is om dit flink uit te breiden. Het belangrijkste punt voor mij is vooruit denken en daar actie op ondernemen; ik wil één keer per maand een (half) uurtje gaan zitten met de agenda en online zoekopdrachten of kringloopshoppen inplannen. Denk aan; zijn er mensen jarig, willen we de tuin opleuken, hebben de kinderen een verkleedthema op school, hebben we nog nieuwe kleding nodig voor het volgende seizoen, dat soort zaken. Inspiratie is welkom!
Disclaimer
Dit artikel bevat affiliatelinks. Dit betekent dat Financequeen mogelijk een vergoeding ontvangt als jij op een link klikt. Uiteraard heb jij hier geen nadeel van.