Een echtscheiding is een emotioneel uitdagende periode waarin het vaak lastig is om de nuchtere feiten, zoals je financiën, in het oog te houden. Om te voorkomen dat je in financiële problemen komt, is het van groot belang om op tijd maatregelen te nemen en je bewust te zijn van welke financiële aspecten er bij een scheiding komen kijken. Daarom belichten we vandaag een aantal zaken die vaak over het hoofd worden gezien bij scheidingen, zodat jij niets meer over het hoofd kunt zien.
Gemeenschap van goederen na 2018
Tot 1 januari 2018 viel alles binnen de gemeenschap van goederen als je in die huwelijksvorm trouwde. Voor huwelijken die vanaf 2018 gesloten zijn geldt dat alleen bezittingen die vóór het huwelijk al gemeenschappelijk waren, binnen de gemeenschap vallen. Een duidelijke administratie die al start voor het huwelijk is daarom heel belangrijk. Het niet vastleggen van privébezittingen kan voor vervelende situaties zorgen bij een latere scheiding, omdat het bewijs van individuele eigendommen dan ontbreekt. Zorg dus dat je bij een eventuele scheiding duidelijk aan kunt tonen wat al van jou was.
Het opstellen van huwelijkse voorwaarden
Huwelijkse voorwaarden zijn niet alleen bedoeld om op te stellen, maar ook om daadwerkelijk uit te voeren. Soms worden huwelijkse voorwaarden genegeerd, maar het negeren van deze voorwaarden kan leiden tot vervelende discussies en hoge kosten tijdens een echtscheidingsprocedure. Het nakomen van afspraken is aanzienlijk eenvoudiger als de relatie nog goed is en zorgt ervoor dat een scheiding veel sneller (en dus ook goedkoper) afgehandeld kan worden.
De invloed van overwaarde op je alimentatie
Bij het verdelen van een gezamenlijke woning met overwaarde kan het zo zijn dat de Belastingdienst de overwaarde zal belasten als afkoop van alimentatie. Het is daarom heel belangrijk om je goed te laten adviseren en duidelijke afspraken te maken, om vervelende verrassingen te voorkomen.
Verdeling van de eigen woning
Het verdelen van de eigen woning is niet zo simpel als het lijkt. Blijft één van jullie in de woning wonen of niet? Als je dit allebei zou willen, kan dit moeilijke situatie opleveren. Het is belangrijk om je goed te laten adviseren en informeren over de mogelijkheden en om samen in gesprek te blijven om tot een oplossing te komen waarin iedereen zich kan vinden.
Bij een ongelijke verdeling van de overwaarde van een gezamenlijke woning moet dit uitdrukkelijk worden vastgelegd om belastingtechnische problemen te voorkomen. Duidelijke afspraken, zoals het benoemen van de schenking in het echtscheidingsconvenant, zijn hierbij van groot belang. Een mediator of advocaat kan je helpen dit soort afspraken op de juiste manier vast te leggen.
Scheiden en een eigen bedrijf
Bij echtscheidingen waarbij een onderneming betrokken is, is het belangrijk om onderscheid te maken tussen persoonlijke en zakelijke goodwill. Alleen zakelijke goodwill komt in aanmerking voor verdeling of verrekening bij de echtscheiding. Dit zijn lastige begrippen, waardoor het ook hier weer belangrijk is om je goed laten adviseren.
Voor DGA’s die in gemeenschap van goederen zijn getrouwd, is de verdeling van aandelen na de echtscheiding best wel ingewikkeld. Het is belangrijk dat de levering van de aandelen aan de DGA op tijd gebeurd en dat je goed weet wat de verdeling van de aandelen voor gevolgen heeft in de toekomst.
Pensioen en nabestaandenpensioen
Pensioenafspraken moeten bij een echtscheiding zorgvuldig worden bekeken, vooral met betrekking tot het nabestaandenpensioen. Door de recente Wet Toekomst Pensioenen is extra aandacht hiervoor vereist. Goed begrip van de pensioenregelingen is noodzakelijk voor het maken van evenwichtige afspraken.
Lijfrente bij scheiding
De afkoop van een lijfrente vóór de einddatum kan fiscaal ongunstig zijn. Het is daarom belangrijk om lijfrentepolissen zorgvuldig te verdelen en rekening te houden met de belastingregels. Door een juiste en slimme verdeling kun je voorkomen dat de fiscus om de hoek komt kijken en je later voor ongunstige verrassingen komt te staan.
Een echtscheiding kan een heleboel financiële consequenties hebben, waar je niet altijd volledig bij stilstaat en waarvan je zelf vaak niet voldoende kennis hebt. Het is daarom belangrijk om je goed te laten adviseren, zodat je de juiste beslissingen kunt nemen die voor zowel jou als je ex-partner en je eventuele kinderen het meest gunstig zijn.
Over Lydia
Lydia is makelaar van beroep en heeft twee jonge kinderen. Daarnaast werkt zij als tekstschrijver en belegt zij samen met haar man in vastgoed, ETF’s en aandelen met als doel het behalen van financiële vrijheid. Ze heeft dus een passie voor financiën en voor vastgoed, en ze deelt haar kennis graag met anderen! De andere blogs van Lydia vind je hier.