De term ‘side hustle’ vliegt je de laatste tijd om de oren. Iedereen lijkt wel een side hustle te hebben en daar dan ook nog eens goed geld mee te verdienen. Maar een side hustle kan hard werken zijn. En soms is het een hele zoektocht voordat je iets gevonden hebt dat echt bij je past. Inmiddels heb je vast op social media alle enquêtesites en cashbackapps voorbij zien komen. Dat is een leuke manier om wat bij te verdienen, maar het zet nog niet echt zoden aan de dijk. Als je serieus geld wil verdienen naast je baan, zul je een echte side hustle op moeten zetten.
Wat is een side hustle precies?
Een side hustle is iets dat je doet naast je baan en waar je geld mee verdient. Omdat je het naast je baan doet (en dus in je vrije tijd) is het heel belangrijk dat je iets doet wat je leuk vindt. Iedereen kan een krantenwijk nemen, maar of je daar gelukkig van gaat worden, elke ochtend vroeg, ook bij slecht weer, dat is maar de vraag. En als je iets doet waar je geen plezier in hebt, dan ga je het niet zo lang volhouden waarschijnlijk. Zeker niet als je er je vrije tijd voor moet opofferen.
Daarnaast hoeft een side hustle niet alleen maar geld op te leveren. Een side hustle kan ook heel goed zijn voor je persoonlijke ontwikkeling. Je kunt een side hustle bijvoorbeeld gebruiken om nieuwe kennis en ervaringen op te doen. En om nieuwe skills onder te knie te krijgen. Om een voorbeeld te noemen: iemand die al heel lang fotografeert als hobby, zou een cursus kunnen gaan doen om hier beter in te worden. Deze kennis en skills kunnen vervolgens ingezet worden om van fotografie een side hustle te maken.
Welke side hustles zijn er?
Er zijn tal van side hustles te bedenken. Je kunt beginnen bij simpele dingen als mysteryshoppen en enquêtes invullen, maar er zijn ontelbaar veel opties te bedenken. Denk aan een kap- of nagelsalon aan huis, een hondenuitlaatservice, kleding verstellen, taarten maken op bestelling, een poetsadres nemen, fietsen repareren, meubels kopen, opknappen en weer doorverkopen, enzovoorts. De mogelijkheden zijn vrijwel oneindig.
Het mooiste is als je met één ding meerdere vormen van inkomen kunt bedenken. Om het voorbeeld van de fotograaf nog even aan te houden: een fotograaf kan foto’s maken van mensen, in een studio, in de natuur of op feestjes, hij kan zelfgemaakte foto’s verkopen op stockwebsites en als je echt een goede fotograaf bent, kun je anderen leren hoe zij betere foto’s kunnen maken. Dit kan dan weer door lessen te geven op locatie, of door en online cursus te maken of een boek te schrijven. Er zijn dus verschillende verdienmodellen mogelijk met deze ene hobby, en die veelzijdigheid maakt een side hustle extra leuk!
Hoe vind je een side hustle die bij je past?
Sommige mensen weten precies wat ze als sidehustle kunnen gaan doen. Ze hebben al een hobby waar makkelijk geld mee te verdienen valt bijvoorbeeld. Of een bouwvakker of kapster die wat bijverdient in zijn of haar vrije tijd, dat zijn voor de hand liggende side hustles.
Maar niet voor iedereen is het zo makkelijk om iets te vinden wat passend is. In het programma van Geldkwebbel, ga je samen met haar en anderen aan de slag om jouw ideale side hustle op te starten. Sandra van Ik Ben Jan Modaal heeft dan weer een heel programma waarin alle handvatten worden gegeven om die side hustle ook daadwerkelijk uit te voeren. Zij leert je bijvoorbeeld hoe je een website bouwt en hoe je een webwinkel in elkaar zet.
Side hustles en de Belastingdienst
Veel mensen denken dat je over bijverdiensten extra veel belasting moet betalen. Dit klopt niet. Je moet wel al je inkomsten opgeven aan de Belastingdienst, dus ook de inkomsten die je uit je side hustle haalt. Als je geen ondernemer bent kun je die gewoon opgeven als ‘inkomen uit overig werk’, bij je jaarlijkse belastingaangifte.
Je volledige inkomen komt als het ware op één hoop, en die wordt over de verschillende belastingschijven verdeeld. Over het grootste gedeelte betaal je hetzelfde tarief, dus de kans is groot dat jij over je bijverdiensten hetzelfde percentage aan belasting moet betalen dan over je normale inkomen. Het enige verschil is dat je maar één keer gebruik mag maken van de arbeidskorting en de algemene heffingskorting, en deze worden vaak al in je salaris uit loondienst verrekend, waardoor het lijkt alsof je over je extra inkomsten meer belasting moet betalen, maar dat is dus niet het geval.
Deze blogs vind je vast ook interessant
In deze potjes verdien ik extra inkomen
Lucratief: een deel van je huis via Airbnb verhuren
Creëer extra inkomsten met deze apps
Direct starten: beleggen met kleine bedragen
Disclaimer
In dit artikel worden affiliatelinks gebruikt waardoor Financequeen mogelijk een vergoeding ontvangt.
Wil je meer Financequeen?
Volg Financequeen op Instagram, Facebook of Pinterest.
Word lid van de online community van Financequeen of schrijf je in voor de nieuwsbrief.
Over Lydia
Lydia is makelaar van beroep en heeft twee jonge kinderen. Daarnaast werkt zij als tekstschrijver en belegt zij samen met haar man in vastgoed, ETF’s en aandelen met als doel het behalen van financiële vrijheid. Ze heeft dus een passie voor financiën en voor vastgoed, en ze deelt haar kennis graag met anderen! De andere blogs van Lydia vind je hier.