Spaarrente vergelijken loont; dit is waar je op moet letten

Je kunt je spaargeld natuurlijk klakkeloos op je spaarrekening bij je vaste bank laten staan, maar de kans is groot dat je hier niet de hoogste rente ontvangt. Het is een slimme zet om de spaarrentes te vergelijken en de verschillende opties te onderzoeken om het meeste uit je spaargeld te halen. We vertellen je graag waar je op moet letten bij het vergelijken van spaarrekeningen en spaarrentes om een weloverwogen beslissing te nemen en het meeste uit je geld te kunnen halen.

Vrij opneembaar of deposito?

Bij het kiezen tussen verschillende spaarrekeningen en het vergelijken van spaarrentes heb je de keuze tussen een vrij opneembare spaarrekening en een deposito. Er zijn hierbij een aantal belangrijke overwegingen om te maken. Vrij opneembare spaarrekeningen bieden de flexibiliteit om op elk gewenst moment je geld weer op te nemen, zonder extra kosten. Hoewel dit natuurlijk heel fijn is, gaan deze rekeningen vaak gepaard met lagere rentetarieven.

Aan de andere kant belonen deposito’s je met hogere rentetarieven, maar dan is het wel een voorwaarde dat je je geld gedurende een vooraf bepaalde periode vastzet. Je kunt je geld dan dus niet tussendoor opnemen als je het toch ergens voor nodig hebt. Wil je je geld toch opnemen, dan betaal je hier een boete voor.
Ook kan het gebeuren dat de spaarrente stijgt en je uiteindelijk op een depositospaarrekening een lagere rente ontvangt dan op een vrij opneembare spaarrekening. Zet je geld daarom niet zomaar voor een zeer lange tijd vast.

Welke van deze twee opties voor jou het meest interessant is hangt dus helemaal af van je spaardoel, hoeveel geld je kunt missen en vooral hoe lang je je geld kunt missen.

Sparen in eigen land of in het buitenland?

Buitenlandse banken kunnen soms verleidelijk hogere rentetarieven bieden dan binnenlandse banken. Voorzichtigheid is natuurlijk wel geboden. Zorg ervoor dat deze banken onder een depositogarantiestelsel vallen volgens Europese richtlijnen. Dit stelsel garandeert dat je spaargeld tot een bepaald bedrag wordt terugbetaald in geval van een bankfaillissement. Want een hoge rente is leuk, maar het waarborgen van de betrouwbaarheid van de bank en de bescherming van je geld is natuurlijk het belangrijkste.

NL Savings 1030x250

Overige voorwaarden en mogelijkheden

Naast de rentetarieven zijn er natuurlijk ook andere voorwaarden en mogelijkheden om te overwegen bij het kiezen van een spaarrekening. Sommige banken bieden de mogelijkheid om verschillende ‘potjes’ aan te maken binnen je spaarrekening, waardoor je gericht kunt sparen voor specifieke doelen, zoals een vakantie of een nieuwe auto. Anderen banken hanteren limieten voor het aantal opnames per maand of hanteren maximale opnamebedragen of een minimale inleg. Dit soort voorwaarden kunnen soms zwaarder tellen dan de hogere rente die banken kunnen bieden.
Bunq geeft bijvoorbeeld de hoogste spaarrente onder het Nederlands depositogarantiestelsel, maar daar mag je maar twee keer per maand geld van opnemen. Voor veel mensen zal dat geen probleem zijn, maar het is wel goed om je te realiseren natuurlijk.

Sparen bij beleggingspartijen

Een opmerkelijke trend is het sparen bij beleggingspartijen die aantrekkelijke rentetarieven bieden op niet-belegde tegoeden. Bedrijven zoals Trade Republic bieden bijvoorbeeld rente op geld dat op hun rekeningen wordt gehouden, dus geld dat (nog) niet belegd hebt. Dit kan een hele interessante optie zijn voor mensen die op zoek zijn naar hogere rendementen op hun spaargeld. Voor deze optie geldt echter wel dat je goed op de hoogte bent van de geldende voorwaarden en checkt of je geld veilig staat bij dit soort partijen. Trade Republic maakt gebruik van een Europese bank die valt onder een depositogarantiestelsel bijvoorbeeld. In deze blog lees je precies hoe sparen bij Trade Republic werkt.

Vraag hulp indien nodig

Er zijn dus verschillende opties om te sparen en het vergelijken van deze opties en de bijbehorende spaarrentes loont echt. Het kan echter wel verstandig zijn om te overleggen met een financieel coach over het nemen van beslissingen over je spaargeld, zeker als het om grote bedragen gaat. Een financieel coach kan je helpen om de juiste verdeling van jouw vermogen te bepalen. Bijvoorbeeld door een deel te beleggen, een deel van je geld vast te zetten op een spaardeposito en een deel op een vrij opneembare spaarrekening te zetten.
Het is niet in z’n algemeenheid te zeggen hoe je je geld het beste kunt verdelen omdat dit afhangt van jouw wensen en persoonlijke situatie.

Disclaimer

Dit artikel bevat affiliatelinks waardoor Financequeen mogelijk een vergoeding ontvangt als jij op die link klikt. Uiteraard heb jij hier geen nadeel van.

Deze blogs vind je vast ook interessant

Alle blogs over sparen vind je hier
Stappenplan om meer geld te sparen
Direct starten: beleggen met kleine bedragen
Leer je kind sparen met deze tips

Over Lydia

Lydia is makelaar van beroep en heeft twee jonge kinderen. Daarnaast werkt zij als tekstschrijver en belegt zij samen met haar man in vastgoed, ETF’s en aandelen met als doel het behalen van financiële vrijheid. Ze heeft dus een passie voor financiën en voor vastgoed, en ze deelt haar kennis graag met anderen! De andere blogs van Lydia vind je hier.

Wil je meer Financequeen of Financequeen supporten?

Vind je Financequeen leuk en wil je ons op eenvoudige wijze supporten? De blogs bevatten geregeld affiliatelinks. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvangt Financequeen een kleine commissie. Uiteraard heb jij hier geen nadeel van. Ook kun je onze partnerlink gebruiken als je iets bij bol.com wilt bestellen. Alvast heel erg dank hiervoor!

Volg Financequeen op Instagram, Facebook of Pinterest.
Word lid van de online community van Financequeen of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Hi, ik ben Sabine

Ik ben van jongs af aan gefascineerd door persoonlijke financiën. Hoe kun je slimmer met je geld omgaan en waarom maken mensen bepaalde keuzes zijn vragen die me altijd blijven interesseren. Toen ik bij ING ging werken leerde ik alle theorie over sparen, beleggen, hypotheken en verzekeren. En kon ik de hele dag met klanten over mijn favoriete onderwerp praten; FINANCIEN!

Op financequeen.nl geef ik inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Ook deel ik daar mijn ontdekkingstocht naar simpele manieren om je leven duurzamer in te richten. Dus niet; je mag nooit meer vliegen, maar wel; is er een alternatief voor het kopen van een nieuw product of kun je een duurzamere keuze maken? Het mooie is dat dat vaak hand in hand blijkt te gaan met geld besparen.

Volg Finance Queen

Finance Queen

Het platform met inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Privacy statement
Disclaimer
Favorieten

Bedrijfsgegevens Financequeen.nl

Jan de Beijerhof 28
1191 EP Ouderkerk aan de Amstel
sabine@financequeen.nl
Kvk-nummer: 81113544

Volg Finance Queen