Sparen bij BUNQ of Trade Republic; wat levert meer rente op?

BUNQ en Trade Republic zijn twee partijen met een gunstige spaarrente. Omdat de frequentie van het uitkeren van de rente en de hoogte van de rente van elkaar verschillen stellen mensen mij geregeld de vraag: ‘Is het gunstiger om bij BUNQ of bij Trade Republic te sparen?’. Op die vraag lees je hier het antwoord.

BUNQ

BUNQ is een fintech-onderneming die internationaal opereert en een Nederlandse bankvergunning heeft. Dit betekent dat, bij een eventueel faillissement van BUNQ, de Nederlandsche Bank garant staat tot 100.000 euro per rekeninghouder.
BUNQ vergoedt 2,46% rente op jaarbasis. Omdat de rente per week uitgekeerd wordt, 2,46%/52 weken, ontvang je uiteindelijk meer rente dan 2,46%. Over de uitgekeerde rente van week 1 maak je namelijk nog 51 weken rendement. Er is dus sprake van rente-op-rente.

NL Savings 728x90

Hoeveel rente ontvang je precies bij BUNQ?

In deze blog beschreef ik het verschil tussen de nominale en effectieve rente. Bij BUNQ is de nominale rente 2,46%. Zoals gezegd is de effectieve rente hoger omdat je rente-op-rente ontvangt.

Voor de geïnteresseerden; dit is de rekensom om van de nominale rente de effectieve rente te berekenen:

(1+0,0246/52)^52-1

De 0,0246 staat voor de rente van BUNQ en de 52 voor het deel van het jaar. Als je de formule wil gebruiken voor een partij die de rente per maand betaalt vervang je 52 door 12.

Tot zover dit wiskundige intermezzo. De uitkomst van deze som is het belangrijkst:

De effectieve rente bij BUNQ is 2,49% per jaar.

Trade Republic

Trade Republic is anders ingericht dan BUNQ. Het is in principe een beleggingspartij. Beleggers parkeren vaak geld bij hun broker om snel te kunnen handelen als zich een kans voordoet. Dit geld staat op een zogenaamde cashrekening.
Trade Republic vergoedt 3,75% rente over een saldo tot 50.000 euro. Flink meer dus dan de meeste banken.

Het geld wordt gestald bij Citibank, onder Iers depositogarantiestelsel, of bij Deutsche Bank, onder het Duitse depositogarantiestelsel. De Nederlandse belastingdienst ziet dit geld als spaargeld waardoor je niet bang hoeft te zijn voor een eventueel hoger percentage vermogensbelasting. Ook heffen beide banken geen bronbelasting.

Banner 728x90

Conclusie

Als je puur naar rente kijkt steekt Trade Republic met kop en schouders boven BUNQ uit. Veel mensen vinden het een prettig idee dat BUNQ onder het Nederlands depositogarantiestelsel valt en kiezen daarom voor BUNQ.
Zelf spaar ik liever bij Distingo Bank en Trade Republic in verband met de hogere rente én het gebruiksgemak. Veel mensen kunnen prima uit de voeten met BUNQ, maar voor mij werkt het niet overzichtelijk.

Disclaimer

Dit artikel bevat affiliatelinks. Dit betekent dat Financequeen mogelijk een vergoeding ontvangt als jij op een link klikt. Uiteraard heb jij hier geen nadeel van.

Hi, ik ben Sabine

Ik ben van jongs af aan gefascineerd door persoonlijke financiën. Hoe kun je slimmer met je geld omgaan en waarom maken mensen bepaalde keuzes zijn vragen die me altijd blijven interesseren. Toen ik bij ING ging werken leerde ik alle theorie over sparen, beleggen, hypotheken en verzekeren. En kon ik de hele dag met klanten over mijn favoriete onderwerp praten; FINANCIEN!

Op financequeen.nl geef ik inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Ook deel ik daar mijn ontdekkingstocht naar simpele manieren om je leven duurzamer in te richten. Dus niet; je mag nooit meer vliegen, maar wel; is er een alternatief voor het kopen van een nieuw product of kun je een duurzamere keuze maken? Het mooie is dat dat vaak hand in hand blijkt te gaan met geld besparen.

Volg Finance Queen

Gratis inpaklijst
Gratis inpaklijst
Wil je meer Financequeen?

Volg Financequeen op Instagram, Facebook of Pinterest.
Word lid van de online community van Financequeen of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Finance Queen

Het platform met inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Privacy statement
Disclaimer
Favorieten

Bedrijfsgegevens Financequeen.nl

Jan de Beijerhof 28
1191 EP Ouderkerk aan de Amstel
sabine@financequeen.nl
Kvk-nummer: 81113544

Volg Finance Queen