Als je in het buitenland spaart en rente ontvangt over dat spaargeld kun je te maken krijgen met bronbelasting. Dit is nog geen reden om niet in het buitenland te gaan sparen, maar het is wel goed om je bewust te zijn van het feit dat je bronbelasting moet betalen en hoeveel dat dan is. Veel mensen weten niet wat bronbelasting precies is en hoe het werkt, daarom leggen wij het je vandaag uit.
Wat is bronbelasting?
Bronbelasting is de belasting die je betaalt over rente, royalty’s of dividend dat je uit een ander land hebt ontvangen. Deze bronbelasting wordt in de meeste gevallen ingehouden door de betreffende bank in het buitenland. De hoogte van de bronbelasting verschilt per land. Naast de bronbelasting moet je in Nederland ook gewoon vermogensbelasting betalen over je totale vermogen, dus ook over spaargeld in het buitenland.
Dubbele belasting over spaargeld in het buitenland
Als je vermogensbelasting moet betalen in Nederland en het land waarin je spaart heft ook nog eens bronbelasting over jouw spaargeld, dan betaal je dus dubbel belasting. Dat is ook weer niet de bedoeling. Dus heeft de Nederlandse overheid belastingverdragen gesloten met verschillende landen. Hierdoor kan het zijn dat je in aanmerking komt voor verlaging of vrijstelling van bronbelasting. Je dient dan een verklaring van bronheffing aan te vragen in het land waarin je spaart. Hiermee kun je in Nederland aantonen dat je in het buitenland al belasting hebt betaald. Deze belasting wordt dan door de Belastingdienst verrekend met de belasting die je in Nederland moet betalen.
Voor een duidelijk overzicht volgen in de tabel hieronder de tarieven van bronbelasting per land. Ook kun je in deze tabel zien of Nederland een verdrag heeft gesloten met het betreffende land en wat het effect daarvan is op de bronbelasting die je moet betalen.
Is sparen in het buitenland de moeite waard?
Het kan zeker de moeite waard zijn om te sparen in het buitenland. De rentes liggen vaak hoger dan bij Nederlandse banken.
Als je spaargeld hebt in een land waar geen bronbelasting geheven wordt hoef je je daar sowieso niet mee bezig te houden.
Dit kan van invloed zijn op je keuze als je geld in het buitenland zou willen stallen, bijvoorbeeld in verband met een hogere rente op je spaargeld in het buitenland. Er zijn namelijk landen waar je een aanzienlijk hogere spaarrente ontvangt op je spaargeld dan in Nederland. Sparen in het buitenland kan dan ook nog steeds aantrekkelijk zijn, zeker als er geen bronbelasting geheven wordt of als je recht hebt op vrijstelling daarvan.
Veilig sparen in het buitenland
Sommige mensen zijn een beetje huiverig om te gaan sparen in het buitenland, ondanks de aantrekkelijke rente die er in sommige landen geboden wordt. Sparen in het buitenland kan wat meer risico met zich meebrengen dan sparen in Nederland, maar dat hoeft niet. Veel landen kennen namelijk, net zoals Nederland, een depositogarantiestelsel. Dit geldt sowieso voor alle EU-landen en IJsland, Noorwegen en Liechtenstein. Binnen deze landen is je spaargeld tot 100.000 euro per rekeninghouder verzekerd in het geval de bank failliet gaat. Ook andere landen kunnen beschikken over een depositogarantiestelsel. Het verzekerde bedrag kan dan wel per land verschillen.
Bovendien zijn de regels voor Europese landen fors aangescherpt. Zo hebben banken een gezamenlijk fonds opgezet met een gigantische hoeveelheid kapitaal waar uit geput kan worden bij een eventueel faillissement.
Deze blogs vind je vast ook interessant
Dit is waarom indexbeleggen meestal meer oplevert dan actief beleggen
Zo scoorde ik 125 euro bonus en ook nog rendement!
25 manieren om vandaag nog geld te besparen
Dit zijn de voordelen van beleggen op de lange termijn
Disclaimer
In dit artikel worden affiliatelinks gebruikt waarvoor Financequeen mogelijk een vergoeding ontvangt.
Wil je meer Financequeen?
Volg Financequeen op Instagram, Facebook of Pinterest.
Word lid van de online community van Financequeen of schrijf je in voor de nieuwsbrief.
Over Lydia
Lydia is makelaar van beroep en heeft twee jonge kinderen. Daarnaast werkt zij als tekstschrijver en belegt zij samen met haar man in vastgoed, ETF’s en aandelen met als doel het behalen van financiële vrijheid. Ze heeft dus een passie voor financiën en voor vastgoed, en ze deelt haar kennis graag met anderen! De andere blogs van Lydia vind je hier.