Stappenplan om meer geld te sparen

Vraag jij je aan het einde van de maand ook weleens af waar je geld gebleven is? Je bent zeker niet de enige! Hoog tijd voor een stappenplan om (meer) geld te kunnen sparen!

Het begint met overzicht

De allerbeste manier om meer geld over te houden is door overzicht te creëren. Zet op een rijtje wat je inkomsten en uitgaven zijn. Dat kan gewoon op papier of in deze excelsheets.
Door dit eens per maand te doen zie je snel verschillen tussen de ene maand en de andere. Zo kun je makkelijk de oorzaak achterhalen van de duurdere boodschappen of kleine uitgaven onderweg die toch flink aantikten.
Kleine uitgaven verminderen zijn, samen met het verlagen van je vaste lasten, waarschijnlijk de sleutel tot succes. Door je uitgaven bij te houden valt je heel snel op dat je meer uitgeeft aan boodschappen of bij de Action dan je eigenlijk wil. Of dat je niet snel meer weet wat je bij bol.com besteld hebt als je je uitgaven op een rijtje zet. Als je het na zo’n korte tijd al niet meer weet is het de vraag hoe relevant deze uitgave was. Een vraag die alleen jijzelf kunt beantwoorden natuurlijk!

Welke uitgaven vind jij belangrijk?

Je kunt online allerlei budgetten vinden voor bijvoorbeeld boodschappen of kleding. Ik heb daar zelf iets minder mee, omdat het hel erg gemiddeld is. En grote kans dat jij niet heel erg gemiddeld bent. Misschien ben je een enorme foodie en geef je een half maandsalaris uit aan eten en drinken. Of vind je uiterlijke verzorging en kleding superbelangrijk.
Klein detail; je móet wel keuzes maken, je kunt niet alles belangrijk vinden en aan het einde van de maand een tekort hebben.

Kijk waar je kunt schrappen

Mijn favoriete manier om te besparen zijn de vaste lasten. Check elk jaar je zorgverzekering, stap over van energieleverancier en bel je internetprovider om te vragen om korting. Vraag je ook af welke abonnementen nog belangrijk zijn voor jou.
Vraag een offerte voor je verzekeringen aan bij een adviseur die er echt voor je is én waardoor je waarschijnlijk flink op je verzekeringen kunt besparen.
Als je bespaart op je vaste lasten komt die besparing elke maand opnieuw terug. Als je het bespaarde bedrag automatisch overboekt naar je spaarrekening of beleggingsrekening groeit jouw saldo automatisch!

Wat zijn jouw wensen?

Ben jij helemaal tevreden met jouw financiële leven? Of kom je geld tekort om die speciale reis te maken? Om voldoende buffer te hebben? Om geld bij te leggen voor je pensioen? Het is superbelangrijk om te checken hoeveel pensioen jij opbouwt. Hoogstwaarschijnlijk is het niet voldoende, omdat dat voor vrijwel niemand in Nederland geldt. Het bespaarde geld kun je dan ook automatisch inleggen op een pensioenrekening.

Met de kaasschaaf er overheen

Als je je wensen helder hebt en je heb geschrapt in je vaste lasten kun je kijken welke overige uitgaven je doet. Vraag je bij dat soort uitgaven af of je ze überhaupt wel zou moeten of willen doen. Misschien kun je ze minder vaak doen of vervangen door een goedkopere optie.
Neem als voorbeeld boodschappen; een fles cola kun je helemaal achterwege laten, het minder vaak kopen of een goedkoper merk kopen of op de aanbiedingen letten. Net als koffie of water onderweg; je kunt het schrappen, verminderen of vervangen door drankjes die je van huis meeneemt.

Wat doe je het met bespaarde geld?

Als je geld overhoudt kun je er verschillende dingen mee doen, afhankelijk van je doelen. Voor doelen voor de korte termijn kun je het beste sparen. Denk aan je buffer, de volgende vakantie of onderhoud van je woning.
Gaat het om dingen die pas op de langere termijn spelen; de studie van je kind, aflossing van je hypotheek of bijspijkeren van je pensioen? Dan is beleggen zeker het overwegen waard! Alle blogs over beleggen die eerder op deze site verschenen vind je hier.

banner 600x150

Welke spaarrekening kies je?

Ik vind het belangrijk dat een spaarrekening een hoge rente geeft. Er kan zomaar één tot twee procent verschil zitten tussen een grootbank en een aparte internetspaarrekening. Daardoor laat je geld liggen en dat is echt zonde!
Zelf heb ik een spaarrekening bij Renault Bank omdat de rente hoog is en het voldoet aan alle eisen die ik aan een buitenlandse spaarrekening stel. Hoe dat precies zit lees je in deze blog.
Wil je niet sparen bij een buitenlandse partij, dan is BUNQ een goede optie vanwege hun hoge rente.

Laat je geld in ieder geval niet klakkeloos op een spaarrekening met lage rente staan!

Deze blogs vind je vast ook interessant

Dit is waarom indexbeleggen meestal meer oplevert dan actief beleggen
Besparen op je mobiele telefoon
10 tips om te besparen op boodschappen
Niet getrouwde ouders opgelet!

Disclaimer

Dit artikel kan affiliatelinks bevatten waarvoor Financequeen mogelijk een vergoeding ontvangt. Uiteraard heb jij hier geen nadeel van.

Hi, ik ben Sabine

Ik ben van jongs af aan gefascineerd door persoonlijke financiën. Hoe kun je slimmer met je geld omgaan en waarom maken mensen bepaalde keuzes zijn vragen die me altijd blijven interesseren. Toen ik bij ING ging werken leerde ik alle theorie over sparen, beleggen, hypotheken en verzekeren. En kon ik de hele dag met klanten over mijn favoriete onderwerp praten; FINANCIEN!

Op financequeen.nl geef ik inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Ook deel ik daar mijn ontdekkingstocht naar simpele manieren om je leven duurzamer in te richten. Dus niet; je mag nooit meer vliegen, maar wel; is er een alternatief voor het kopen van een nieuw product of kun je een duurzamere keuze maken? Het mooie is dat dat vaak hand in hand blijkt te gaan met geld besparen.

Volg Finance Queen

Gratis inpaklijst
Gratis inpaklijst
Wil je meer Financequeen?

Volg Financequeen op Instagram, Facebook of Pinterest.
Word lid van de online community van Financequeen of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Finance Queen

Het platform met inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Privacy statement
Disclaimer
Favorieten

Bedrijfsgegevens Financequeen.nl

Jan de Beijerhof 28
1191 EP Ouderkerk aan de Amstel
sabine@financequeen.nl
Kvk-nummer: 81113544

Volg Finance Queen