Verspil minder en bespaar geld

Wist je dat we in Nederland per persoon gemiddeld 33 kilo goed voedsel per jaar weggooien? Dat heeft een waarde van zo’n 140 euro. Een gezin met twee kinderen kiepert dus gemiddeld 560 euro per jaar in de kliko. Daarin is de 65 liter drinken per persoon nog niet eens meegenomen.
Dat kan beter, daarom zetten wij een serie tips op een rij zodat je niet alleen veel geld bespaart, maar ook bijdraagt aan minder voedselverspilling.

Bewaar slim

Er zijn veel manieren die je kunt toepassen om te voorkomen dat voedsel bederft. Je vindt de tips hieronder op een rij.

Organiseer je voorraad

Bedenk een systeem dat jou helpt je voorraad goed in beeld te hebben. Koop je een nieuw product, zet het dan achteraan zodat je producten die korter houdbaar zijn eerst opmaakt.
Markeer in je koelkast producten die snel op moeten. Dat kan met tape waar je op schrijft ‘eerst op’ of je maakt een bakje met ‘eat me first’. Dat scheelt heel veel vergeten voedingsproducten die anders in de gft-bak zouden belanden.
Zorg ook dat je aangebroken etenswaren en restjes als eerste opmaakt.
Tot slot kun je ervoor zorgen dat je flexibel omgaat met je voorraad. Zorg dat je voldoende houdbare producten als pasta en rijst in huis hebt en vul dit aan met zaken in de vriezer. Daarbij kun je denken aan diepvriesgroente, maar ook aan kleine restjes die je eerder invroor en kan toevoegen aan een maaltijd als je net niet voldoende hebt.

Koel op de juiste manier

Stel de koelkast in op 4 graden, dat is de optimale temperatuur om bederf te voorkomen.
Zet producten die je gebruikt zo snel mogelijk terug in de koelkast. Zorg ook dat je alleen producten in de koelkast bewaart die daar geschikt voor zijn. Er zijn namelijk groente- en fruitsoorten die last hebben van koudebederf.
Bewaar restjes in een afgesloten bakje in de koelkast. Dat is zeker twee dagen prima eetbaar voor lunch of andere warme maaltijd. Ideeën voor recepten met restjes vind je hier.

Vergelijk je Rijk banner

Eten kopen op maat

Het voorkomen van voedselverspilling begint natuurlijk al met het doen van boodschappen en het plannen hiervan. Met deze tips voorkom je dat je onnodige producten in huis haalt.

Planning

Check eerst wat je in huis hebt en maak vervolgens een boodschappenlijstje. Scheelt je natuurlijk verspilling, maar ook simpelweg ruimte in huis.
Let hierbij op de houdbaarheidsdatum en maak verse producten op tijd op.
Hoewel het heel goed is om één keer per week boodschappen te doen in plaats van elke dag, is het met verse producten een uitdaging. Je kunt eventueel halverwege de week nog een keer teruggaan om wat verse producten aan te vullen. Of denk goed na over je maaltijden. Voorgesneden groenten redden het geen week, maar een bloemkool of doperwten uit de diepvries natuurlijk wel.

In de supermarkt

Ben je bewust van de verleidingen van aanbiedingen. Dat geldt natuurlijk in het algemeen, maar zeker als het om verse producten gaat. Probeer goed in te schatten of je de producten op tijd kunt consumeren.
Hetzelfde geldt voor voordeelverpakkingen. Ja, voordeelverpakkingen zijn meestal voordeliger, maar dan moet je ze natuurlijk wel op tijd opmaken.
Vervoer je boodschappen voorzichtig. Kwetsbare etenswaren kunnen beschadigingen en dat veroorzaakt bederf.
Een echte pro neemt een koeltas mee voor gekoelde en diepvriesproducten.

Koken op maat

Kook niet teveel om te voorkomen dat je een kwart van het gekookte weg moet gooien.
Je meet de juiste porties bijvoorbeeld met een kopje, mok, weegschaal of maatbeker. Bedenk ook of je met grote of kleine eters te maken hebt. Als je twijfelt of je genoeg hebt kun je iets extra’s maken van iets dat je kunt bewaren en later in een maaltijd kunt gebruiken.

Conclusie

We zijn niet perfect en hoeven dat ook niet te zijn. Maar alle kleine beetjes helpen. Kijk dus wat bij jou(w situatie) past. Het goede nieuws is dat we in 2015 nog 43,3 kilo per persoon verspilden. Dat is inmiddels teruggelopen tot 33 kilo. Het streven is om dit terug te brengen tot 21,6 miljoen kilo in 2030.
Het is deze week ‘Verspillingsvrije week’, een initiatief van het Voedingscentrum en meer dan 150 andere organisaties. Ook supermarkten besteden hier deze week extra aandacht aan. Houd dus je ogen en oren open voor meer tips! Goed voor de planeet en je portemonnee.

Dit artikel is geschreven op eigen initiatief.

Deze blogs vind je vast ook interessant

Enquêtewebsites, welke zijn goed?
12 manieren om duurzaam te besparen
Waarom je zou moeten beleggen voor de studie van je kind
Zo scoorde ik 125 euro bonus en ook nog rendement!

Disclaimer

In dit artikel worden mogelijk affiliatelinks gebruikt waarvoor Financequeen mogelijk een vergoeding ontvangt.

Wil je meer Financequeen?

Volg Financequeen op Instagram, Tiktok of Facebook.
Word lid van de online community van Financequeen of schrijf je in voor de nieuwsbrief.




Hi, ik ben Sabine

Ik ben van jongs af aan gefascineerd door persoonlijke financiën. Hoe kun je slimmer met je geld omgaan en waarom maken mensen bepaalde keuzes zijn vragen die me altijd blijven interesseren. Toen ik bij ING ging werken leerde ik alle theorie over sparen, beleggen, hypotheken en verzekeren. En kon ik de hele dag met klanten over mijn favoriete onderwerp praten; FINANCIEN!

Op financequeen.nl geef ik inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Ook deel ik daar mijn ontdekkingstocht naar simpele manieren om je leven duurzamer in te richten. Dus niet; je mag nooit meer vliegen, maar wel; is er een alternatief voor het kopen van een nieuw product of kun je een duurzamere keuze maken? Het mooie is dat dat vaak hand in hand blijkt te gaan met geld besparen.

Volg Finance Queen

Gratis inpaklijst
Gratis inpaklijst




Finance Queen

Het platform met inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Privacy statement
Disclaimer
Favorieten

Bedrijfsgegevens Financequeen.nl

Jan de Beijerhof 28
1191 EP Ouderkerk aan de Amstel
sabine@financequeen.nl
Kvk-nummer: 81113544

Volg Finance Queen