Het voorjaar komt eraan en dat is een perfect moment om even flink orde op zaken te stellen. Alles lekker schoon, opgeruimd en op orde! Wist je dat goed opruimen/ opgeruimd blijven je veel geld kan opleveren?
Je weet wat je hebt
Als je teveel spullen hebt weet je op enig moment niet meer wat je nou wel of niet hebt óf je kunt het simpelweg niet vinden omdat een systeem ontbreekt. Je zal niet de eerste zijn die iets koopt dat je later al lang in huis blijkt te hebben. Superzonde natuurlijk!
Bewaar daarom niet krampachtig alles wat je bezit, maar ruim lekker op! Voor sommige dingen betekent dat weggooien, maar hopelijk kun je veel spullen nog verkopen of een tweede leven geven via een kringloopwinkel.
Het geeft ruimte in je hoofd
Zelf heb ik een haat-liefde-verhouding met het minimalisme; ik moet er niet aan denken om met heel weinig spullen te leven. Tegelijk ben ik me er ontzettend van bewust hoeveel gedoe spullen opleveren. Je moet ze schoonmaken, onderhouden en opruimen; ze vragen simpelweg energie en aandacht.
Als ik minder spullen heb, kasten niet uitpuilen en ik spullen snel terug kan vinden geeft dat ruimte in mijn hoofd. Iets met dat vreselijke cliché ‘een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd’.
Het levert geld op
Opruimen kan je flink geld opleveren omdat veel spullen nog van waarde zijn. Je kunt veel verkopen via Marktplaats, Vinted, lokale Facebookgroepen en op de rommelmarkt. Heb je daar geen zin in? Dan zijn er nog manieren om de verkoop uit handen te geven; Boekenbalie koopt boeken in en Sellpy verkoopt jouw kleding. Natuurlijk is jouw opbrengst dan lager, maar het scheelt wel gedoe!
Zou je je spullen wel zelf willen verkopen, maar zoek je nog motivatie? Realiseer je dan dat veel kleine bedragen flink aan kunnen tikken. Stel een leuk doel, eventueel samen met je kinderen. Zet de inkomsten van je verkopen opzij en spaar voor een dagje zwemparadijs, een trampoline in de tuin, een weekend weg of een storting voor je pensioen.
Als je veel spullen tegelijk te koop zet gaat het extra hard. Mensen kopen meerdere dingen tegelijk en je kunt het versturen van pakketjes bundelen, dat scheelt weer tijd.
Zo houd je je huis georganiseerd
Natuurlijk kan het opruimen van je huis een hele klus zijn. Houd daarom vooral het eindresultaat in zicht! Met deze tips houd je je huis opgeruimd.
Doe niet alles tegelijk
Je hele huis opruimen is waarschijnlijk een monsterklus. Begin gewoon met de ruimte waar je je het meest aan stoort. Uitpuilende keukenkastjes of een rommelige kledingkast. Als je zoiets op orde brengt word je daar elke dag voor beloond.
Enne.. ook overbodige keukenitems kun je prima verkopen! Van notenkraker tot appelboor.
Maak drie bakken
Als je flink gaat opruimen kun je drie bakken gebruiken. Bak één is voor de spullen die weer terug moeten op de plek waar je ze vandaan haalde. Bak twee is voor spullen die elders in huis opgeborgen moeten worden en bak drie is voor spullen die weg kunnen. Of dat nou verkopen, weggeven of weggooien is- dat komt later wel. Eerst opruimen en weer netjes maken. Daarna ga je met bak drie aan de slag.
Zorg dat je je spullen goed kunt opbergen
Als je opruimt en de spullen niet georganiseerd in de kast zet, is het binnen no time weer een rotzooi. Neem dus even de tijd om de boel te organiseren. Gebruik bakjes of zakjes om kleine spullen te sorteren. Je hoeft niet meteen naar de winkel te rennen om hele opbergsystemen aan te schaffen. Kijk eerst eens hoe ver je komt met spullen die je al in huis hebt.
Gebruik verticale ruimte
Meestal bergen we spullen horizontaal op, maar soms werkt verticaal veel beter. Spelletjes bijvoorbeeld; zet die op de zijkant (eventueel met een elastiek er omheen) en je kunt ze veel overzichtelijker opbergen!
Gooi weg wat niet meer werkt
Als spullen kapot zijn; doe ze dan weg. Als je van plan bent het nog te repareren vraag je dan af hoe realistisch dat is. Als je dat al twee jaar van plan bent ga dan eerlijk met jezelf in gesprek om te bepalen of je dit de komende tijd wél gaat repareren.
Zorg ervoor dat je minder spullen in huis haalt
Ik ben me er steeds bewuster van welke spullen ik wel en niet in huis haal. Ik ben niet alleen strenger richting mijn dochter, die het liefst elke dag bergen rotzooi mee naar huis neemt. Ook zeg ik veel vaker nee tegen gratis spullen. Je hoeft geen foldertjes, tasjes en pennen aan te pakken. Zelf ben ik een sucker voor notitieboekjes en toilettassen. Omdat ik dat weet van mezelf spreek ik mezelf op zo’n moment streng toe. Hoeveel notitieboekjes kan een mens verstouwen?! Maak eerst maar eens op wat je al in huis hebt. Is nog duurzamer ook!
Doe een dagelijks opruimrondje
Als je een ruimte opgeruimd hebt wil je dat natuurlijk graag zo houden. Wij proberen dagelijks een opruimrondje te doen door de woonkamer en keuken. Schoolboeken, een zonnebril, sleutels, jassen- met een gezin van vier ligt het binnen no time vol met bende. In een paar minuten tijd is alles weer opgeruimd en hoopt het niet op.
Ik heb er zelf alweer helemaal zin in! Sowieso sta ik met mijn kinderen op Koningsdag op de vrijmarkt. We hebben al een hele voorraad spullen in een kast verzameld en ik kan niet wachten tot die kast weer leeg is!
Disclaimer
Dit artikel bevat affiliatelinks. Dit betekent dat Financequeen mogelijk een vergoeding ontvangt als jij op een link klikt. Uiteraard heb jij hier geen nadeel van.