Voorkom voedselverspilling en bespaar veel geld

Wist je dat we jaarlijks ruim 9% van ons eten weggooien? Dat is ruim 34 kilo per persoon per jaar, dat is even schrikken hè? Wat nog meer schrikken is: alle huishoudens in Nederland verspillen dus samen ruim 590 miljoen kilo voedsel. In deze blog ‘voorkom voedselverspilling en bespaar veel geld’ geef ik je een aantal tips hoe jij voedselverspilling kunt verminderen en hoe je daardoor geld kunt besparen.

Maak gebruik van Too Good To Go

Ken je Too Good To Go al? Supermarkten en restaurants bieden hier het overgebleven voedsel aan voor een lage prijs. Supermarkten hebben namelijk altijd producten over die (bijna) op de datum zijn. Voorheen werd dit allemaal weggegooid, maar nu kunnen wij (de consumenten) dit kopen voor €4,99. De waarde moet minimaal €14,99 zijn; ze rekenen met het originele bedrag, dus niet met de afgeprijsde bedragen. Bij restaurants krijg je maaltijden. In mijn dorp hebben we helaas geen restaurants die hieraan meedoen, anders had ik dit sowieso gekocht! De boxen van de supermarkten heb ik weleens geprobeerd, de ene winkel geeft mooiere boxen dan de andere winkel. Het is een kwestie van uitproberen. Het enige nadeel van zo’n box is dat er producten in kunnen zitten die je niet lust, maar die kun je dan ook weggeven.

Plan je maaltijden

Ik maak iedere week een menu voor de hele week. Dit zorgt ervoor dat je gericht boodschappen kunt doen en niet teveel ingrediënten koopt die je later weer moet weggooien. Dit scheelt je ook nog eens veel geld, want als jij (nog) niet weet wat je moet eten ga je zonder plan naar de supermarkt.

Maak bakjes en vries dit in

Houd je eten over? Dan kun je dit het beste in bakjes bewaren en invriezen. Je voorkomt op deze manier dat je het eten moet weggooien en het is makkelijk om iets in de vriezer te hebben op drukke dagen. Heb jij een keer geen tijd om te koken omdat je kind naar zwemles of een andere sport moet, dan kun je gauw een bakje eten verwarmen. Dit voorkomt indirect ook dat je eten gaat bestellen, dus daar bespaar je ook weer geld op.

Bewaar je eten met Foodhuggers

Wist je dat je je groenten en fruit langer kunt bewaren met Foodhuggers? Dit is iets wat ik sinds kort heb ontdekt. Het zijn siliconen plaatjes die je op je producten vastmaakt als een soort deksel. Foodhuggers zorgen ervoor dat de groenten en fruit 23% meer vocht vasthouden dan wanneer je het in een plastic zakje bewaart of in een stukje aluminiumfolie. Omdat niet ieder product even groot is, kun je de Foodhuggers in verschillende maten kopen. Het is een duurzame oplossing, omdat je het siliconen dekseltje kunt hergebruiken. Goed voor het milieu en goed voor jouw portemonnee.

Leer creatief koken

Voorkom voedselverspilling en bespaar geld door creatief te koken. Als jij restjes van ingrediënten over hebt, kun je deze gebruiken om een nieuw gerecht in elkaar te flansen. Dit is een talent die ik helaas niet bezit, al kun je bijvoorbeeld heel veel ingrediënten kwijt in een lekker gevulde soep. Er bestaan wel websites waar jij je ingrediënten kunt invoeren en daarna krijg je een aantal recepten te zien met deze ingrediënten. Dit kan onder andere op de website van keukenliefde. Je kunt tot maximaal vier ingrediënten invullen en daarna krijg je een aantal recepten ter inspiratie te zien.

Sluit producten vaccuüm af

De Airtender vacuümset sluit zowel voedsel als wijn vacuüm af waardoor het uiteraard langer vers blijft.

Koop houdbare producten via Foodello

Foodello verkoopt houdbare producten die bijna de THT-datum bereikt hebben. Denk aan pindakaas, chocola en augurken. De precieze datum wordt duidelijk vermeld op de website en hoe dichterbij de THT-datum hoe goedkoper het wordt!

Disclaimer

In dit artikel worden affiliatelinks gebruikt. Hiervoor ontvangt Financequeen mogelijk een vergoeding. Uiteraard kost jou dit niks extra.

Tiffany

Ik ben Tiffany, moeder van 2 kids en geld is mijn hobby. Teksten schrijven is één van mijn sidehustles en een grote hobby van mij. Op mijn Instagram account Geldkwebbel deel ik van alles over sidehustles en hoe jij een sidehuste creëert die bij jou past.
De andere blogs die Tiffany voor Financequeen schreef vind je hier.

Hi, ik ben Sabine

Ik ben van jongs af aan gefascineerd door persoonlijke financiën. Hoe kun je slimmer met je geld omgaan en waarom maken mensen bepaalde keuzes zijn vragen die me altijd blijven interesseren. Toen ik bij ING ging werken leerde ik alle theorie over sparen, beleggen, hypotheken en verzekeren. En kon ik de hele dag met klanten over mijn favoriete onderwerp praten; FINANCIEN!

Op financequeen.nl geef ik inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Ook deel ik daar mijn ontdekkingstocht naar simpele manieren om je leven duurzamer in te richten. Dus niet; je mag nooit meer vliegen, maar wel; is er een alternatief voor het kopen van een nieuw product of kun je een duurzamere keuze maken? Het mooie is dat dat vaak hand in hand blijkt te gaan met geld besparen.

Volg Finance Queen

Wil je meer Financequeen?

Volg Financequeen op Instagram, Facebook of Pinterest.
Word lid van de online community van Financequeen of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Finance Queen

Het platform met inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Privacy statement
Disclaimer
Favorieten

Bedrijfsgegevens Financequeen.nl

Jan de Beijerhof 28
1191 EP Ouderkerk aan de Amstel
sabine@financequeen.nl
Kvk-nummer: 81113544

Volg Finance Queen