Een huis kopen is best een heel ding. Er is natuurlijk van alles waar je op moet letten. Bovendien is het niet iets wat de meeste mensen jaarlijks doen, en daarnaast verandert de wereld, en daarmee ook de wet- en regelgeving, ook nog eens constant. De woningmarkt kan er nu heel anders uitzien dan 10 of 20 jaar geleden of zelf over 5 jaar. Vandaag geven we een aantal tips, zodat jij precies weet waar je op moet letten bij het kopen van een huis.
Als je onderstaand stappenplan volgt, weet je zeker dat je geen belangrijke zaken over het hoofd ziet en kom je goed beslagen ten ijs.
Stap 1: Wat is je budget?
Als je een huis wil gaan kopen begin je natuurlijk bij het begin. En dat is het bepalen van je budget. Je kunt online allerlei tools invullen die laten zien hoeveel je kunt lenen, maar deze zijn vaak helemaal niet zo betrouwbaar. Deze tools houden namelijk geen rekening met alimentatieverplichtingen, leaseauto’s, studieschuld en telefoonabonnementen, terwijl deze wel van invloed kunnen zijn op de maximale hypotheek die je kunt krijgen. Heb je een eigen bedrijf? Dan zijn dit soort tools zelfs helemaal niet geschikt. Ga dus langs bij een erkend hypotheekadviseur en laat je goed adviseren.
Een extra tip: let hierbij niet alleen op wat je maximaal kunt lenen, maar ook op welke maandlast daarbij hoort. Want het is leuk als de bank je zes ton wil geven, maar als je vervolgens geen ruimte meer overhoudt om de dingen te doen die je gewend bent, kun je jezelf afvragen of dat wel is wat je wil.
Stap 2: Wat zijn je wensen?
Als je weet wat je te besteden hebt is het slim om voor jezelf op een rijtje te zetten wat je wensen zijn. Wil je een grotere tuin, een bepaald aantal slaapkamers of een eigen oprit? Kijk dan naar huizen die al aan jouw wensen voldoen of waar dit te realiseren is.
Soms denk je vooraf te weten wat je wensen zijn, maar leer je gaandeweg, als je meerdere woningen bezichtigd hebt, dat dat wat je voor ogen hebt niet haalbaar is binnen jouw regio of prijsklasse. Het is heel normaal om je wensen tussentijds bij te stellen. Een huis kopen is een proces en een belangrijke beslissing.
Lees ook eens: Zo verkoop je je huis via Makelaarsland
Stap 3: Met of zonder aankoopmakelaar?
Als je serieus op zoek gaat en huizen gaat bekijken kom je in een nieuwe fase. Je kunt je in deze fase afvragen of het nuttig is om een aankoopmakelaar in te schakelen. Er hangt natuurlijk een prijskaartje aan, maar een goede aankoopmakelaar kan zichzelf terugverdienen. Een aankoopmakelaar kent namelijk de markt, weet wat vergelijkbare huizen hebben opgebracht en welke bieding realistisch is. Bovendien kan een aankoopmakelaar kijken naar de bouwkundige staat van de woning en of er eventuele haken en ogen zijn die je zelf misschien iet direct op zou merken, zoals nieuwbouwplannen in de omgeving, vervuilde grond of bepaalde rechten en plichten die op het perceel rusten.
Je droomhuis gevonden, en nu?
Oké je hebt je droomhuis gevonden, hoe nu verder? Je gaat nu in onderhandeling met de verkoper. Dit kan anno 2024 op twee manieren. Je doet een voorstel richting de verkoper, waarin je een prijs noemt, eventuele ontbindende voorwaarden die je opgenomen wilt hebben en een opleveringsdatum. Ook hier kan een aankoopmakelaar je bij helpen. Denk hierbij ook eens aan Makelaarsland.
De andere manier is een manier die de laatste jaren veel voorkomt. Je hebt dan te maken met een biedingstermijn en krijgt maar één kans om te bieden, voor een bepaalde deadline, of je moet tegen andere kopers opbieden. Vraag de verkopend makelaar naar de exacte procedure, want die kan overal anders zijn.
Stap 4: Zorg dat je voldoet aan je onderzoeksplicht
De verkoper heeft een meldingsplicht en moet alles melden wat hij weet over de woning. Als koper heb je echter ook een onderzoeksplicht. Dit betekent dat je je best moet doen om achter alle nodige informatie te komen. Een bouwkundige keuring kan dan ook van belang zijn om jezelf goed te laten informeren. Vraag daarnaast aan de verkopend makelaar naar belangrijke gegevens en of er dingen zijn die je nog moet weten. Ook bij het kadaster en de gemeente kun je zelf op onderzoek uitgaan, bijvoorbeeld om de bestemming te controleren en na te gaan of er bepaalde rechten en plichten op het perceel rusten.
Stap 5: De koop sluiten
Als je het samen eens bent geworden is de koop rond. Maar een mondelinge afspraak is in de meeste gevallen niet rechtsgeldig, dus moeten de gemaakte afspraken vastgelegd worden in een koopovereenkomst die door alle partijen ondertekend wordt. Als particuliere koper heb je na ondertekening nog 3 dagen bedenktijd, maar daarna is de koop dan toch echt definitief.
Uiteraard heb je een notaris nodig om de koop goed op papier te zetten. Er kunnen flinke verschillen bestaan tussen notarissen. Het lijkt misschien spannend, maar de verkoop van een huis begeleiden is dagelijkse kost voor een notaris, daarvoor hoef je niet speciaal op zoek te gaan naar een ‘goede notaris’. Vergelijken en de tarieven flink mee laten wegen is aan te raden!
Stap 6: Papierwerk
Als alles rond is ga je aan de slag met het administratieve gedeelte. De hypotheek en verzekeringen zullen geregeld moeten worden, energiecontracten moeten overgezet worden en de verhuizing moet geregeld worden. Zoek dit goed uit, want aan die hypotheek ga je nog wel een tijdje vastzitten. En een paar tiendes verschil in rente kunnen oplopen tot een enorm bedrag.
Een opstalverzekering is wettelijk verplicht, dus zorg ook dat je deze op tijd afsluit. Uiteraard moet je ook niet vergeten je verhuizing door te geven aan alle instanties.
Stap 7: Eventuele nazorg
Als alles geregeld is hoef je eigenlijk alleen nog maar toe te leven naar de grote dag. In de tussentijd kun je lekker dromen over je nieuwe huis en plannen maken over de eventuele verbouwing en inrichting. Nadat je de overdracht bij de notaris hebt gehad is het huis van jou en is alles afgerond.
Toch kan het weleens zo zijn dat er nog problemen ontstaan. Verborgen gebreken bijvoorbeeld. In dit geval kun je altijd contact opnemen met de verkopend makelaar om te kijken of er samen met de verkoper aan uit kunt komen. Lukt dit niet en gaat het om ernstige gebreken en grote bedragen, dan kan je rechtsbijstandsverzekering je hierbij helpen en zal een rechter moeten oordelen over de aansprakelijkheid.
Over Lydia
Lydia is makelaar van beroep en heeft twee jonge kinderen. Daarnaast werkt zij als tekstschrijver en belegt zij samen met haar man in vastgoed, ETF’s en aandelen met als doel het behalen van financiële vrijheid. Ze heeft dus een passie voor financiën en voor vastgoed, en ze deelt haar kennis graag met anderen! De andere blogs van Lydia vind je hier.
Wil je meer Financequeen of Financequeen supporten?
Vind je Financequeen leuk en wil je ons op eenvoudige wijze supporten? De blogs bevatten geregeld affiliatelinks. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvangt Financequeen een kleine commissie. Uiteraard heb jij hier geen nadeel van. Ook kun je onze partnerlink gebruiken als je iets bij bol.com wil bestellen. Alvast heel erg dank hiervoor!
Volg Financequeen op Instagram, Facebook of Pinterest.
Word lid van de online community van Financequeen of schrijf je in voor de nieuwsbrief.