Waarom het hebben van financieel overzicht belangrijk is

Rekeningen, leningen, inkomsten en uitgaven kunnen snel overweldigend worden als je ze niet goed bijhoudt. Daarom is het hebben van financieel overzicht is ontzettend belangrijk. Waarom dit zo belangrijk is en wat je kunt doen om financieel overzicht te krijgen lees je in deze blog.

Maak een duidelijk overzicht

Een van de meest effectieve manieren om financieel overzicht te creëren, is het gebruik van Excel sheets. Onze handige excel-sheets bieden een duidelijke en vooral handige manier om al je financiële gegevens bij te houden. Je kunt je inkomsten, uitgaven, netto vermogenswaarde heel makkelijk bijhouden met deze sheets. Door regelmatig je financiën bij te werken in de sheets, krijg je een duidelijk beeld van je financiële situatie en weet je precies waar je geld elke maand naartoe gaat.

Besparen voor een zekere toekomst

Het hebben van financieel overzicht helpt je niet alleen om je huidige financiële situatie in kaart te brengen, maar het zal je ook helpen doelen te stellen en te werken aan een financieel zekere toekomst. Als je eenmaal een duidelijk beeld hebt van je inkomsten en uitgaven, kun je beginnen met besparen. Door te bezuinigen op onnodige uitgaven, zoals abonnementen waar toch al geen gebruik van maakt, kun je geld overhouden voor belangrijkere dingen en de toekomst.

Echt belangrijke doelen stellen

Het hebben van financieel overzicht zal je helpen prioriteiten te stellen. Wat zijn je echte financiële doelen? Is dat sparen voor een huis, het aflossen van schulden of het opbouwen van een gezonde buffer? Als je eenmaal een duidelijk financieel overzicht hebt kun je je gaan richten op wat echt belangrijk is voor jou (en je gezin).
Het hebben van een duidelijk overzicht helpt je vervolgens om gefocust te blijven en gemotiveerd aan je doelen te werken. Het mooie van het hebben van financieel overzicht is namelijk dat het je in staat stelt om je voortgang te meten. Je kunt controleren hoe dicht je bij je doelen komt en eventueel iets aanpassen als dat nodig is. Dit is vooral heel belangrijk als je werkt aan lange termijn doelen, zoals het sparen voor je pensioen of het sparen voor de studie van je kinderen bijvoorbeeld.

Pensioen en beleggen behoren ineens tot de mogelijkheden

Wanneer je financieel overzicht hebt, wordt het makkelijker om verder te kijken dan alleen de korte termijn. Je kunt beginnen met plannen voor je pensioen en investeren voor de toekomst. Het opzetten van een pensioenrekening of beleggingsportfolio wordt een stuk beter haalbaar wanneer je regelmatig geld opzijzet en weet hoe je er financieel voor staat.

Beleggen is een belangrijk onderdeel van financiële planning, vooral als je streeft naar financiële vrijheid op de lange termijn. Een goed financieel overzicht stelt je in staat om geld te investeren. Het is belangrijk om je eigen doelstellingen en het risico dat je loopt te begrijpen voordat je begint met beleggen, en een goed financieel overzicht helpt je hierbij.

Je geld direct opzijzetten bij besparingen

Een van de slimste dingen die je kunt doen als je ergens op bespaart, is om dat geld meteen opzij te zetten. In plaats van het uit te geven aan andere dingen, kun je het gebruiken om je financiële lange termijn doelen te bereiken. Als je bijvoorbeeld bespaart op dagelijkse uitgaven zoals koffie of lunch, kun je dat geld overboeken naar je spaarrekening of investeren in iets wat je echt belangrijk vindt.

Doe een persoonlijke verzekeringscheck

Als je nog verder wil besparen op je uitgeven of je vaste lasten is het heel verstandig eens naar je verzekeringen te kijken. Je wil natuurlijk een goede dekking hebben die past bij jouw persoonlijke situatie, maar het is zonde om te veel te betalen. Het kan de moeite waard zijn om een persoonlijke verzekeringscheck uit te laten voeren door een professionele adviseur zoals Nando. Hiermee kun je niet alleen geld besparen op je verzekeringen, maar zorg je er ook voor dat je niet onder- of over verzekerd bent.

Nando, de verzekeringsexpert, kan je helpen om de juiste verzekeringen te vinden die passen bij jouw behoeften en budget. Vaak kunnen mensen aanzienlijk besparen door over te stappen, zonder concessies te doen in de dekking. Met de expertise van Nando kun je erop vertrouwen dat je goed verzekerd bent tegen een aantrekkelijke premie.

Disclaimer

Dit artikel bevat affiliatelinks waardoor Financequeen mogelijk een vergoeding ontvangt als jij op die link klikt. Uiteraard heb jij hier geen nadeel van.

Deze blogs vind je vast ook interessant

Stappenplan om meer geld te sparen
Eerder stoppen met werken; zo regel je dat
Zo kies je de juiste autoverzekering
Wat is het verschil tussen Meesman en Brand New Day?

Over Lydia

Lydia is makelaar van beroep en heeft twee jonge kinderen. Daarnaast werkt zij als tekstschrijver en belegt zij samen met haar man in vastgoed, ETF’s en aandelen met als doel het behalen van financiële vrijheid. Ze heeft dus een passie voor financiën en voor vastgoed, en ze deelt haar kennis graag met anderen! De andere blogs van Lydia vind je hier.

Hi, ik ben Sabine

Ik ben van jongs af aan gefascineerd door persoonlijke financiën. Hoe kun je slimmer met je geld omgaan en waarom maken mensen bepaalde keuzes zijn vragen die me altijd blijven interesseren. Toen ik bij ING ging werken leerde ik alle theorie over sparen, beleggen, hypotheken en verzekeren. En kon ik de hele dag met klanten over mijn favoriete onderwerp praten; FINANCIEN!

Op financequeen.nl geef ik inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Ook deel ik daar mijn ontdekkingstocht naar simpele manieren om je leven duurzamer in te richten. Dus niet; je mag nooit meer vliegen, maar wel; is er een alternatief voor het kopen van een nieuw product of kun je een duurzamere keuze maken? Het mooie is dat dat vaak hand in hand blijkt te gaan met geld besparen.

Volg Finance Queen

Finance Queen

Het platform met inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Privacy statement
Disclaimer
Favorieten

Bedrijfsgegevens Financequeen.nl

Jan de Beijerhof 28
1191 EP Ouderkerk aan de Amstel
sabine@financequeen.nl
Kvk-nummer: 81113544

Volg Finance Queen