Waarom ik voor een deposito koos

Ik was nooit van plan om een deposito-spaarrekening te openen. Toch deed ik dat onlangs. In dit artikel leg ik uit waarom ik in de basis geen fan ben van depositosparen en nu tóch een deel van mijn spaargeld vastgezet heb.

Wat is een deposito

Een deposito is een geblokkeerde spaarrekening. Vooraf bepaal je voor welke periode je je geld vast wil zetten en is bekend tegen welk rentepercentage dat kan.
Een gangbare periode is een jaar, maar je kunt ook een deposito afsluiten voor enkele maanden tot wel tien jaar.
Sommige banken zijn flexibel met het openbreken van een deposito als je ontslagen wordt, overlijdt of ander onheil je treft. Dit geldt niet voor alle banken, dus als dit belangrijk voor je is, check dit dan goed.

Wat zijn de voor- en nadelen van een deposito

Het voordeel van een deposito is dat je meestal meer spaarrente ontvangt dan op een vrij opneembare spaarrekening. Het rendement is meestal wel een stuk lager dan bij beleggen.
Het nadeel is dat het niet flexibel is. Je geld staat vast en dus kun je er niet bij. Dit kun je overigens wel enigszins ondervangen door het opbouwen van een depositoladder.

Waarom koos ik eerder niet voor depositosparen

Ik koos eerder niet voor een depositorekening vanwege de inflexibiliteit. Ik vind sparen geen goede manier om vermogen op te bouwen. Vermogen opbouwen voor de lange termijn doe ik liever door te beleggen. Indexbeleggen om het iets specifieker te maken, in deze blog lees je daar alles over.
Sparen is natuurlijk wel belangrijk, maar voor mij alleen als buffer. Ik wil geld achter de hand hebben voor tegenslagen zoals minder inkomsten, lekkage, dingen die kapot gaan etcetera. Omdat ik niet kan voorspellen wanneer ik dat geld nodig heb wil ik dat niet langdurig vastzetten.

Banner 728x90

Waarom koos ik nu wel voor depositosparen?

En toch ben ik nu voor de bijl gegaan. Dat is een combinatie van twee factoren. Ten eerste: ik vond een deposito waar ik mijn geld voor drie maanden vast kon zetten tegen 3,55% op jaarbasis.
Daarnaast daalt de spaarrente. Dit komt door de renteverlaging van de Europese Centrale Bank van begin juni.
Ik kan niet voorspellen of de rente verder zal dalen, maar met een deposito is mijn rente gegarandeerd. Dit principe is tegelijk ook een reden waarom ik in andere omstandigheden géén deposito afsluit; als de reguliere spaarrente stijgt, stijgt het mogelijk voorbij mijn depositorente.
Conclusie: ik profiteer nu van een hogere spaarrente, we bevinden ons in een markt waarbij een stijging van de spaarrente op korte termijn niet te verwachten is én mijn geld staat relatief kort vast.

Waar sloot ik die depositorekening af?

Ik deelde al eerder dat ik spaar via Raisin. Dit is een platform dat bemiddelt in Europese spaarrekeningen. Alle rekeningen vallen onder het Europees depositogarantiestelsel. In deze blog lees je meer over sparen in het buitenland.

Regulier spaar ik bij Distingo Bank via Raisin en daarnaast heb ik een deposito geopend via Orange Bank.

Op deze pagina deel ik hoe je in aanmerking komt voor 50 euro welkomstbonus.

Deze blogs vind je vast ook interessant

Enquêtewebsites, welke zijn goed?
Waarom je moet stoppen met eindeloos sparen en niet beleggen
Dit is het geheim van succesvol beleggen
Sparen in het buitenland; zo werkt bronbelasting

Disclaimer

In dit artikel worden mogelijk affiliatelinks gebruikt waarvoor Financequeen mogelijk een vergoeding ontvangt.

Wil je meer Financequeen?

Volg Financequeen op Instagram, Tiktok of Facebook.
Word lid van de online community van Financequeen of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Hi, ik ben Sabine

Ik ben van jongs af aan gefascineerd door persoonlijke financiën. Hoe kun je slimmer met je geld omgaan en waarom maken mensen bepaalde keuzes zijn vragen die me altijd blijven interesseren. Toen ik bij ING ging werken leerde ik alle theorie over sparen, beleggen, hypotheken en verzekeren. En kon ik de hele dag met klanten over mijn favoriete onderwerp praten; FINANCIEN!

Op financequeen.nl geef ik inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Ook deel ik daar mijn ontdekkingstocht naar simpele manieren om je leven duurzamer in te richten. Dus niet; je mag nooit meer vliegen, maar wel; is er een alternatief voor het kopen van een nieuw product of kun je een duurzamere keuze maken? Het mooie is dat dat vaak hand in hand blijkt te gaan met geld besparen.

Volg Finance Queen

Gratis inpaklijst
Gratis inpaklijst
Finance Queen

Het platform met inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Privacy statement
Disclaimer
Favorieten

Bedrijfsgegevens Financequeen.nl

Jan de Beijerhof 28
1191 EP Ouderkerk aan de Amstel
sabine@financequeen.nl
Kvk-nummer: 81113544

Volg Finance Queen