Waarom je moet stoppen met eindeloos sparen en niet beleggen

Veel mensen sparen zich suf en willen dat zo laten. Angst, onwetendheid, desinteresse zijn een paar redenen. Zo zonde, want de spaarrente is heel laag en er is zijn solide mogelijkheden om veel meer rendement op je geld te maken. Tijd voor wat uitleg!

Sparen is belangrijk

Je zal mij nooit horen zeggen dat je moet stoppen met sparen op een spaarrekening. Sparen is heel belangrijk voor doelen op de korte termijn. Denk aan een vakantie of verbouwing.
Ook moet je geld achter de hand houden voor tegenvallers. Reken je niet rijk, ook jij komt een keer tegenslag tegen. Kapotte huishoudelijke apparaten, lekkage of een vette verkeersboete. Tegenslag wordt helemaal groot als het gaat om verlies van inkomen. Zorg dat je een buffer hebt om tegenvallers (een tijdje) op te vangen!

Lage spaarrente

De spaarrente is op dit moment treurig laag. Zeker bij grootbanken waar je nog maar 1,5%, of zelfs minder!, rente ontvangt. Zelf spaar ik via Raisin bij Distingo Bank, waar ik meer dan 3% rente ontvang, zonder voorwaarden.
Op een spaarsaldo van 15.000 euro gaat het in dit voorbeeld om 225 versus 489 euro aan spaarrente per jaar. Een verschil van 264 euro!
Dan nog houdt het niet over. Het is zonde om tuinduizenden euro’s op een spaarrekening te stallen. Door de inflatie en mogelijke vermogensbelasting wordt je geld alleen maar minder waard.

Track your finance

Waarom beleggen niet enorm risicovol is

Beleggen is een veelomvattend begrip. Zonder context kan het woord beleggen iets zeer risicovols betekenen. Als een casino waar je je hele vermogen op zwart of rood zet.
Als ik het over beleggen heb, dan heb ik het normaliter over indexbeleggen. Indexbeleggen voldoet aan de drie gouden regels van beleggen om je risico heel erg in te perken.

Drie gouden regels

De drie gouden regels van beleggen zijn heel simpel. Zorg ten eerste dat je voldoende tijd hebt. Beurzen gaan op en neer en je wil natuurlijk voorkomen dat je het geld nodig hebt als de koersen laag staan. Op basis van het verleden kun je stellen dat het risico op verlies na tien jaar extreem klein is. Natuurlijk geeft dit geen garantie, maar realiseer je wel dat dit gebaseerd is op vele tientallen jaren waarin ook oorlogen en crises voorbij kwamen.
De extreem kleine kans op verlies geldt alleen als je je ook houdt aan regel twee; spreid je beleggingen. 100% beleggen in één bedrijf is heel risicovol want je weet simpelweg niet wat de toekomst brengt. Spreid je het over duizenden bedrijven, waaronder alle grootste bedrijven ter wereld, dan moet het wel héél gek lopen willen die allemaal failliet gaan.
Tot slot is het belangrijk om op de kosten te letten. Een klein verschil in kosten loopt op de lange termijn enorm op. Dit komt door het rente op rente-effect.
Het rente-op-rente-effect is heel positief als het om de opbouw van vermogen gaat. Het zorgt ervoor dat geld voor je gaat werken. In het geval van kosten werkt het helaas tegen je; elk jaar nemen de kosten een grotere hap uit je vermogen. Op de lange termijn kan dit een veel lager resultaat betekenen.

Indexbeleggen: perfect voor beginners

Indexbeleggen is een geweldige manier om te beginnen met beleggen. Het voldoet aan de drie gouden regels en daarnaast is het rendement in veel gevallen hoger dan bij andere manieren van beleggen.
Ook heel fijn: je hebt er geen omkijken naar omdat je alles kunt automatiseren. Elke maand wordt hetzelfde bedrag geïncasseerd, that’s it. En wil je je niet vastleggen aan een automatische incasso, dan kun je ook zelf geld overboeken. Omdat je een IBAN-nummer van je beleggingsrekening krijgt, hoef je alleen maar geld over te boeken en wordt dat geld vervolgens automatisch belegd.
Hier lees je meer over indexbeleggen.

Indexbeleggen: perfect voor iedereen

Hoewel indexbeleggen perfect is voor beginners, betekent dit niet dat het niet geschikt is voor gevorderden. Integendeel!
Je kunt ook steady beleggen door zelf aandelen te selecteren, maar dan moet je goed weten wat je doet. Dit houdt in dat je je goed verdiept in verschillende bedrijven én hun concurrenten.
Er zijn simpelweg niet veel mensen die dat echt leuk vinden. Ik in ieder geval niet 😉
Ook moet je in dat geval een groter bedrag beschikbaar hebben om zelf spreiding in je portefeuille aan te brengen. Indexbeleggen kan al vanaf een paar euro.

Onbekend maakt onbemind

Ondanks het feit dat indexbeleggen heel simpel is en je zo kunt beginnen vinden veel mensen het spannend en blijven het uitstellen. Ik heb daar een simpele tip voor: stel het niet langer uit, open een rekening en stort daar 10 euro op.
Dan ben je begonnen, kun je ervaren hoe het werkt en wen je aan het idee. Als je je comfortabel voelt verhoog je je inleg.

Wil je meer lezen over beleggen?

Op deze site staan heel veel blogs over beleggen. Je vindt ze via deze link.

Disclaimer

Dit artikel bevat affiliatelinks. Dit betekent dat Financequeen mogelijk een vergoeding ontvangt als jij op een link klikt. Uiteraard heb jij hier geen nadeel van.

Hi, ik ben Sabine

Ik ben van jongs af aan gefascineerd door persoonlijke financiën. Hoe kun je slimmer met je geld omgaan en waarom maken mensen bepaalde keuzes zijn vragen die me altijd blijven interesseren. Toen ik bij ING ging werken leerde ik alle theorie over sparen, beleggen, hypotheken en verzekeren. En kon ik de hele dag met klanten over mijn favoriete onderwerp praten; FINANCIEN!

Op financequeen.nl geef ik inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Ook deel ik daar mijn ontdekkingstocht naar simpele manieren om je leven duurzamer in te richten. Dus niet; je mag nooit meer vliegen, maar wel; is er een alternatief voor het kopen van een nieuw product of kun je een duurzamere keuze maken? Het mooie is dat dat vaak hand in hand blijkt te gaan met geld besparen.

Volg Finance Queen

Gratis inpaklijst
Gratis inpaklijst
Wil je meer Financequeen?

Volg Financequeen op Instagram, Facebook of Pinterest.
Word lid van de online community van Financequeen of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Finance Queen

Het platform met inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Privacy statement
Disclaimer
Favorieten

Bedrijfsgegevens Financequeen.nl

Jan de Beijerhof 28
1191 EP Ouderkerk aan de Amstel
sabine@financequeen.nl
Kvk-nummer: 81113544

Volg Finance Queen