Waarom je zou moeten beleggen voor je kind (ipv sparen)

Beleggen wordt een steeds gangbaardere manier om vermogen op te bouwen voor later. Ook voor je kind heb je de mogelijkheid om te beleggen in plaats van sparen. Beleggen kent namelijk heel wat voordelen ten opzichte van sparen. Wij kunnen dan ook heel wat redenen bedenken waarom je zou moeten beleggen voor je kind in plaats van sparen.

Het spaargeld van je kind beschermen tegen inflatie

Als je begint met sparen voor je kind, dan heb je daar natuurlijk een doel voor. Je wil misschien sparen voor de studie van je kind, het rijbewijs, of je kind gewoon een leuk bedrag mee kunnen geven als hij of zij volwassen is en op zichzelf gaat wonen.
Welk doel je ook hebt, je wil natuurlijk dat het geld dat je voor je kind apart zet zo hard mogelijk kan groeien en uiteindelijk zoveel mogelijk oplevert. Door het geld te beleggen in plaats van te sparen, kun je het beschermen tegen inflatie.
Inflatie zorgt er namelijk voor dat we voor hetzelfde bedrag steeds minder kunnen kopen. Geld dat stilstaat op een spaarrekening, wordt uiteindelijk hierdoor ingehaald door de inflatie. Voor 100 euro kun je nu nog een aardige boodschappenkar vullen, maar over 18 jaar vul je hier misschien nog maar een mandje mee. En dat is natuurlijk zonde.
Door het geld voor je kind te beleggen, stop je het geld in de waarde van bedrijven. Deze waarde groeit over het algemeen mee met de inflatie, waardoor het vermogen dat jij voor je kind opbouwt dat ook doet.

Beleggen levert een hoger rendement op dan sparen

Beleggen kent eigenlijk maar één nadeel ten opzichte van sparen. Beleggen brengt namelijk meer risico met zich mee. Met sparen loop je niet zoveel risico, omdat je geld veilig op de bank blijft staan. Gaat die bank failliet, dan vallen alle bekende banken onder het depositogarantiestelsel, wat inhoudt dat je geld tot 100.000 euro verzekerd is als je bank failliet zou gaan. Je loopt dus weinig risico als je spaart.
Tegenover dat hogere risico van beleggen staat echter ook een hoger verwacht rendement. En dat is precies wat beleggen zo interessant maakt. De spaarrentes zijn nog steeds niet heel hoog. Door verstandig te beleggen, bijvoorbeeld via indexbeleggen, kun je het risico tot een minimum beperken en toch een leuk rendement behalen. Een rendement dat aanzienlijk hoger is dan de rente op een spaarrekening.

Je kunt niet vroeg genoeg beginnen met beleggen

Voor je kind beleggen is extra gunstig om te beleggen, omdat je kind nog een lange beleggingshorizon heeft. Dat wil zeggen dat er nog veel tijd is en het geld voor langere tijd gemist kan worden. Dit is fijn, omdat beleggen historisch gezien met name op de langere termijn een positief rendement op kan leveren. Uiteraard brengt beleggen altijd risico’s met zich mee en kun je je inleg ook verliezen, maar met een goede spreiding is die kans heel klein. In deze blog lees je waar je op kunt letten om het risico zoveel mogelijk te beperken.

Lees ook eens: Beleggen voor de studie van je kind: zo werkt het

Beleggen is net zo makkelijk als sparen

Hoe meer tijd je hebt om te beleggen, hoe groter de kans dus zal zijn dat je een positief resultaat behaalt. Een goede spreiding is hierbij echter heel belangrijk. Je kunt natuurlijk zelf uitzoeken in welke aandelen, obligaties of ETF’s je zou willen beleggen voor je kind, maar je kunt dit ook voor je laten doen. In dat geval kun je heel simpel een beleggingsrekening openen voor je kind, waarop je geld automatisch wordt ingelegd in fondsen met een brede spreiding. Zo heb je hier zelf helemaal geen omkijken naar en is beleggen voor je kind net zo makkelijk als sparen voor je kind.
Je kunt ervoor kiezen om te beleggen op naam van je kind of op je eigen naam. In deze blog lees je precies wat de voor- en nadelen van elke keuze zijn. Die voor- en nadelen gelden overigens ook als je spaart voor je kind.

Deze blogs vind je vast ook interessant

Zo leer je je kind van jongs af aan beleggen
7 dingen die je kind moet leren over geld
Dit zijn de leukste geldboeken voor kinderen
Dit zijn de voordelen van beleggen op de lange termijn

Disclaimer

In dit artikel worden affiliatelinks gebruikt waarvoor Financequeen mogelijk een vergoeding ontvangt.

Wil je meer Financequeen?

Volg Financequeen op Instagram, Facebook of Pinterest.
Word lid van de online community van Financequeen of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Over Lydia

Lydia is makelaar van beroep en heeft twee jonge kinderen. Daarnaast werkt zij als tekstschrijver en belegt zij samen met haar man in vastgoed, ETF’s en aandelen met als doel het behalen van financiële vrijheid. Ze heeft dus een passie voor financiën en voor vastgoed, en ze deelt haar kennis graag met anderen! De andere blogs van Lydia vind je hier.

Hi, ik ben Sabine

Ik ben van jongs af aan gefascineerd door persoonlijke financiën. Hoe kun je slimmer met je geld omgaan en waarom maken mensen bepaalde keuzes zijn vragen die me altijd blijven interesseren. Toen ik bij ING ging werken leerde ik alle theorie over sparen, beleggen, hypotheken en verzekeren. En kon ik de hele dag met klanten over mijn favoriete onderwerp praten; FINANCIEN!

Op financequeen.nl geef ik inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Ook deel ik daar mijn ontdekkingstocht naar simpele manieren om je leven duurzamer in te richten. Dus niet; je mag nooit meer vliegen, maar wel; is er een alternatief voor het kopen van een nieuw product of kun je een duurzamere keuze maken? Het mooie is dat dat vaak hand in hand blijkt te gaan met geld besparen.

Volg Finance Queen

Gratis inpaklijst
Gratis inpaklijst
Finance Queen

Het platform met inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Privacy statement
Disclaimer
Favorieten

Bedrijfsgegevens Financequeen.nl

Jan de Beijerhof 28
1191 EP Ouderkerk aan de Amstel
sabine@financequeen.nl
Kvk-nummer: 81113544

Volg Finance Queen