Waarom meer verdienen niet altijd beter is dan geld besparen

Heel vaak wordt op social media geroepen dat besparen beperkt is en dat ‘meer verdienen’ oneindig is. Het besparen van geld wordt daardoor onnodig weggezet als onbelangrijk. Bovendien willen of kunnen heel veel mensen niet meer verdienen. Tijd voor wat nuance; waarom meer verdienen niet altijd beter is dan geld besparen.

Meer verdienen

Hogere inkomsten zijn natuurlijk altijd fijn. Verlies dit punt dus zeker niet uit het oog! Zorg dat je scherp onderhandelt over je salaris en/of je tarief als zelfstandige.
Je kunt ook kijken naar allerlei side hustles. Side hustles kunnen heel breed zijn; van een ‘serieus’ bedrijf on the site tot af en toe incidenteel extra inkomsten meepakken. Hier lees je daar meer over.
Als je een eigen bedrijf hebt kun je, makkelijker dan in loondienst, je inkomen opschroeven. Dat kan alleen wel een prijs hebben. Dat je meer moet werken, personeel moet aannemen of op een andere manier moet werken. Als dat jouw wens is; go for it!

Als dat jouw wens niet is, is dat ook helemaal prima natuurlijk. Als je een flink aantal uur als verpleegkundige werkt en thuis kleine kinderen hebt is het niet gek dat je geen zin hebt om extra inkomsten te vergaren. En zo zijn er nog veel meer voorbeelden te bedenken.

Geld besparen

Geld besparen klinkt voor veel mensen als iets negatiefs. Terwijl je het zo vervelend kunt maken als je zelf wil. Mits je niet in financiële problemen verkeert natuurlijk.

Wil jij elke dag koffie buiten de deur drinken? Doe dat lekker!
Moet jij er niet aan denken om nooit meer eten af te halen? Ga er mee door!
Wil jij wekelijks uit eten? Heerlijk!
Hou jij van bourgondisch eten en spendeer je graag een vermogen aan boodschappen? Eet smakelijk!

Jij bepaalt de regels, jij maakt de keuzes. Voordat je in de cijfers duikt kun je dagdromen over zaken die jij belangrijk en minder belangrijk vindt.

Onderaan de streep

Welke keuzes je ook maakt, het is belangrijk wat er onder aan de streep overblijft. Dus kies jij ervoor om veel geld aan iets uit te geven, dan betekent dat dat je onderaan de streep minder geld overhoudt óf dat je minder geld aan iets anders uit kunt geven.

Elke euro kun je helaas maar één keer uitgeven en ik raad je aan om jouw euro’s uit te geven aan zaken die jij belangrijk vindt.

970x250

Kleine getallen

Ben je bewust van de kracht van kleine getallen. Als jij superblij wordt van koffie onderweg zou ik dat zeker niet volledig skippen. Realiseer je alleen wel dat het een flinke kostenpost kan worden. Alleen jij kunt besluiten of het je zoveel geld waard is of niet.

4 euro koffie per dag, 5 dagen per week, 40 weken per jaar kost je 800 euro per jaar of 66,66 euro gemiddeld per maand.

Zou je dit nog twee keer per week doen in plaats van vijf keer, dan kost het je nog maar 320 euro per jaar of 26,66 euro gemiddeld per maand.

Van die 480 euro verschil kun je je pensioen aanvullen, een luxe weekend weggaan, bijna een laptop kopen etcetera.

Nu lijkt het alsof koffie onderweg de gebeten hond is, maar op de plek van ‘koffie onderweg’ kun je allerlei kleine bedragen invullen. Of het nou overmatig shoppen op Vinted is, wekelijks een magazine kopen of het wekelijkse rondje Action; kleine bedragen die je vaak herhaalt worden vanzelf een groot bedrag.

Kaasschaafmethode

Om geld te besparen hoef je zaken niet volledig te schrappen. Ik ben groot fan van de kaasschaafmethode; overal een beetje vanaf. Waar jij de kaasschaaf overheen haalt is uiteraard ook weer jouw keuze. Ik geef je wat inspiratie:

  • Naar de bioscoop met eigen snacks ipv dure snacks daar.
  • Wel uitstapjes maken, maar zorgen voor korting
  • Tweedehands shoppen ipv nieuw
  • Van 3 streamingdiensten naar 2
  • Shop alles op bol.commet 5% via Wissel.nl
  • Wel uit eten, maar niet altijd voor-, hoofd- en nagerecht.
  • geef 10 euro per week minder uit aan boodschappen; er zijn talloze manieren om hierop te besparen. Lees alle tips hier.

Besparen is wél leuk!

Geld besparen is wel leuk want het levert je iets op. Extra geld op je beleggingsrekening, een leuke vakantie, rust, overzicht, vrijheid, een nieuwe outfit of wat jij ook meer belangrijk vindt.

Vind je besparen nog steeds vreselijk? Dan kun je jezelf de vraag stellen wat je belangrijker vindt; Je geld nu uitgeven of een deel van je geld bewaren voor later. Of het nou voor een vakantie volgend jaar is of écht later voor je pensioen. Het is aan jou om te kiezen wat je belangrijker vindt en beide keuzes zijn prima!

Disclaimer

Dit artikel bevat affiliatelinks. Dit betekent dat Financequeen mogelijk een vergoeding ontvangt als jij op een link klikt. Uiteraard heb jij hier geen nadeel van.

Hi, ik ben Sabine

Ik ben van jongs af aan gefascineerd door persoonlijke financiën. Hoe kun je slimmer met je geld omgaan en waarom maken mensen bepaalde keuzes zijn vragen die me altijd blijven interesseren. Toen ik bij ING ging werken leerde ik alle theorie over sparen, beleggen, hypotheken en verzekeren. En kon ik de hele dag met klanten over mijn favoriete onderwerp praten; FINANCIEN!

Op financequeen.nl geef ik inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Ook deel ik daar mijn ontdekkingstocht naar simpele manieren om je leven duurzamer in te richten. Dus niet; je mag nooit meer vliegen, maar wel; is er een alternatief voor het kopen van een nieuw product of kun je een duurzamere keuze maken? Het mooie is dat dat vaak hand in hand blijkt te gaan met geld besparen.

Volg Finance Queen

Wil je meer Financequeen?

Volg Financequeen op Instagram, Facebook of Pinterest.
Word lid van de online community van Financequeen of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Finance Queen

Het platform met inzicht om op slimme manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Privacy statement
Disclaimer
Favorieten

Bedrijfsgegevens Financequeen.nl

Jan de Beijerhof 28
1191 EP Ouderkerk aan de Amstel
sabine@financequeen.nl
Kvk-nummer: 81113544

Volg Finance Queen